Kuopion tuhoisan bussiturman tutkinta valmis: Kuljettajalle raskaat syytteet kuolemantuottamuksista – onnettomuuden syy edelleen mysteeri

4:52

Poliisi on saanut Kuopion Kolmisopessa 24. elokuuta vuonna 2018 tapahtuneen suuronnettomuuden esitutkinnan valmiiksi. Asia siirtyy tänään syyteharkintaan, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Tilausliikenteessä ollut linja-auto suistui Kuopion moottoritien ja Kolmisopen liittymästä junaradalle. Neljä linja-auton matkustajaa kuoli. Onnettomuudessa loukkaantui kaikkiaan 22 henkilöä, joista 17 oli linja-autossa. Myös linja-auton kuljettaja loukkaantui. 

Linja-auto osui henkilöautoihin, jotka olivat pysähtyneinä risteykseen tai olivat ylittämässä risteystä. Viisi henkilöä loukkaantui.

– Esitutkinnassa on kuultu luonnollisesti asianosaisia sekä useita todistajia ja asiantuntijoita. Nyt koko paketti on poliisin osalta valmis ja materiaali siirtyy tänään syyteharkintaan, rikoskomisario Pekka Jäntti kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Löytyikö turma-autosta vikaa, joka selittäisi onnettomuuden?

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Jäntti kertoo MTV Uutisille, että tapausta on tutkittu laajasti. Tapahtumapaikalla tehtyjen mittavien teknisten tutkimusten lisäksi poliisi on pyrkinyt selvittämään turma-auton kunnon tapahtumahetkellä.

– Saadun selvityksen mukaan linja-autosta ei ole löytynyt mitään sellaista vikaa, joka kertoisi tämän onnettomuuden syyn.

STT:n mukaan bussi oli tullut liittymään huomattavasti kovempaa vauhtia kuin risteysalueella tulisi ajaa. Otkesin mukaan lähestyvän risteyksen havainnointi ja jarrutusyritys epäonnistuivat.

– Ei voida suoranaisesti sanoa, mitä tässä oikein on tapahtunut. Lähinnä tehtävänämme on ollut koota kaikki materiaali, jota syyttäjä ja myöhemmin käräjäoikeus tulisi mahdollisesti tarvitsemaan.

Oliko kuljettajan ajokunto riittävä?

Poliisi on esitutkinnan aikana pyrkinyt myös selvittämään, oliko kuljettajan ajokunnossa joitakin puutteita esimerkiksi puutteellisen levon osalta. Poliisi hyödynsi tutkinnassaan erilaisia lääkärinlausuntoja. 

– Ajokunnossa ei ole poliisin käsityksen mukaan mitään sellaista suoraa asiaa, josta olisi tarkempia johtopäätöksiä pystynyt tekemään. Loppukädessähän käräjäoikeus tulee tekemään tästä päätöksen, Jäntti toteaa.

Lisäksi turmaristeyksen ramppi oli varsin lyhyt eikä siinä ollut muita hidastamiseen ohjaavia merkkejä kuin lähellä risteystä ollut taajamamerkki. Samoin moottoritien ja rampin välissä oleva puusto rajoitti näkymää risteykseen.

Jo viime huhtikuussa uutisoitiin, että onnettomuuteen voisi mahdollisesti vaikuttaa ajoneuvoa kuljettaneen kuljettajan terveydentila ja vähäinen kokemus linja-auton kuljettamisesta. Kuljettaja kärsi pitkäaikaissairaudesta, minkä vuoksi hänen työtehtävänsä linja-auton kuljettajana nähtiin liian raskaaksi.

– Tällaisista terveystiedoista poliisihan ei voi kertoa mitään. […] Näiden päätelmien jää eri henkilöiden kuin poliisin päätettäväksi, Jäntti muotoilee. 

Lukuisia syytteitä

Linja-auton kuljettaa, eli vuonna 1951 syntynyttä pohjoissuomalaista miestä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta sekä 12 törkeästä vammantuottamuksesta.

– Olen ymmärtänyt, että syyttäjällä menee jonkin aikaa syyteharkinnan tekemisessä. Jos hän näkee asian sellaiseksi, että se menee käräjäoikeuteen – kuten oletan – tätä asiaa käsitellään aikanaan käräjäoikeudessa.

Syyteharkinnan tekee Itä-Suomen syyttäjäalueen kihlakunnansyyttäjä Heikki Ylisirniö.

1:48
Paikalliset järkyttyivät Kuopion bussiturmasta keväällä 2018.

10.1.2020 kello 13.47: Uutista täydennetty tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Jäntin kommenteilla. Kello 13.58: Lisätty STT:n tiedot.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja