Mainos

Tällainen oli Isisin isä: "Hitlerin kaltainen diktaattori, jolla oli suunnitelma"

Terroristijärjestö Isisin lyhyt historia juontuu mieheen, joka on ollut vankilajengin johtaja, koulupudokas ja jonka on väitetty toimineen parittajana teini-iässä. Hänen nimensä on Abu Musab al-Zarqawi.

Yhdysvaltain tiedusteluvirasto DIA:n (Defense Intelligence Agency) entinen johtaja, Mike Flynn on kuvaillut al-Zarqawia ”Hitlerin kaltaiseksi” ja ”äärettömän julmaksi” mieheksi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

– Hän oli diktaattori, jolla oli suunnitelma. Hänen suunnitelmansa oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä, jotka eivät nähneet maailmaa hänen tavallaan, ja muuttaa Lähi-Idän, ja itse asiassa koko islamilaisen maailman luonnetta.

Kymmenen vuotta Zarqawin väkivaltaisen kuoleman jälkeen Isis on kerännyt tarpeeksi kannatusta ja aseita vallatakseen alueita pohjoisesta Syyriasta Irakin keskiosiin saakka.

Se myös hallitsee alueita muiden valtioiden rajojen sisällä ja on julistautunut useiden, satoja uhreja vaatineiden terrori-iskujen tekijäksi niin Lähi-Idässä kuin Euroopassakin.

Isis tuhoaa korvaamattoman arvokkaita muinaisjäänteitä, pitää orjia ja hyödyntää internetiä nuorien naisten ja jihadistien rekrytoimiseen ympäri maailmaa.

Kaikki juontaa juurensa yhteen mieheen. Mieheen, joka otti nimensä jordanilaisesta kylästä, Zarqasta, missä hän syntyi vuonna 1966.

Koulupudokas ja parittaja

Zarqawi jättäytyi pois koulusta lukioikäisenä. Useiden lähteiden mukaan mies tunnettiin parittajana, salakauppiaana ja roistona.

23 vuoden iässä mies vietti aikaa Afganistanissa ja palasi myöhemmin Jordaniaan, missä hän joutui vankilaan hallituksen vastustamisesta ja laittomien aseiden hallussapidosta vuonna 1993.

Vankilaelämä mullisti Zarqawin elämän.

Hän opiskeli Koraania ja käytti karismaansa värvätäkseen muita vankeja jihadisteiksi. Zarqawi armahdettiin vuonna 1999. Vapauduttuaan miehen kerrotaan palanneen Afganistaniin tapaamaan Osama bin Ladenia. Miesten kerrotaan karsastaneen toisiaan alusta lähtien.

Vuoteen 2003 mennessä Zarqawi oli siirtynyt Irakiin, missä hän johti kolmen vuoden ajan hyökkäyksiä Irakin ja Yhdysvaltain joukkojen hallitsemiin kohteisiin. Hän kutsui ryhmäänsä Irakin al-Qaidaksi.

Zarqawi kuoli Yhdysvaltain ilmaiskussa vuonna 2006. Isisin nykyiset johtajat jatkoivat siitä, mihin Zarqawi oli jäänyt.

Isisin esi-isä

Zarqawin unelmana oli islamilaisen valtion perustaminen.

– Kun katson nyt, mitä meillä on vastassa, näen Zarqawin kaikkialla taistelukentällä. Zarqawi on Isisin isä. Hän loi jotain pientä terroristijärjestöä suurempaa. Hän perusti liikkeen, Irakin sodan aikana Yhdysvaltain armeijan johdossa työskennellyt Stanley McChrystal kertoi CNN:n haastattelussa.

McChrystalin mukaan Zarqawin saavutuksiin voidaan laskea myös se, että hän sai ihmiset vakuutettua siitä, että islamilaisen valtion perustaminen olisi mahdollista.

Zarqawin taktiikat olivat äärimmäisiä – jopa bin Ladenille

Syyskyyn 11. päivän terroritekojen pääsuunnittelijana pidetty Osama bin Laden tuomitsi Zarqawin hyökkäykset muita muslimeja vastaan.

– Hän yritti luoda sodan sunnien ja shiiojen välille, McChrystal kertoi CNN:lle.

Isis noudattaa Zarqawin perintöä vielä tänäkin päivänä hyökkäämällä muita muslimeja vastaan. Järjestö suhtautuu erityisen armottomasti muslimeihin, jotka eivät noudata järjestön tulkintaa islamista.

Maaliskuussa räjähdevyöhön pukeutunut mies käveli jalkapallostadionille noin 50 kilometrin päässä Bagdadista ja räjäytti itsensä tappaen ainakin 25 ihmistä ja loukaten 90 muuta. Isis otti iskun nimiinsä.

– Näemme Isisin kärjistävän sitä, mitä näimme jo al-Zarqawin tekevän: iskevän muslimeja vastaan, Georgia State Universityn tutkija Amanda Rogers kertoi CNN:lle.

– Tämä on oppikirjaesimerkki Zarqawin toimintatavoista.

Jo Zarqawi shokeerasi mestausvideoilla 

Zarqawi järkytti maailmaa useilla kaappauksilla ja mestauksilla, jotka kuvattiin ja julkaistiin internetissä Zarqawin ja hänen ryhmänsä nimissä.

Kaikki alkoi yhdysvaltalaisen liikemiehen, Nicholas Bergin murhasta toukokuussa 2004. Käytäntöä on sittemmin noudatettu myös Isisin keskuudessa.

Järjestön julkaisemilla videoilla on esiintynyt useita mestaajia, joista tunnetuimpana on pidetty ”Jihadi John” -nimen saanutta brittiterroristi Mohammed Emwazia, joka kuoli lennokki-iskussa, Isisin ”pääkaupunkiin” Raqqaan viime tammikuussa.

Yhdysvallat teki Zarqawista maailmankuulun

Vielä ennen vuotta 2003 Zarqawi oli suhteellisen tuntematon.

Ennen Yhdysvaltain joukkojen hyökkäystä Irakiin, Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri Colin Powell pyrki keräämään kannatusta operaatiolle kuvailemalla Zarqawia Osama bin Ladenin ja Saddam Husseinin hallinnon väliseksi yhteyshenkilöksi Yhdistyneiden kansakuntien kokouksessa pitämässään puheessa.

Yhdysvaltojen sotilasoperaatio alkoi noin kuukausi sen jälkeen, kun Powell oli pitänyt puheen.

Väitteet Saddamin ja Zarqawin välisistä yhteyksistä on sittemmin kyseenalaistettu.

– Emme koskaan löytäneet mitään viitteitä siitä, että Zarqawi olisi ollut Bagdadissa työskentelemässä Saddamille tai millään tavalla yhteydessä Saddamiin, eläköitynyt CIA:n agentti Sam Faddis kertoi uutiskanava PBS:n Frontline-ohjelmassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.