Tällainen reppu suojaa koululaisen selkää – lue vinkit!

Reppu on koululaisen selässä 190 koulupäivää vuodessa ja Suomen Selkäliitto ry muistuttaa, että vääränlainen reppu voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä. Lue fysioterapeuttien vinkit reppuostoksille.

Kasvuikäisen luusto kehittyy ja kasvaa, joten repun painolla ja käyttöiällä on merkitystä. Reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia nuoren omasta painosta. Jos reppu on tätä painavampi, hartioiden asento voi olla huono ja tästä voi aiheutua esimerkiksi päänsärkyä. Asianmukaisesti säädetyillä ja sopivan levyisillä olkahihnoilla varmistetaan repun oikea asento selässä.

Reppuostoksille kannattaa aina lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jolloin nuori voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia.

Käytölläkin on väliä, sillä reppu tulee täyttää tasaisesti, jotta laukun paino ei jakaudu väärin. Lisäksi reppua pitäisi kantaa molemmilla olkapäillä, jotta selkä pysyy suorana.

Valitse reppu oikein

 • Repun tulee olla kulutusta kestävä, sillä lukuvuodessa on 190 koulupäivää, joten koulureppu on kovassa käytössä.
 • Varmista, että kantohihnoissa on pehmikkeet ja ne ovat napakkaa materiaalia, jotta ne eivät mene rullalle.
 • Olkahihnojen tulee olla sopivan levyiset. Liian leveät olkahihnat saattavat hiertää olkavarsia ja rintakehää.
 • Hyvät olkahihnat ovat säädettävät - muuten reppu roikkuu, mikä vaikuttaa vartalon painopisteeseen ja sitä kautta ryhtiin ja kävelyasentoon. Aikuisen kannattaa tarkastaa tietyin väliajoin, että koululaisen repun säädöt ovat tarpeeksi kireällä, jotta reppu pysyy lähellä vartaloa ja istuu hartialinjassa.
 • Repun takaosa on tukeva ja jämäkkä, mutta silti pehmeä selkää vasten. Lisäksi kannattaa varmistaa, että takaosa mahdollistaa ilmankierron eli on "hyvin tuulettuva”, jottei selkä ole koko ajan hiessä.
 • Isommassa ja painavammassa repussa on hyvä olla myös lannevyö sekä rintaremmi.
 • Jos repussa kannetaan painavia kantamuksia, kannattaa siinä olla myös pohjakovike. Näin tavarat, esimerkiksi kirjat, eivät pääse valumaan kasaan.
 • Repun on hyvä olla vedenpitävä. Myös repun vetoketjujen tulee olla laadukkaita, kestäviä ja vedeltä suojattuja.
 • Pienempien koululaisten repuissa ei kannata olla liikaa lokeroita, jotta tavarat eivät huku reppuun.
 • Älä osta pienelle koululaiselle liian isoa reppua. Reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia nuoren omasta painosta.

Lähde: Suomen Selkäliitto Ry

(MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja