Mainos

Reumalääkäri, josta tuli Isisin terveysministeri – CNN haastatteli miestä, joka toimi Isisin taustajoukoissa Irakin sodasta asti

Terroristijärjestö Isisin keskijoto on avainasemassa, kun järjestö pyristelee pysyäkseen hengissä Irakissa ja Syyriassa, sanoo asiantuntija. Uutiskanava CNN:n erikoishaastattelussa turkkilaisessa vankilassa Isisin entinen terveysministeri Kefah Basheer Hussein kertoo roolistaan Isisin taustavoimissa.

39-vuotias Hussein kertoo haastattelussa olleensa korkean tason toimija terroristijärjestö Isisissä, mutta lähteneensä järjestöstä puoli vuotta sitten. CNN haastatteli häntä hieman sen jälkeen, kun Turkin turvallisuusjoukot pidättivät hänet viime kuussa.

Hussein on koulutukseltaan reumalääkäri. Isisissä ja sitä edeltäneissä järjestöissä hän toimi yli puolitoista vuosikymmentä. Nyt hän odottaa oikeudenkäyntiä Turkissa.

CNN haastatteli juttuaan varten myös useita Husseinin tämän lapsuudessa, työelämässä tai muuta kautta tunteneita henkilöitä. Husseinin tarina kertoo tavallaan myös terroristijärjestön noususta ja tuhosta.

USA:n valtaus suututtaa tuoreen lääkärin

Hussein kasvoi Tal Afarin kaupungissa Luoteis-Irakissa. Koulussa hänet tunteneet kuvailevat häntä fiksuksi, kunnianhimoiseksi ja hyvin kilpailunhaluiseksi.

Kouluttautumaan hän lähti suurempaan kaupunkiin Mosuliin. Hän asui siellä, kun Yhdysvaltojen johtama liittouma hyökkäsi Irakiin vuonna 2003. Hussein ja hänen perheenjäsenensä olivat intohimoisia sunnimuslimeja, jotka perheen naapurin mukaan vaihtoivat oppisuuntaa sunnalaisuudesta 70-luvulla. He omaksuivat myös tiukkoja salafistisia oppisuuntia. 

Hussein itse ei voinut sietää sitä, että vieras valtio miehitti hänen isänmaataan. Mitä kauemmin Yhdysvaltojen miehitys ja jahti maan hallitsija Saddam Husseinia ja tämän tukijoita kohtaan jatkui, sitä vihaisemmaksi Kefah Basheer Hussein tuli. 

– Kun amerikkalaiset tulivat Tal Afariin, Kefah oli etunenässä taistelemassa heitä vastaan. Husseinien taloa käytettiin yhtenä paikkana amerikkalaisia vastaan tehtävien operaatioiden suunnittelussa, heidän naapurinsa kertoo.

– Näimme paljon asioita, joita tapahtui silmiemme edessä. Raiskauksia, tappoja, korruptiota ja amerikkalaisia ryöstämässä rahojamme, vihainen Hussein sanoo CNN:lle.

Vuonna 2004 Hussein liittyi Tawhid wal-Jihad -nimiseen radikaalijärjestöön. Hän sanoo auttaneensa järjestöä terveys- ja hoitopalveluiden järjestelyissä. Siinä roolissa hän toimi pitkään. Sinä aikana järjestöstä muotoutui pikkuhiljaa lähi-idän, ja ehkä jopa maailman, pelätyin organisaatio: terroristijärjestö Isis.

Järjestössä toimimisen ohella hän työskenteli Mosulissa lääkärinä. Eräs hänen kollegoistaan kuvaili Husseinia oudoksi ja etäiseksi persoonaksi työyhteisössä.

Elinsalakuljetuksia ja veren valuttamista

Vuonna 2014 Isis valtasi Husseinin silloisen kotikaupungin Mosulin. Eräs tämän kollegoista muistaa Husseinin varoittaneen tuolloin heitä sisäpiiritiedoillaan järjetöstä.

