Todellinen hyväntekijä! Jorma hankki kylmässä talossa värjötelleelle perheelle öljyn ja sai haukut viranomaiselta – "Minä päätän omasta kukkarostani"

Etelä-Pohjanmaalla taksikuskina toimiva Jorma Saarela teki viime viikolla todellisen laupiaan samarialaisen työn, kun hän hankki vähävaraiselle perheelle säiliön täyteen öljyä. Perheen talo oli päässyt syksyä vasten kylmenemään öljyn loputtua.

Puhelimeen kotoaan vastannut hyväntekijä on tyytyväinen, että alaikäiset lapset saivat taas lämpimän kodin. Ja hanasta lämmintä vettä.

– Olin kyydin ajanut ja jäimme perheen äidin kanssa talon pihaan juttelemaan. Samalla tavalla, kun joskus kyytien kanssa jäädään, jos kummallakaan ei ole kiire minnekään. Jossain vaiheessa äiti luiskautti, että talossa ei ole lämpöä ollenkaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

MTV Uutiset on kertonut aiemminkin useiden hyväntekijöiden tempauksista:


Tuhat litraa öljyä

Saarela kertoo kysyneensä, että onko tilanne jatkunut pitkäänkin. Vastauksena oli, että onhan se.

– En siitä sen enempää kysellyt eikä perheen äiti missään vaiheessa pyytänyt minkäänlaista apua. Kun lähdin pihasta, niin kahdessa sekunnissa sydän pyörähti ympäri. Olin ajanut 150 metriä ja siinä ajassa sain soitettua kolme puhelua ja kädessä oli kaksi numeroa, mistä saisi öljyä tilattua.

Öljyä tilattiin tuhat litraa. Puolet kustannuksista maksoi Saarela, toisen puolen hyväntekeväisyysjärjestö, jonka taksikuski sai mukaan projektiin. Kattila oli täynnä seuraavana päivänä.

Kaikille ei hyväntekeväisyys käy

Jorma Saarelan aamu ei ole kuitenkaan ollut miehen itsensä mukaan pelkkää auringonpaistetta. Palaute teosta on ollut 99-prosenttisesti positiivista. Mutta soitto viranomaiselta toi mustia pilviä.

– Yksi puhelinsoitto tuli ja pilasi koko päivän. Tämä teko ilmeisesti osui naulan kantaan ja kohdistui johonkin kuntaan tai kaupunkiin. Kovasti minulle sanottiin, että olet mennyt tekemään semmoista, mikä ei sinulle kuulu.

Saarela sanoo joutuneensa puolustelemaan puhelimessa öljykattilan täyttöä monelta kantilta. Hyväntekijä tuohtuu selvästi.

– Se tilanne, minkä minä näin, minä katson sen omalta kannaltani. Minä päätän omasta kukkarostani ja jos annan jollekin jotakin, niin annan. Minun ei tarvitse sitä kysellä keneltäkään, eikä missään lautakunnissa pyöritellä.

Jorma Saarelan mukaan väärintekemisen perusteina hänelle oli sanottu, että perhettä oli yritetty auttaa, mutta apu ei ollut mennyt perille.

– Sanoin, että en halua mitenkään ottaa kantaa siihen, onko mennyt perille vai ei. Mutta jos se talo on kylmä eikä sinne tule lämmintä vettä, se riittää minulle.

Vanha hyväntekijä

Jorma Saarela on ajanut taksia yli 30 vuotta ja nähnyt sinä aikana monta tarinaa ja kohtaloa. Hän sanoo välillä ihmettelevänsä, mitä kaikkea Suomessakin tapahtuu.

Myöskään hyväntekeväisyys ei ole jo eläkkeelle jääneelle taksikuskille vierasta. Hän on avustanut kyläkoulun luokkaretkeä, paikallisia urheiluseuroja ja ajanut taksikyytejä omaan piikkiinsä, että asiakas pääsisi kuntoutukseen. Koulukiusaamisen kitkemiseksi mies hankki Tampereelta moottoripyöräilijöitä juttelemaan aiheesta.

– Eihän se ole muuta kuin hyvää sydäntä. Joku taho ei halunnut sitä nyt ymmärtää. Tässä täytyy pohtia, mitä tästä koituu minulle.

Asiasta ensimmäisenä kirjoittaneen Iltalehden mukaan perhe eli kylmässä talossa useita viikkoja.

– Olisin jo samana iltana vienyt kanistereilla parisataa litraa öljyä, mutta perhe sanoi, että ihan niin äärimmäisyyksiin ei tarvitse mennä, Jorma kerta vielä MTV Uutisille tapahtumia.

Musta maa 

Saarela muistaa vielä yhden tapauksen, johon hän vuosia sitten ajokeikoillaan törmäsi. Lähestyttiin joulua.

– Yhtenä jouluna tuurasin koulukyydeissä toista taksikuskia. Kävin yhdessä kohteessa ja ajoin koululle takaisin. Sanoin siellä, että vein tytön aikamoiseen paikkaan. Joulu on tulossa ja maa on musta. Minä vien ne Keskiselle kauppaan ja annan 500 euroa rahaa. Vien oikein autolla, niin tulee hyvä mieli. 

–  Mutta sitä ei annettu tehdä. Sekin oli yhdenlainen tällainen erikoisuus. Kehuttiin, että perhe ei ota apua vastaan. Kyllä minä kuitenkin uskon, että jos auto tulee pihaan, viedään kauppaan ja lyödään 500 euroa kouraan, niin aika kova pitää olla, jos sitä ei ota vastaan, Jorma Saarela päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja