Tällainen on kohuttu saunasopimus!

Urheilutoimittaja Jari Porttilan ja hiihtäjä Jari Isometsän Karpaasin käry -kirja antaa taustatietoa siitä, miten Hiihtoliiton johto yritti salata dopingin käytön ns. saunasopimuksella kesken Lahden MM-kisojen 2001. Sopimus tehtiin 17.2. ja 18.2. välisenä yönä 2001.

Päävalmentaja Kari-Pekka Kyrönja Jari Isometsän sopimuksessa luvattiin tukea MM-Lahdessa Hemohesistä ensimmäisenä kärynnyttä Isometsää, joka halusi ottaa syyn dopingista vain omille niskoilleen, jotta muut eivät paljastuisi. Saunasopimuksen allekirjoittajina toimivat silloinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ja silloinen lajipäällikkö Antti Leppävuori. Kyrön mukaan oli selvää, että Leppävuori oli saanut sopimuksen allekirjoitukseen luvan Hiihtoliitosta.

Sopimus osoittaa selkeästi sen, että liitossa oltiin hyvinkin aktiivisia heti Lahden ensimmäisen käryn jälkeen ja dopingin käyttö haluttiin salata ja rajata se vain yhteen urheilijaan. Sopimus purkaantui, kun myös viisi muuta suomalaishiihtäjää kärysi samoissa kisoissa.

Tähän asti Hiihtoliiton silloinen johto on kiistänyt jyrkästi tienneensä dopingin käytöstä mitään. Plasmalaajentajienkin käyttö paljastui heille poliisin kuulustelupöytäkirjojen mukaan vasta MM-Lahdessa.

Näin saunasopimuksesta kerrottiin Karpaasin käry -kirjassa:

Jarin käry oli sokki myös Kyrölle ja Harrille (Kirvesniemi). Kumpikaan ei voinut ymmärtää, miksi Jari kärysi Hemohesistä, koska oli varmistettu, ettei se aiheuta positiivista tulosta.

- Menimme poikien kanssa saunaan, ja vasta siellä juttu alkoi luistaa. Harri ihmetteli, kuinka näin on voinut käydä, hän ei voinut ymmärtää asiaa. Kyrö joutuikin selvittämään meille moneen kertaan, mistä hän oli asian varmistanut. KooPee vannoi kerta toisen jälkeen, että "tarkistin, tarkistin, ihan varmasti tarkistin asian".

Kyrö kertoi varmistaneensa asian keskiviikon ja torstain välisenä yönä neljästä eri lähteestä, ja kaikki olivat yksimielisiä siitä, että Hemohes ei aiheuta positiivista dopingtulosta. Itse asiassa kaikki asiantuntijat uskoivat, ettei sellaista testiä edes ole, jonka avulla Hemohes voitaisiin löytää.

- Harri oli kuullut kärystäni jo aikaisemmin, ja hän kevensi synkkää tunnelmaa jossakin vaiheessa tokaisemalla, että perhanan hyvin kuitenkin hiihdit tänään. Ei siinä voinut kuin nauraa, kyyneleet silmissä, eikä ilosta.

Ari Palolahdelle Jarin käry oli järkytys. Ari on ollut vuosia Jarin läheisimpiä ystäviä, mutta hän ei ollut tietoinen Jarin Hemohesin käytöstä.

- Ari tiesi hemoglobiiniongelmani, ja myös hänellä itsellään on syntyjään korkea hemoglobiini. Ari kuitenkin uskoi, että minun ongelmaani hoidettiin suola- sokeriliuoksella. Onneksi Ari on luonteeltaan erittäin rauhallinen kaveri, joka ei häkelly juuri mistään.

Nyt hän tosin oli aika järkyttynyt.

Palolahti poistui pian saunasta, kolmikko Isometsä - Kirvesniemi - Kyrö jäi sinne pohtimaan seuraavaa siirtoa. Nyt oli tehtävä päätös siitä, mitä asiasta kerrotaan medialle ja Hiihtoliiton johdolle.

Jari sanoi pojille, että tässä tilanteessa vaihtoehtoja on tasan yksi:

- Minä otan koko vastuun tapahtuneesta. Asiaan ei sotketa ketään muuta, ei muita hiihtäjiä, ei valmentajia eikä liittoa. Kyrö oli sitä mieltä, etten minä voi ottaa tästä kaikkea vastuuta, sillä asiaan on sotkeutunut niin monta muutakin henkilöä. KooPee vaati, että hän tulee rinnalleni vastuunkantajaksi.