– Jos joku lääkäreistä yrittää karkuun, me teloitamme hänet, Hussein oli sanonut.

Yksi johtavista Isis-asiantuntijoista Hisham al-Hashimi sanoo, että Hussein on ollut johtavassa asemassa Isisin "terveydenhuollossa". Hussein on valvonut järjestön kauheuksia, kuten veren valuttamista talteen teloitettavaksi määrätyistä ja heiltä munuaisten ottamisessa.

– Veri oli Isisin omaan veripankkiin ja munuaiset myytäviksi, asiantuntija kertoi.

Muut CNN:n haastattelemat lähteet kertovat kuulleensa näistä teoista, mutta he eivät ole itse niitä nähneet. Husseinilta ei näistä toimista voitu kysyä, sillä Isis-asiantuntijaa haastateltiin vasta Husseinin jälkeen.

Yhteydet järjestön johtoon

Al-Hashimin mukaan Husseinilla ei ollut suoraa yhteyttä järjestön johtajaan Abu Bakr al-Baghdadiin, mutta Husseinin toisella vaimolla oli. Hänen ensimmäinen vaimonsa pakeni Bagdadiin pian sen jälkeen, kun Isis oli vallannut Mosulin.

Husseinin toisen vaimon äiti oli tunnettu naislääkäri, joka määrättiin hoitamaan al-Baghdadia, kun tämä haavoittui vuonna 2015.

– Husseinilla ei ehkä ollut suoraa linkkiä, mutta hän tietää paljon tärkeää informaatiota. Hänet on koulutettu tapettavaksi ilman, ttä hän paljastaa kaikkia tietojaan, asiantuntija al-Hashimi sanoo.

Deir Ezzorista kotoisin oleva lääkäri sanoo tavanneensa Husseinin toissa vuonna. Hänen mukaansa Hussein vastasi sairaalan rakentamisesta Deir Ezzorin ja Raqqan väliin. Tehtävän oli antanut al-Baghdadi.

Hussein yleni Isisin terveysministeriksi, kun hänen edeltäjänsä kuoli pommi-iskussa Mosuliin. Kun Isis alkoi hävitä taistelua Mosulista, Hussein siirtyi Syyrian puolelle.

Radikaali jihadisti jäi kiinni Turkissa

CNN:n  haastattelussa Hussein on täysin anteeksipyytelemätön suhteessa radikaaliin jihadismiin. Hän uskoo Isisin nuodattamaan, hyvin tiukkaan ja väkivaltaiseen tulkintaa sharia-laista. Hän sanoo lähteneensä järjestöstä puoli vuotta sitten, koska "se poikkesi oikealta tieltä".

Jätettyään järjestön hän lähti Syyriasta ja ylitti Turkin rajan väärennetyllä Syyrian henkilöllisyystodistuksella. Viranomaiset pidättivät Husseinin tarkastuspisteellä Turkissa hänen ollessaan matkalla kohti Istanbulia.

Turkissa pidätettiin samana päivänä useita muitakin Isisiin kuuluneita, mukaan luettuna Alankomaiden ja Ison-Britannian kansalaiset, joista oli tehty kansainvälinen pidätysmääräys.

Hussein sanoo, ettei uskonut "kalifaatin" luhistumiseen. Kun CNN:n toimittaja kysyi häneltä, toivooko hän Isisin selviytyvän, Hussein kieltäytyi kommentoimasta.

Yhdysvaltojen armeija on arvioinut, että Isis voitetaan lopullisesti, jos sen keskijohto (johon Hussein kuului) tuhotaan. Asiantuntija al-Hashimin mukaan vain noin 30 prosenttia heistä tunnetaan. Ja se tekee heistä erityisen vaarallisia.

– Olemme voittaneet Isisin jo aseellisesti, mutta vain siinä merkityksessä, ettei alueilla enää liehu sen lippuja tai sen hallinnassa ole avoimesti rakennuksia. Mutta Isis on kaikkialla Irakissa ja Syyriassa, al-Hashimi varoittaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.