Tällainen laihdutuskuuri toimii

Tänä päivänä trendikkäimpiäkin laihdutuskuureja on lukuisia ja vaihtoehtojen meressä hieman asiaa tuntevankin on jokseenkin haastava kahlata, kun tarkoitus on löytää uusi elämäntapa, jonka avulla kilot pysyvät kurissa.

Useita oikeanlaista ravitsemusta käsitteleviä kirjoja kirjoittanut amerikkalainen Cynthia Sass listasi joukon kysymyksiä, joiden avulla on mahdollista tunnistaa laihdutuskuuri, joka voi todella toimia pohjana kokonaisvaltaiselle elämäntapamuutokselle, jonka myötä kilot karisevat pysyvästi.

Sopiiko laihdutuskuuri juuri minulle?

Suuri osa laihdutuskuureista on suunniteltu keskivertoihmiselle. Suositellut kalorimäärät ja liikuntaohjelmat on osoitettu juuri tietyn kokoiselle ja pituiselle ihmiselle, jolloin kaikki dieetit ei sovi yksityiskohtiensa puolesta kenelle tahansa. Olisi äärimmäisen tärkeää, että ihmisen yksilölliset ominaisuudet otettaisiin huomioon, kun uusia elämäntapoja suunnitellaan – vaikka kyse olisi vain muutaman viikon pikadieetistä, jotta esimerkiksi ravinnon määrä olisi jokaiselle dieetin noudattajalle optimaalinen. Nälkäkuuri päättyy nimittäin usein helposti syöpöttelyyn.

Kuulostavatko lupaukset järkeviltä?

Ihmedieetit harvoin toimivat. Kaikkein tärkeintä toimivan dieetin löytämisessä on se, että uusien elämäntapojen noudattamista voisi jatkaa pitkään, jotta tulokset säilyisivät. Tästä syystä hyvin niukkaan ruokavalioon perustuva laihdutuskuuri on harvoin hyvä pohja kokonaisvaltaiselle muutokselle omissa elintavoissa. Uskomattomalta kuulostavat laihdutuskuurit saattavat aiheuttaa myös terveysongelmia. Tästä syystä yhtenä tärkeimpänä kriteerinä olisi syytä pitää sitä, että dieetti tukee kokonaisvaltaista terveyttä.

Mitä laihdutan?

Jos ruokavalioon kuuluu vain niukasti kaloreita, on selvää, että paino putoaa. Olisi kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota myös siihen, miten kehon koostumus muuttuu, etenkin jos tavoitteena on ensisijaisesti timmimpi vartalo. Erityisen nopean dieetin aikana elimistö ei pysty rakentamaan lihasta ja kuluva energia lähtee pahimmissa tapauksissa rasvakudoksen sijaan lihaksista. Tästä syystä toimivinta dieettiä tulee noudattaa pitkään, mutta samalla myös tulokset ovat parempia ja pitkäaikaisempia.

Voinko syödä ulkona?

Toimiva dieetti sallii ulkona syömisen silloin tällöin. Vaikka noudattaa tarkkaa ruokavaliota, on tärkeää, että syöminen onnistuu suunnitellulla tavalla muuallakin kuin kotona. Myös sortuminen kiellettyihin herkkuihin on todennäköisempää, kun elämä rajoittuu uusien elämäntapojen vuoksi sen mukaan, että ruokailulle kotona on aikaa.

Laihdutuskuurin aikana ruokailua ravintolassa voi suunnitella jo etukäteen. Useimpien ravintoloiden ruokalistat ovat esillä netissä ja paikan päällä annoksien elementtejä voi pyrkiä ammattitaitoiselta henkilökunnalta pyytämällä muokkaamaan omaa ruokavaliota vastaaviksi.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja