Tällä viikolla vietetään arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä teemalla "Elämisen laatu” - mistä koostuu hyvä asuminen?

Alvar Aallon syntymästä 125 vuotta – Viiden jälkeen -ohjelma vieraili Alvar ja Aino Aallon suunnittelemalla kotitalolla Helsingissä 4:15
Alvar Aallon syntymästä tulee kuluneeksi 125 vuotta – Viiden jälkeen -ohjelma vieraili Alvar ja Aino Aallon suunnittelemalla kotitalolla Helsingissä

Asumisen neliöt pienevät ja huonemäärä lisääntyy. Samalla pieniä asuntoja rakennetaan eniten, koska ne menevät parhaiten kaupaksi. Mitä nykypäivän asumiselta halutaan ja miten rakentaminen on kehittynyt vuosikymmenten saatossa?

Asumisen laatua yritetään Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtajan Tommi Lindhin mukaan parantaa huolellisemmalla suunnittelulla, sekä huomioimalla ihmisten tarpeet paremmin.

– Tämä on tavallaan ollut trendi jo 1920-luvulta lähtien. Jo silloin kehitettiin kaikkein keskeisimmät asuntoratkaisut, jotka sitten modernismin aikana 1930-luvulla saivat modernin ilmeen. Voidaan sanoa, että Helsingin Olympia-kylän jälkeen ei olla tehty varsinaisia suuria muutoksia asuntoihin. Toki teknisiä innovaatioita, Lindh kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lindhin mielestä pienempien asuntojen rakennusbuumi ei istu yhteen paremman asumisen kanssa.

– Vaikka ne menevät paremmin kaupaksi ja ihmisillä on niihin varaa, niin jos ihmiset haluavat asua keskustassa, niin usein se on myös ainoa mahdollisuus. Jos haluaa väljyyttä, niin täytyy mennä aika kauas keskustoista.

– Mielestäni se, että tarjotaan alimittaisia, jopa 12 neliömetrin asuntoja, niin se menee jo hävyttömyyden puolelle, Lindh toteaa.

Ekologista asumista

Moni haluaa ottaa ympäristöasiat enemmän huomioon asumisessa. Lindhin mielestä ekologisuus lisää asumisen laatua.

– Se on myös asia, jota ihmiset haluavat. 

Katso alla olevalta videolta koko asumiskeskustelu.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, mitä asumiselta halutaan nyt ja tulevaisuudessa 5:28


Lue myös:

    Uusimmat