United Brotherhoodin johtajalle yli yhdeksän vuoden ehdoton vankeusrangaistus

Näin poliisi kurvasi liivijengin epäillyn pomon pihaan – tältä United Brotherhoodin tiloissa näytti 1:42
Näin poliisi kurvasi liivijengin epäillyn pomon pihaan – tältä United Brotherhoodin tiloissa näytti

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut rikollisryhmä United Brotherhoodin (UB) johtajan yhdeksän vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä rahanpesusta, ampuma-aserikoksista ja ryöstöstä.

Lisäksi oikeus katsoi, että Tero Holopainen, 48, on toiminut UB:n tosiasiallisena johtajana ainakin vuodesta 2016.

– Arvioitaessa kokonaisuutena kaikkia asiassa esitettyjä todisteita ei jää varteenotettavaa epäilystä siitä, että United Brotherhoodilla on johtaja ja että tämä johtaja on Tero Holopainen, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan todisteina esitetyistä kuuntelunauhoista käy ilmi, että ollessaan kokouksissa paikalla Holopainen pääasiassa johti ja ohjasi keskustelua. Hän myös antoi muille ohjeita ja määritti, ketkä voivat edustaa UB:ta, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan Holopainen ei ole johtanut ryhmää täysin yksinvaltaisesti.

– Holopaisen voidaan tallenteiden perusteella havaita pitäneen toisaalta varsin vahvaa kuria liittyen (kahteen jäseneen) ja esittäneen heille selviä vaatimuksia, mutta toisaalta hänen voidaan havaita joissakin tallenteissa käyttäneen me-muotoa, mikä viittaisi ainakin jonkinlaiseen yhteispäätökseen tai ainakin yhteisymmärrykseen näistä asioista.

Oikeuden mukaan Holopaisen asema on perustunut henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja arvovaltaan, mikä pohjautunee hänen pitkään historiaansa UB:ssa ja sitä edeltäneissä jengeissä.

Syyte 27 amfetamiinikilon levittämisestä nurin

Holopaisen syyksi luetut törkeät huumausainerikokset koskivat amfetamiinia ja ekstaasia.

Oikeuden mukaan Holopainen muun muassa välitti amfetamiinia Satu Anderssonille sekä piti hallussaan ja myi ekstaasia. Andersson, edesmenneen rikollisvaikuttajan Raimo Anderssonin leski, on tuomittu aiemmin kyseisestä amfetamiinierästä.

Yksi Holopaisen syyte koski 27 amfetamiinikilon levittämistä. Syyttäjän mukaan Holopainen olisi jakanut huume-erän UB:n jäsenille edelleen levitettäväksi. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

Oikeus katsoi, että syyte perustui ainoastaan Holopaisen hallusta löydettyihin käteisvaroihin ja toiselta jäseneltä löydettyyn listaan. Mitään näyttöä siitä, että Holopainen olisi kuljettanut huumeita, ei oikeuden mukaan ollut.

–  Päätelmää huumeiden toimittamisesta Jyväskylään ei voida perustaa yksin siihen, että Holopaisella on ollut mukanaan rahaa, eikä siihen, että jäsenellä on ollut mukanaan edellä mainittu jemmalista, tuomiossa sanotaan.

Rakennusprojektiin upotettiin 70  000 euroa UB:n rahaa

Holopaisen syytettiin myös pesseen UB:n rikoksilla saatua rahaa kiinteistökaupoissa ja talonrakennusprojektissa. Syytteen mukaan Holopainen käytti rikoshyötyä asunnon hankintaan Ruovedeltä, kiinteistöön Porvoosta ja kahden omakotitalon rakennuttamiseen Porvoon tontille.

Oikeuden mukaan UB:n rahojen käytöstä Ruoveden asuntoon tai Porvoon kiinteistöön ei kuitenkaan ollut näyttöä, ja syyte hylättiin niiltä osin.

Sen sijaan Holopaisen katsottiin käyttäneen muun muassa rakentamiseen yhteensä yli 70  000 euroa UB:n rikoksilla saatuja varoja. Oikeuden mukaan tarkoitus oli häivyttää rahan rikollista alkuperää ja Holopaisen osuutta toiminnassa.

Holopainen on oikeuden mukaan käyttänyt selvää omistajalle kuuluvaa määräysvaltaa ja muuttanut kahdesta talosta isompaan, vaikka ei ole ollut missään näkyvässä asemassa kiinteistön tai talojen suhteen. Myös rakentamiskustannusten maksu tapahtui Holopaisen osalta niin, etteivät maksut olleet kirjapidossa jäljitettävissä häneen, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan teon vakavuus ei perustu pelkästään rahamäärään.

– Huomioon on otettava erityisesti pitkäkestoinen ja suunnitelmallinen omistusjärjestelyketju, jossa erilaisten, osin totuutta vastaamattomien kauppojen, kauppakirjojen ja muiden järjestelyiden avulla on luotu peitelty omistus, joka on mahdollistanut rikoshyödyn hyödyntämisen rakentamisessa.


Lue myös:

    Uusimmat