Mainos

Taksikuski-Jorma auttoi vähävaraista perhettä ja joutui viranomaisten kanssa vaikeuksiin – kansa kannustaa Jormaa: "Koko Suomi on soitellut"

MTV Uutiset uutisoi eilen taksikuski Jorma Saarelasta, joka osti 1000 litraa öljyä vähävaraisen perheen talon öljysäiliöön. Talo oli seissyt kylmillään kuukauden, kun Saarela päätti ojentaa auttavan kätensä. Sittemmin palautetta on hänen mukaansa tulvinut ympäri Suomea.

Etelä-Pohjanmaalla asuva taksikuski Jorma Saarela on kotikaupungissaan tunnettu hyväntekijä. Mies on esimerkiksi auttanut paikallisia urheilujoukkueita, sponsoroinut kyläkoulun luokkaretkeä ja ajeluttanut kuntoutukseen matkalla olleita asiakkaita omaan piikkiinsä. 

Viimeisimpänä tekonaan Saarela täytti paikallisen vähävaraisen perheen öljysäiliön tilaamalla perheelle 1000 litraa lämmitysöljyä.

Kun tieto teosta levisi, ponnahti eteläpohjanmaalainen mies nopeasti ja tahtomattaan julkisuuteen.

Koko Suomi soittelee

– Tämä asia on lähtenyt aivan käsittämättömällä tavalla lentoon. Viimeiseen asti kamppailin, ettei teko leviäisi liikaa, sillä sysäydyin siihen kahden sekunnin mietinnän jälkeen. Ihmettelen, kuinka tämä osui näin vahvasti ihmisiin, Saarela toteaa nyt puhelimessa. 

Hän on juuri parkkeerannut taksinsa tiensivuun jätettyään asiakkaansa pois kyydistä.

65-vuotias Saarela on selvästi huomiosta hämillään. Puhelin soi nykyään jatkuvalla tahdilla, sillä jokainen haluaisi puhua hyväntekijän kanssa. 

– Koko Suomi on soitellut, hän naurahtaa.

Negatiiviset kommentit satuttavat

Puheluja on hänen mukaansa tullut aina Kittilästä Helsinkiin saakka. Soittajat ovat jakaneet miehelle muun muassa omakohtaisia tarinoitaan ja kiitelleet Saarelaa hänen teostaan.

Puheluiden aikana on vuodatettu myös kyyneliä puolin ja toisin.

– Yksi yrittäjä soitti Tammisaaresta ja kertoi olleensa joskus samassa tilanteessa kuin auttamani perhe. Hän oli itku silmässä seurannut uutisointia, ja totesi olevansa heti mukana auttamassa, jos teen perheen eteen vielä jotain muuta, mies kertoo.

Pääosin ihmiset ovat suhtautuneet miehen tekoon hyvin, mutta valitettavasti mukaan on mahtunut myös muutamia soraääniä.

Saarelaa on syytetty esimerkiksi huomionhausta ja julkisuustempun järjestämisestä.

– Yksi negatiivinen kohtaaminen sattui tänään. Joku oli vetänyt oikein kunnolla herneet nenään, ja oli lähellä, ettei tämä henkilö tullut kurkkuuni kiinni. Olen välillä itkeä pillittänyt, sillä en tietenkään ole halunnut kenellekään mitään pahaa aiheuttaa, hän toteaa.

Sakoista selviää rahalla

Uutisointia seurasi myös puhelu viranomaisilta. Saarelalle kerrottiin, että hän oli mennyt puuttumaan asioihin, jotka eivät hänelle kuuluneet. 

– Nyt eivät ole viranomaiset enää soitelleet, mutta on eri asia, mitä taustalla tapahtuu, hän kertoo.

Saarela suhtautuu kuitenkin tilanteeseen tyynesti. Hänen mukaansa useat soittajat ovat olleet huolissaan siitä, joutuuko mies tekonsa takia vaikeuksiin.

– Pohjalaiselle miehelle ei helposti ongelmia tule, jos ne on rahalla hoidettavissa. Jos tästä sakon saan tai verottaja hyökkää lahjaveron kanssa kimppuuni, niin hoidetaan pois vaan. Aina näitä nurinoita mahtuu joukkoon, hän toteaa.

Rahankerjääjiäkin on ilmestynyt

Ihmisten positiiviset kommentit auttavat kuitenkin jaksamaan eteenpäin.

Kun mieheltä kysytään, olisiko hän auttanut perhettä tietäessään edessä odottavan hullunmyllyn, vastaa hän hetkeäkään empimättä myöntävästi.

– Viisi ihmistä oli menossa kylmään asuntoon nukkumaan. Kuka vain olisi voinut tehdä tälle tilanteelle jotain. Eikä minulta erikseen pyydetty apua, mutta näin heti avuntarpeen, Saarela kertoo.

Valitettavasti julkisuuspyöritys on saanut liikkeelle myös rahankerjääjät. Saarelalle on tullut joitakin puheluita, joissa penätään häneltä rahaa "kun autoit yhtä, voit auttaa myös toista" -tyyppisesti.

– Puhumalla selviää kaikesta. Kun asiallisesti ilmaisee asiansa, ihmiset yleensä ymmärtävät. Tilanne oli nyt se, että autoin yhtä perhettä hädässä. 

Auttaa voi pienilläkin teoilla

Mies aikoo toki jatkaa hyväntekeväisyyttä, mutta itse valitsemallaan tavalla. Aiemmin avuntarpeessa olleet henkilöt ovat tulleet hänen elämäänsä aivan sattumalta.

– Autan tietenkin, jos siihen pystyn. Ei avun tarvitse aina olla sen ihmeellisempää, kuin vaikka esimerkiksi huoltoasemalla kahvikupposen ostamista. Ehkä minulla on vain tällainen auttajan luonne, hän toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.