Tampereen tappajakersantille pitkä vankeustuomio

Taksikuskin kolarissa maaliskuussa tappanut 20-vuotias kersantti sai pitkän vankeustuomion.

Vuonna 2003 syntynyt Joona Valtteri Varjus tuomittiin 9 vuoden 5 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hänen sotilasarvonsa tuomittiin menetetyksi.

Panssariprikaatin kouluttajana toiminut Varjus oli puoli kuuden aikaan aamulla ottanut luvatta käyttöönsä Puolustusvoimien omistaman pakettiauton ja ajanut sillä moottoritiellä Parolasta Tampereelle, ajaen keskimäärin noin 160 kilometriä tunnissa. Käytännössä mies siis ajoi niin lujaa, kuin autolla pääsi.

Ajon aikana mies kuvasi videoita sosiaaliseen mediaan ja puhui puheluita. Puhelussa mies oli väittänyt pitävänsä hallussaan pistoolia ja oli uhannut käyttää sitä, jos hänen ajonsa pysäytetään piikkimatolla. Oikesti hänellä oli halussaan vain ampuma-aseen patruunoita, ei asetta.

Lempääläntien ja Kuokkamäen tien valo-ohjatussa risteyksessä mies oli törmännyt tätä huomattavaa ylinopeutta taksin perään niin, että taksia kuljettanut 54-vuotias mies kuoli. Nopeusrajoitus oli 60 kilometriä tunnissa.

Miehen veren alkoholipitoisuus oli kolarin jälkeen 1,25 promillea. 

Puolustusvoimien ajoneuvo osallisena Tampereen kuolonkolarissa – tältä auto näyttää 0:49
Puolustusvoimien ajoneuvo osallisena Tampereen kuolonkolarissa – tältä auto näyttää

Miehen motiivina kolarille oli itsetuhoisuus ja mies oli puheluissa ajon aikana ilmoittanut aikovansa tehdä itsemurhan. Vaikka mies oli kertonut puheluissa, ettei halua törmätä sivullisiin, piti oikeus miehen toimintaa sellaisena, että hänen olisi täytynyt pitää riskiä törmäämiselle merkittävänä ja ymmärtää, että kolari toiseen tielläliikkujaan johtaisi ulkopuolisen henkilön kuolemaan. Siksi oikeus katsoi hänen syyllistyneen tappoon.

Miehen syyksi katsottiin tapon lisäksi törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, törkeä rattijuopumus, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, kaksi palvelusrikosta, lievä ampuma-aserikos, lievä kavallus ja sotilaan sopimaton käyttäytyminen.

Puolustusvoimien maastoajoneuvon vahingoista mies määrättiin korvaamaan Puolustusvoimille 30 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Polustusvoimien työntekijä ajoi päin taksia Tampereella maaliskuussa – jutun käsittely alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa 0:57

Maaliskuussa taksin kanssa kolaroinut Puolustusvoimien työntekijä käräjäoikeudessa kesäkuussa.

Juttua korjattu 25.6. kello 16.34: Mies oli väittänyt pitäneensä pistoolia hallussaan, mutta oli valehdellut. Hän ei ollut varustautunut ampuma-aseella, vaan oli pitänyt hallussaan vain patruunoita.

Lue myös:

    Uusimmat