Tällä ruoalla estät hampaita reikiintymästä

Tuoreen tutkimuksen mukaan juuston syöminen saattaa estää reikien muodostumista hampaisiin.

Haluatko kauniin hymyn? Hampaiden harjaaminen ja hammaslangan käyttö auttaa varmasti, mutta niin saattaa yllättäen auttaa myös juuston napostelu. General Dentistry -lehdessä julkaistu tutkimus nimittäin paljastaa, että juuston syömisellä voi hyvinkin olla hampaiden reikiintymistä vähentävä vaikutus.

Intialaiset tutkijat pyysivät 68 tutkimukseen osallistunutta ihmistä olemaan 48 tuntia harjaamatta hampaitaan, jotta niihin kertyisi tarpeeksi plakkia. Tämän jälkeen he mittasivat suun happoisuuden – mitä matalampi pH, sitä helpommin hammaskiille kuluu ja reikiä muodostuu.

Osallistujat jaettiin neljään ryhmään. Yhdelle ryhmälle annettiin kahden teelusikallisen verran cheddarjuustoa, toiselle ryhmälle tarjoiltiin ruokalusikallisen verran maitoa, kolmas ryhmä sai kaksi teelusikallista jogurttia ja neljäs ryhmä tyytyi kontrollin vuoksi parafiiniin.

Tutkijat halusivat tietää, miten eri maitotuotteet vaikuttivat suun pH-arvoihin ja juusto toimi selvästi parhaiten. Se nosti nopeasti pH-arvoja, mutta myös piti arvot koholla vielä puoli tuntia syömisen jälkeen. Toiseksi parhaiten toimi maito ja jogurtti hieman huonommin.

Tulokset puhuvat jo aiemmin tehdyn tutkimuksen puolesta, joka myös viittasi siihen, että juusto saattaa estää reikiä muodostumasta. Tämä johtuu siitä, että juuston napostelu kiihdyttää syljen eritystä. Lisäksi juustossa on paljon kalsiumia ja fosforia, jotka kummatkin voivat auttaa nostamaan suun pH-arvoja terveelliselle tasolle.

Myös sillä on kuitenkin väliä, mitä juustoa syö. Pehmeämmillä juustoilla, kuten briellä, ei luultavasti ole samoja hyötyvaikutuksia kuin esimerkiksi cheddarilla tai parmesaanilla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat