Tällaisia ratkaisuja yksityiset palveluntuottajat ehdottavat hoitoalan kriisiin – "Hoidon laatu ei synny sääntelemällä, kuka saa viedä ruokatarjottimen"

2:06
Katso, mitä yksityiset palveluntuottajat ehdottavat ratkaisuksi hoitoalan kriisiin!

Hoitoala ja laajemmin koko suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on ollut viime aikoina otsikoissa vaikeasta tilanteestaan. Kuinka yksityiset palveluntuottajat ratkoisivat hoitoalan kriisiä?

Hoitajista on pulaa, hoitoja joudutaan lykkäämään, työmarkkinariita uhkaa loppua hoitajien joukkoirtisanoutumiseen ja kesän mittaan terveyskeskusten päivystykset ovat ruuhkautuneet. Hyvinvointiala HALI ry:n johtajan Hanna-Maija Kausen mukaan voidaan puhua jopa koko sosiaali- ja terveysalaa koskettavasta kriisistä.

– Koko sotealalla on vakava työvoimapula. Taustalla on se, että väki vanhenee ja eläköityy ja samalla tulee yhä vähemmän uusia ikäluokkia alalle. Sen takia palveluita tulisi ajatella kokonaan uudelleen.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen on samoilla linjoilla. Partasen mukaan esimerkiksi paljon esillä olleet ruuhkautuneet päivystyksen ongelmat juontuvat jostain muualta.

– Julkinen perusterveydenhuolto ei vedä ja vanhushuollossa on haasteita.

Työnjakoa tulisi kehittää 

Partasen mukaan ratkaisuja kuitenkin on.

– Yhteistyötä yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä tulisi tiivistää. Työnjakoa voisi kehittää hyvinkin paljon. Palvelusetelit ja ostopalvelusopimukset ovat esimerkiksi työkaluja. Myös sairasvakuutusjärjestelmää tulisi kehittää, Partanen luettelee.

Kause korostaa myös hoiva-alalla työnjaon merkitystä. Hänen mukaansa keskustelussa korostuu liikaa yksityiskohtien säätely.

– Paljon enemmän tulisi katsoa hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Ja se ei synny siitä, että ylhäältäpäin kerrotaan, että kuka saa viedä ruokatarjottimen ja kuka viedä sen pois. 

Hallitus on kaavaillut Kela-korvausten leikkaamista yksityisten terveyspalveluiden tuottajilta. Kausenin mukaan tällä on eriarvoistava vaikutus.

– On huomattu, kun vuosien varrella Kela-korvauksia on leikattu, niin se on vähentänyt kaikista eniten pienituloisimpien yksityisten palvelujen käyttöä.

Kausenin mukaan leikkaus aiheuttaisi asiakassiirtymää julkiselle puolelle, mikä pahentaisi jonoja, ja täten leikkaisi enemmän kuin säästäisi.

– Huoli on myös hoitovelasta, joka on jo koronaviruspandemian jälkeen mieletön, toteaa Partanen.

Digitalisaatio ratkaisu työvoimapulaan?

Voisiko digitalisaatio olla ratkaisu terveydenhuollon kriisiin? Kause näkee siinä mahdollisuuksia.

– Sillä voi olla tärkeä merkitys. Esimerkiksi yöaikaisen hoivan mitoituksessa teknologiasta voisi olla apua yövalvonnassa.

Partasen mukaan digitalisaation hyötyjä näkee jo nyt.

– Etävastaanotot ovat lisääntyneet. Lisäksi digitalisaatio mahdollistaa esimerkiksi tiedonsaantia omista oireista, sanoo Partanen.

9:40
Katso koko keskustelu tästä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja