Mainos

Viisi vinkkiä reppuostoksille – tällaisia ovat syksyn suosituimmat koulureput!

Älä osta pienelle koululaiselle liian isoa reppua! Lue vinkit siihen, mistä hyvän koulurepun tunnistaa.

Koulujen alku tarkoittaa myös koulutarvikeostoksia – ja reppukaupoille suuntaamista! Lapsi anoo Ryhmä Hauta, mutta äiti haluaisi ostaa järkevän partiorepun. Mistä hyvän koulurepun tunnistaa?

Kasvuikäisen luusto kehittyy ja kasvaa, joten koulurepun koolla, painolla ja säädettävyydellä on merkitystä, Selkäliitto kertoo. Reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia lapsen omasta painosta, eli esimerkiksi 50-kiloisella maksimissaan noin kahdeksan kiloa.

Jos reppu painaa enemmän, se kuormittaa hartioita ja vaikuttaa ryhtiin. Seurauksena voi olla esimerkiksi päänsärkyä.

– Hyvä reppu on oikeankokoinen ja helposti säädettävä. Säädettävillä ja sopivan levyisillä olkahihnoilla varmistetaan repun oikea asento selässä. Reppu on lapselle liian iso, jos se ulottuu pepun päälle. Ostoksille kannattaa lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jotta hän voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia, selkäneuvonnan koordinaattori Maria SihvolaSelkäliitosta kertoo.

Viisi vinkkiä reppuostoksille

 1. Älä osta pienelle koululaiselle liian isoa reppua. Reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia nuoren omasta painosta. Noin 10–15 litran reppu on tilavuudeltaan pienelle koululaiselle sopiva.
 2. Hyvät olkahihnat ovat säädettävät. Repun tulisi istua hyvin hartioista ja mukailla selän linjaa. Jos reppu roikkuu irti selästä, se vaikuttaa kehon painopisteeseen ja sitä kautta ryhtiin ja kävelyasentoon. Aikuisen kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin, että koululaisen repun säädöt ovat riittävän kireällä. Olkahihnojen on myös hyvä olla pehmustetut ja sopivan levyiset. Liian leveät olkahihnat saattavat hiertää olkavarsia ja rintakehää. 
 3. Repun takaosan tulee olla tukeva ja jämäkkä, mutta silti pehmeä selkää vasten. Lisäksi kannattaa varmistaa, että takaosa on hyvin tuulettuva, jotta selkä ei hiostu.
 4. Isommassa ja painavammassa repussa on hyvä olla myös lannevyö ja rintaremmi.
 5. Lukuvuodessa on noin 190 koulupäivää, joten repun materiaalin tulee olla kulutusta kestävä, vedenpitävä ja heijastimilla varustettu.

Televisiosta ja elokuvista tutut hahmot ovat aina suosittuja repuissa. K‑Citymarketin mukaan syksyllä 2017 pienempien lasten selässä näkyy muun muassa Frozen ja Ryhmä Hau sekä Star Wars -reppuja. Isommat suuntaavat koulutielle esimerkiksi Janbootsin tai tuttujen sporttimerkkien, kuten Adidaksen, Niken ja Puman reput selässään!

Lähde: Selkäliitto, K‑Citymarket

***

9:27

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.