Syyttäjä: United Brotherhoodin johtaja viilsi häntä arvostellutta jäsentä miekalla päähän ja vahti jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatesteillä

3:22
MTV Uutiset Live paikalla oikeudessa: Pahamaineisen liivijengin oikeudenkäynti alkaa – jengipomo poikkeuksellisesti itse syytettyjen joukossa

United Brotherhoodin johtajan syytetään pahoinpidelleen jengin jäsenen rangaistuksena asemansa kyseenalaistamisesta. Syyttäjän mukaan törkeä pahoinpitely tapahtui vuonna 2018 Tuusulassa UB:n kerhotilassa.

UB:n johtaja Tero Holopainen viilsi toista miestä miekalla tai muulla teräaseella käteen ja päähän, syyttäjä sanoo. Miehelle aiheutui muun muassa useita senttejä pitkä, luuhun ulottuva haava. Syyttäjän mukaan väkivallan syy oli se, että mies oli arvostellut Holopaisen toimintaa johtajana. Väkivallan tarkoitus oli syyttäjän mukaan osoittaa muille jäsenistä, mitä kyseenalaistamisesta ja arvostelusta seuraa.

Tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä on käsitelty lisäksi muun muassa Holopaisen syytettä rikollisjärjestöön kuulumisesta. Syytteen mukaan Holopaisen valta on ulottunut vahvasti myös jäsenten henkilökohtaiseenkin elämään.

Syyttäjän mukaan Holopainen on esimerkiksi määrännyt jäseniä huumeiden käyttökieltoon, jota hän on valvonut virtsatestien avulla. Lisäksi hän on käskenyt jäseniä vaihtamaan kotiensa lukot ja pakkaamaan kiinniottojen varalta valmiiksi ”lusimiskassit”, syyttäjä sanoo.

Varotoimena Holopainen on syyttäjän mukaan ohjeistanut jäseniä välttämään puheluita ja tekstiviestejä ja käsittelemään laittomia tavaroita hansikkailla. Tilakuuntelun pelossa kerhotiloissa on viestitty puhumisen sijaan paperilapuilla, jotka on myöhemmin poltettu tai syöty.

Holopaisen puolustus ei ole vielä päässyt ääneen oikeudenkäynnissä. Miehen oikeusavustaja sanoi viime viikolla, että kaikki syytteet tullaan kiistämään.

Jemmasi ekstaasia kerhotilan pihalle

Holopaiselle vaaditaan rangaistusta myös useista huumausaine- ja ampuma-aserikoksista. Syyttäjän mukaan mies on määrännyt kymmenien kilojen amfetamiinikaupasta. Yksi yksittäinen huume-erä oli syyttäjän mukaan 27 kilon kokoinen.

Yksi syytekohdista koskee huumeiden viemistä pääkaupunkiseudulta Jyväskylään. Syyttäjän mukaan Jyväskylässä levitettiin amfetamiinia ainakin kilon verran. Paluumatkalla miehen auto pysäytettiin epäillyn liikennerikoksen takia, ja autosta löytyi 12 000 euroa käteistä ja jakelulista, syyttäjä sanoi.

Amfetamiinin lisäksi Holopaisen syytetään pitäneen hallussaan toisen jäsenen kanssa 1 700:aa ekstaasitablettia. Huumeita on syyttäjän mukaan pakattu pusseihin, joita miehet jemmasivat eri puolille jengin kerhotilan pihaa Tuusulassa.

Epäillyt ampuma-aserikokset koskevat muun muassa konepistoolien, kiväärien ja haulikkojen hallussapitoa. Aseita on syyttäjän mukaan löytynyt muun muassa Holopaisen vapaa-ajan asunnolta Lohjalta.

Oikeudenkäynti istutaan Vantaan vankilassa. Media seuraa käsittelyä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta videoyhteyden välityksellä.

Video: Näin poliisi kurvasi liivijengin epäillyn pomon pihaan – tältä United Brotherhoodin tiloissa näytti:

1:42

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja