Pahamaineisen rikollisjärjestö United Brotherhoodin toiminnalle stoppi – tätä kaikkea toimintakielto käytännössä tarkoittaa

United Brotherhood lopettaa toimintansa – Tästä kaikesta jengissä on kyse 5:41
MTV Uutiset Live: United Brotherhood lopettaa toimintansa – Tästä kaikesta jengissä on kyse

Poliisihallitus on julkaissut ohjeet väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn rikollisjengi United Brotherhoodin ja sen alajärjestön Bad Unionin toimintaan puuttumisesta.

Koska jengit ovat toimintakiellossa, ne eivät saa esimerkiksi hankkia uusia jäseniä, kokoontua, ylläpitää some-tilejään tai myydä kannatustuotteitaan. Poliisihallitus katsoo myös, että jengitunnuksien tai niiden muunnelmien käyttäminen erityisesti yleisillä paikoilla on yhdistyksen edustamista eli laittoman yhdistystoiminnan harjoittamista. 

Poliisihallituksen ohjeet on tarkoitettu poliisien työn tueksi, mutta poliisitarkastaja Teemu Saukoniemen mukaan virkavalta on kiinnostunut myös kansalaisten tekemistä havainnoista UB:n mahdollisesta liikehdinnästä.

Kuinka siis tulee toimia, jos näkee UB-liiveihin sonnustautuneen henkilön kävelemässä kadulla?

– Siitä voi ilmoittaa poliisille haluamallaan tavalla, mutta kyse ei tietenkään ole hälytysluontoisesta tehtävästä, jonka vuoksi tulisi soittaa hätänumeroon. Muu puhelinilmoitus tai sähköpostiviesti oman paikkakunnan poliisille on ok, sanoo poliisitarkastaja Saukoniemi.

Myös edeltäjäjengien tunnukset pannassa

Tänä aamuna Poliisihallitus julkaisi liudan kuvia erilaisista jengin tunnuksilla ja väreillä varustetuista liiveistä, vaatteista ja esineistä.

Listalle päätyi myös UB:n edeltäjäjengien Rogues Galleryn, Natural Born Killersin ja M.O.R.E:n tunnuksilla varustettuja vaatekappaleita, joiden käyttö on niin ikään kielletty. Kuvat ovat peräisin poliisin jengioperaatioista ja oikeuslaitoskäsittelyistä.

– Ryhmän vaikutusvaltaan sen rikoksien toteuttamisen osalta kuuluu keskeisesti ulkoisten tunnuksien käyttäminen. Toisaalta joissakin tapauksissa ja olosuhteissa pelkkä ryhmän väriyhdistelmä voi toimia vaikutusvallan ilmaisemisena ja painostuskeinona, Poliisihallituksen ohjeessa sanotaan.

– Esimerkkinä tästä voidaan mainita väriyhdistelmän käyttäminen vankilassa.

Saukoniemi pitää "täysin mahdollisena", että rikollisjengiin kuuluvat henkilöt saattavat koetella virkavallan tarkkaavaisuutta ja yhdistyksen toimintakieltoa vetämällä liivit niskaan sanktioista huolimatta.

Laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta – kuten liivien pitämisestä – voi rapsahtaa sakkorangaistus.

 

Kertoivat itse lopettaneensa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi UB:n ja Bad Unionin väliaikaiseen toimintakieltoon perjantaina. Oikeuden mukaan UB:n toiminnassa on tehty suuri määrä rikoksia, ja jengi on toiminut lainvastaisesti.

Erityisen kovassa otteessa jengi on pitänyt tiettyjä vankiloita, joissa se on painostanut vankiyhteisöä ja vankiloidfen henkilökuntaa rikoshyötyjensä edistämiseksi.

Jengibisneksen keskiössä ovat olleet huumausaine-, kiristys- ja ampuma-aserikokset.

Jengi on vastustanut lakkauttamista ja väliaikaista toimintakieltoa. United Brotherhoodin johtajana pidetyn miehen puolustus vetoaa muun muassa siihen, että jengi on jo lopettanut itse toimintansa.

Lue myös:

    Uusimmat