- Sanoin, ettei siinä ole mitään järkeä. Kuka uskoisi, että minä ja päävalmentaja voisimme kahdestaan tehdä tällaista muilta salassa. Sitä media ei nielisi, vaan päävalmentajan mukanaolo merkitsisi sitä, että Hiihtoliitto ja myös muut hiihtäjät leimattaisiin.

Päätöksen aika

Kuuman löylypalaverin jälkeen pojat tulivat olohuoneeseen, jossa keskusteluun liittyi Johanna (Isometsän vaimo). Kun hän kuuli Jari ratkaisusta, alkoi raivokas väittely.

- Älä ole hullu, et sinä voi yksin ottaa vastuuta tällaisesta asiasta, et varmasti ota, Johanna suorastaan huusi.

- Minä olen samaa mieltä, ei tätä voi kaataa Jarin niskaan. Minä menen Jarin kanssa median eteen ja otan vastuun asiasta, Kyrö ilmoitti uudelleen uskoen Johannan vastustuksen saavan Jarin kääntämään kantansa.

- Älkää hullutelko, ei siitä tulisi mitään. Ei tässä voida nimetä kuin yksi syyllinen, ja se olen minä.

Minä otan vastuun tästä ja pelastan muut, Jari ilmoitti napakasti kuin ilmaistakseen, että asiasta oli turha enää keskustella.

Kun päätös oli tehty, huoneeseen tuli hetken hiljaisuus.

Sen jälkeen Kyrö sanoi, että jos näin on, niin liiton on tultava jotenkin asiassa vastaan. Hän ilmoitti hoitavansa asian liiton herrojen kanssa.

Näin lausuttiin salaisen saunasopimuksen alkusanat.

Osa suomalaista hiihtohistoriaa

Tuo sopimus sai konkreettisen muodon illan ja yön aikana, ja seuraavana päivänä se tehtiin kirjalliseen muotoon. Sopimuksen vahvistivat allekirjoituksillaan Hiihtoliiton silloiset lajipäällikkö Antti Leppävuori ja päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö. Sopimuksella taattiin Jari Isometsälle, että häntä ei jätetä dopingasiassa yksin. Siinä sovittiin myös "talkoista", jotta Isometsä ei dopingista aiheutuvien taloudellisten menetysten vuoksi putoaisi tyhjän päälle.

- Sopimuksen osapuolina olivat myös vaaravyöhykkeessä olleet hiihtäjät, Jari muistuttaa.

Saunasopimus on osa suomalaista hiihtohistoriaa, sillä se osoittaa, että Isometsän käryn jälkeen osa Hiihtoliiton johdosta tuli tietoiseksi dopingongelman koko laajuudesta. Tai jos ei tullut, se ummisti silmänsä tosiasioilta. Tosiasiat haluttiin kuitenkin salata ja toivottiin parasta. Uskottiin, että Hemohes ei enää tulevissa testeissä näkyisi, eikä Hemohesiä Jarin käryn jälkeen tietenkään annettu kenellekään.

Viimeistään maanantaina 19. helmikuuta ainakin liiton puolesta saunasopimuksen allekirjoittaneet uskoivat lopullisesti, että Isometsä olisi ainoa joka jää kiinni, sillä tuona päivänä Virpi Kuitusen edellisen päivän takaa-ajon jälkeen antama dopingnäyte todettiin negatiiviseksi. Näin kaikki pitivät selvänä, että aine häviää elimistöstä vähintään kolmessa päivässä.

Mika Myllylän oli kuitenkin pakko jättää maanantain 30 km:n perinteinen kisa - hänen päämatkansa - väliin, sillä hän oli saanut Hemohesiä lauantaina ennen takaa-ajoa. Tässä vaiheessa ei uskallettu ottaa riskiä, koska ei ollut varmuutta siitä, ettei aine näy kahden päivän käytön jälkeen. Syyksi poisjääntiin ilmoitettiin pahentuneet kurkkukivut ja pienoinen kuume.

Myös Janne Immosen ja Harri Kirvesniemen oletettua vaisummat esitykset 30 km:llä selittyvät testipelolla.

Kumpikin jäi kärjestä selkeästi ensimmäisellä kympillä, sen jälkeen suksi alkoi luistaa kummasti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat