Taksikuskin taposta epäilty otettiin kiinni rauhallisesti – missä hän vastusti väkivaltaisesti virkamiestä? Puolustusvoimien vastaus herätti lisää kysymyksiä

Puolustusvoimien ajoneuvo osallisena Tampereen kuolonkolarissa – tältä auto näyttää 0:49
Puolustusvoimien ajoneuvo osallisena Tampereen kuolonkolarissa – tältä auto näyttää

Taksinkuljettaja kuoli lauantaina rajussa onnettomuudessa Tampereella, kun Puolustusvoimien ajoneuvo törmäsi taksiauton perään suurella nopeudella. Puolustusvoimien mukaan sen henkilöstöön kuuluva mies oli ottanut auton luvatta käyttöönsä Hattulan panssariprikaatista.

Järkyttävä onnettomuus sai maanantaina uudenlaisen vivahteen, kun poliisi ilmoitti epäilevänsä turma-auton kuljettajaa tahallisesta henkirikoksesta eli taposta. Poliisi esittää 20-vuotiasta miestä vangittavaksi tiistaina.

Poliisin selvityksen perusteella päihtynyt kuljettaja ei osoittanut merkkejä jarruttamisesta, väistämisestä tai pyrkimyksestä välttää törmäystä. 

Tapahtumissa on lukuisia avoimia kysymyksiä, joihin MTV Uutiset pyysi Puolustusvoimilta vastauksia maanantaina aamulla. Myöhään iltapäivällä Puolustusvoimien pitkä vastaus saapui sähköpostitse.

Vastausten sijaan viesti herättää ison joukon lisäkysymyksiä.

Näitä asioita MTV kysyi

Poliisi kertoi viikonloppuna epäilevänsä taksiin törmänneen auton kuljettajaa törkeästä kuolemantuottamuksesta,  törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, ampuma-aserikoksesta, sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Tänään törkeä kuolemantuottamus muuttui tapoksi.

Poliisi on kertonut, että miehen kiinniotto sujui rauhallisesti. Siksi avoin kysymys onkin, missä kohtaa tapahtumia epäilty virkamiehen väkivaltainen vastustaminen tapahtui.

Poliisi ei ole kertonut, että tapahtumiin olisi liittynyt takaa-ajoa. Mutta vaikka sellainen olisikin tapahtunut, hurjaakaan takaa-ajoa ei katsota virkamiehen väkivaltaiseksi vastustamiseksi.

MTV kysyikin Puolustusvoimilta, tapahtuiko epäilty virkamiehen vastustaminen PV:n alueella esimerkiksi siinä yhteydessä, kun mies otti Puolustusvoimien auton luvatta käyttöönsä. Tässä ovat loput Puolustusvoimille suunnatut kysymykset.

Mistä auto oli tarkalleen ottaen otettu luvatta käyttöön? Miten epäilty sai auton käyttöönsä? Työskentelikö epäilty samassa paikasta mistä auto vietiin?

Oliko hän PV:n tietojen mukaan päihtynyt jo lähtiessään ajamaan autolla? Onko PV:n tiedossa, mihin mies oli matkalla? Onko hänellä aiempaa historiaa rikkeistä tai rikkomuksista liittyen työhönsä PV:ssä?

Oliko epäillyn hallussa PV:n asetarvikkeita ja jos oli, niin mitä ja miten hän oli saanut ne haltuunsa? Miten PV kommentoi tapahtumia?

Näin Puolustusvoimat vastasi

Seuraavassa Puolustusvoimien kryptinen vastaus MTV:n esittämiin kysymyksiin lyhentämättömänä.

–Puolustusvoimissa suhtaudutaan vakavasti ajoneuvoja ja niiden käyttöä koskevien sääntöjen rikkomiseen. Puolustusvoimien ajoneuvojen käyttöön liittyvien säädösten ja määräysten ensisijainen tarkoitus on varmistaa työ-, palvelus- ja liikenneturvallinen toiminta kaikissa tilanteissa ja että ajoneuvoja käytetään vain Puolustusvoimien tehtäviin. 

