Tällainen kävely kannattaa kotona nyt tehdä, ettei sähkökatkon aikana tarvitse yllättyä – "Voi olla fiksua varmistaa, että..."

Pelkät ruoka- ja vesivarastot eivät riitä – mitä kaikkea 72 tunnin varautumissuositukseen kuuluu? 2:04
KATSO MYÖS: Pelkät ruoka- ja vesivarastot eivät riitä – mitä kaikkea 72 tunnin varautumissuositukseen kuuluu?

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) muistuttaa, kuinka sähkökatkoihin kannattaa varautua. Varautumiskävelyllä varmistat, ettei sähkökatkon aikana tarvitse manata kotivaran puutetta.

Pitkin syksyä on puhuttu talvella uhkaavista sähkökatkoista. SPEK vinkkaa tiedotteessaan, että etukäteen tehty "varautumiskävely" auttaa sähkökatkon aikana tavaroiden löytämistä. Lisäksi kävely voi tuottaa myös henkistä helpotusta sähkökatkoihin suhtautumiseen.

Mikä sitten on varautumiskävely? Kyse on siitä, että omassa kodissa kävellään katsomassa, mistä löytyvät sähkökatkon aikana tarvittavat asiat, kuten paristokäyttöinen radio, taskulamppu ja pullovesi. Kävelyn aikana on hyvä kiinnittää huomiota siihen, puuttuuko jotain.

– Moni kyllä tietää, että kotona on jossain taskulamppu tai paristoja, mutta löytyvätkö ne helposti hämärässä muiden tavaroiden joukosta? Entä onko retkikeitin kotona vai mökillä? Varautumiskävelyn aikana asia voidaan varmistaa ajoissa valoisaan aikaan. Samalla voi yhdessä pohtia omaa toimintaa sähkökatkossa, varautumisen asiantuntija Essi Kulju SPEKistä toteaa tiedotteessa.

Näin teet varautumiskävelyn:

  1. Mieti, mitä tarvitset sähkökatkon aikana ja kirjoita tarvikkeet ylös.
  2. Käy kotona läpi tavarat, ja niiden parasta ennen -päiväykset. Heitä pois vanhentuneet.
  3. Kirjoita puuttuvat tarvikkeet listaan ja hanki ne.
  4. Kun tavaroiden paikat ovat selvillä, kävelkää yhdessä koko perheen kanssa kotona ja katsokaa, mistä tarvikkeet löytyvät. Käykää läpi, miten niitä käytetään.

Vaikka kotia pidettäisiin siistinä, ja tavarat olisivat omilla paikoillaan,  on hyvä varmistaa, että kaikki perheenjäsenet myös tietävät, missä nämä tavaroiden paikat ovat. Vanhempien on hyvä muistaa, että sähkökatko voi sattua silloinkin, kun lapsi on yksin kotona.

Ei ole kiellettyä hommata sähkökatkon ajaksi myös muita kuin tuikitarpeellisia asioita. Sähkökatko voi mennä nopeastikin ohi, mutta pitkittyneen tilanteen varalle on hyvä miettiä virikettä.

– Kyse ei ole vain pärjäämisestä vaan siitäkin, että tehdään mahdollisista sähkökatkoista mukavia itsellemme. Löytyykö kotoa esimerkiksi hyvin säilyviä herkkuja, pelejä, vähemmän sotkevaa askarreltavaa, hyvää luettavaa, sarjakuvia, ristisanoja, värityskirjoja tai vaikka seurapeliohjeita ja kivan radio-ohjelman aikataulu muussa kuin elektronisessa muodossa, Kulju kehottaa miettimään.

Onko kotivara kunnossa?

Tänä talvena sähkäkatkojen todennäköisyys on suurempi, mutta sähkökatkoja voi sattua vaikkapa syysmyrskyn aikaan. Siksi kotoa olisi aina hyvä löytyä kotivaraa. Kotivaran tarkoitus ei ole olla varasto, johon ei koskaan kosketa, vaan puskuria, jota käytetään ja täydennetään arjessa jatkuvasti. 

Jos kotivaraan ei koske, kaapit voivat olla täynnä vanhentunutta ruokaa, joka ei sähkökatkon yllättäessä olekaan syömäkelpoista. Kulju huomauttaa, että viimeksi suomalaiset kiinnittivät huomiota kotivaraan koronan alkuvaiheessa. Nyt voikin olla hyvä idea kurkata keittiön kaappeihin ja varmistaa, ovatko sinne hamstratut ruoat vielä syötäväksi sopivia.

Mitä ruokaa kotoa kannattaisi löytyä? Katso, miltä näyttää hyvä 72 tunnin kotivara. Juttu jatkuu videon alla.

Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää 0:47
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin videolta näet, millainen on hyvä kotivara.

Ihmisten ruoan lisäksi kotoa tulisi löytyä ruokaa myös lemmikille. Onhan kotona myös tarpeeksi tarvittavia lääkkeitä, paristoja, varavirtalähde sekä jätesäkkejä wc:tä varten? Myös retkikeitin olisi hyvä löytyä. 

Sotkuisessa kodissa voi loukkaantua pimeässä

Siisti koti on tavaroiden löytymisen lisäksi tärkeässä osassa siinä, ettei tapaturmia pääse sattumaan. SPEK muisuttaa tiedotteessaan, että onnettomuuksien riski sähkökatkon aikana on pimeässä suurempi, jos  kodin tavarat ovat pitkin ja poikin lattioita.

Erityisesti ikääntyneille kaatuminen on todellinen riski, joka voi sairaalahoidon lisäksi johtaa jopa kuolemaan.

– Voi olla fiksua varmistaa, että omassa kodissa ja iäkkäämpien läheisten kotona on riittävästi valonlähteitä sähkökatkoja ajatellen. Pari taskulamppua voi olla hyvä alku, mutta kaupoista saa melko edullisestikin erilaisia paristokäyttöisiä tai ladattavia pienempiä valaisimia, Kulju sanoo.

Myös kynttilät voivat olla onnettomuusriski. SPEK suositteleekin niiden sijaan paristollisia led-valaisimia, taskulamppuja ja otsalamppuja.

Katso myös: Miten sähkökatko vaikuttaa jääkaapin ja pakastimen ruokiin?

Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin 5:22
Miten sähkökatkot vaikuttavat ruoan säilyvyyteen jääkaapissa ja pakastimessa? Voiko ilman sähköä laittaa ruokaa? Keskustelmassa Marttaliiton kotitalousneuvoja Niina Silander.

Lähde: SPEK

Lue myös:

    Uusimmat