– Ajoneuvojen käytöstä ohjeistetaan Puolustusvoimien sisäisellä määräyksellä. Tämän lisäksi ajoneuvojen käytöstä ja käytön valvonnasta ohjeistetaan tarkemmin hallintoyksikkökohtaisilla ohjeilla. Ajoneuvojen käyttöä valvotaan myös Puolustusvoimien sisäisen tarkastuksen toimenpitein. 

– Puolustusvoimien ajoneuvon kuljettaminen edellyttää Puolustusvoimien myöntämää ajo-oikeutta, joka on erikseen henkilölle myönnetty ja kirjattu Puolustusvoimien tietojärjestelmään. Ajo-oikeuden lisäksi henkilöllä tulee olla kulloiseenkin ajoneuvoon ja tehtävään liittyen ajoneuvon käyttöoikeus. 

– Ajoneuvon käyttöoikeuden saaminen edellyttää Puolustusvoimien tietojärjestelmässä tehtyä ajoneuvotilausta. Tilauksen tulee perustua virka- tai palvelustehtävään. Ajoneuvon käytön tulee olla aina tarpeeseen perustuvaa, suunniteltua, tarkoituksenmukaista sekä taloudelliset näkökohdat huomioivaa. 

Näin vastaus jatkuu

– Puolustusvoimien tietojärjestelmään tehdyt ajoneuvotilaukset käsitellään hallintoyksiköissä ajoneuvon käytön järjestelyistä vastaavan henkilön toimesta. Järjestelmä ei mahdollista asettaa kuljettajaksi sellaista henkilöä, jolla ei ole tilattavan ajoneuvoluokan vaatimaa ajo-oikeutta. Myöskään järjestelmä ei mahdollista sellaisen ajoneuvon asettamista ajotehtävään, joka ei ole asianmukaisesti katsastettu tai ajoneuvon ei katsota olevan tieliikennekelpoinen.

– Panssariprikaatissa ajoneuvoja voivat tilata sellaiset henkilöt, joiden tehtävien hoitaminen edellyttää kyseistä oikeutta. Tilaus hyväksytään, mikäli käyttötarve on perusteltu sekä määräysten mukainen ja ajotehtävää varten annetaan ajomääräys. Ajoneuvot luovutetaan käyttöön vain ajomääräyksen mukaiselle aikavälille ja ajotehtävän aikana ajoneuvon käyttäjä vastaa siitä, että ajoneuvoa käytetään määräysten mukaisesti. Epäilyttävissä tilanteissa pyritään ensi tilassa varmistumaan siitä, että ajoneuvon käyttö on määräysten mukaista.

– Puolustusvoimien ajoneuvojen säilytyksessä on paikallisia ja ajoneuvokohtaisia eroavaisuuksia. Ajoneuvojen säilytyksessä otetaan huomioon käytössä olevat säilytysolosuhteet, ajoneuvojen määrä, käyttötarkoitus sekä ajoneuvon käytön järjestelyyn liittyvä henkilöstö.

Mitä tapahtui?

Puolustusvoimat on korostanut aiemmassa tiedotteessaan, ettei ajoneuvo ollut tapahtuma-aikaan Puolustusvoimien toimintaan liittyvässä ajossa. Taksinkuljettaja menetti henkensä kolarissa, kun päihtynyt Puolustusvoimien työntekijä törmäsi taksiin Puolustusvoimien ajoneuvolla.

Tahtoipa Puolustusvoimat tai ei, se liittyy vahvasti tapahtumiin.

Puolustusvoimat kertoo suhtautuvansa "vakavasti" ajoneuvoihinsa liittyviin sääntörikkomuksiin. Puolustusvoimien selostus ajoneuvoihinsa liittyvistä käytänteistä ei tarjoa juurikaan selityksiä siihen, miten sivullisen ihmisen hengen vienyt tapahtuma pääsi tapahtumaan.

Lue myös:

    Uusimmat