Mainos

Nyt lähti hyvä kiertämään! Antin kaunis ele poiki vähävaraisille paljon iloa – "Muiden mielipiteet eivät lannista"

Kun jämsäläinen Antti Uitto pääsee töistä kotiin, hän käyttää muutamia tunteja lukeakseen saamiaan viestejä. Ihmisten kohtalot pyörivät mielessä vielä illallakin.

– No, kun yksin asuu, niin ei tästä tule kotona sanomistakaan, hän nauraa.

Uiton arki mullistui reilu viikko sitten, kun hän ajatteli hyväntahdon eleenä laittaa Facebookiin ilmoituksen omistamastaan mökkiosakkeesta. Hänen ei ole mahdollista käyttää sitä itse tänä vuonna, joten hän päätti antaa sen jollekin sellaiselle, jolla ei olisi muuten varaa lomaan.

– Kun laitoin päivityksen, ajattelin, että jos tuon sata ihmistä näkee, niin olen tyytyväinen. Vähän useampi sen sitten on nähnyt, hän sanoo.

Uiton ilmoitus levisi hetkessä laajalle. 

– Julkisia kommentteja ja yhteydenottoja tuli noin 800 ja yksityisviestejä on tullut pari-kolmesataa. Näistä apua ja mökkiä hakevia oli useita kymmeniä. Osa mökkiä kysyneistä palasi asiaan luettuaan muiden tarinoita ja sanoi, ettei heillä ehkä niin huonosti menekään kuin mitä aluksi kuvitteli. 

Julkisivua halutaan pitää yllä

Uitto yllättyi siitä, kuinka avoimesti ja yksityiskohtaisesti ihmiset kertoivat tilanteestaan. Rahatilanne ei ollut välttämättä ainoa murhe – oli sen lisäksi sairastumisia ja vanhempien kuolemia.

– Olen itsekin yksinhuoltajaäidin poika. Aina ei todellakaan ollut varaa kaikkeen samaan, mitä vaikka naapureilla.

Vaikka Uitolla on kokemusta itselläänkin, yllättyi hän siitä, miten paljon vähävaraisia ja vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä Suomessa on.

– Moni antaa ulospäin sen kuvan, että kaikki on hyvin. Esimerkiksi Facebookissa pidetään herkästi julkisivua yllä, vaikka taustalla olisi vaikeitakin ongelmia. Moni oli myös valmis lähettämään lääkärilausuntojaan ja tilitietojaan todistaakseen todellisen avuntarpeensa, mikä ei ollut kuitenkaan millään tavalla ehtona mökin saamiseen, Uitto kertoo.

Auttamisen rinki laajenee

Uitto halusi nimenomaan antaa mökkimahdollisuuden lapsiperheelle. Nyt hän on valinnut perheen, johon kuuluu äiti ja kaksi alaikäistä poikaa.

– Heidän kokonaistilanteensa sai minut valitsemaan heidät. Kun soitin perheen äidille, että he pääsevät lomalle, sen yllätyksen ja ilon kuuli jo puhelimessakin.

Hakemuksista erottui kolme perhettä, joista yksi kuitenkin ilmoitti, ettei pääsekään paikalle kyseisenä viikkona. Uittoa jäi harmittamaan se, ettei pystynyt tarjoamaan lomaviikkoa nuorelle perheelle, joka oli valitun perheen vaihtoehtona.

– Onneksi nyt on käynyt niin hyvin, että yksi rouva otti minuun yhteyttä, että hänkin haluaisi lahjoittaa oman lomahuoneistonsa jollekin sitä tarvitsevalle. Hän kysyi, onko minulla sellaista perhettä, jolla olisi tarvetta mökkilomaan. Tämä toinenkin perhe pääsee nyt samalla viikolla lomailemaan tämän rouvan kautta, Uitto iloitsee.

Paljon auttajia ja tsemppauksia

Uitto on saanut runsaasti kiitosta kauniista eleestään. Myös muita auttajia on ilmaantunut ilmoituksen kautta.

– Eräs tuntematon ihminen otti yhteyttä ja ehdotti, että hän voisi osallistua valitun perheen matkakustannuksiin. Toinen halusi vielä osallistua ruokakustannuksiin ja useampikin on ilmoittanut haluavansa ostaa perheille lahjoja.

Moni on kysynyt, että voiko Uitolle laittaa rahaa ja hän saisi päättää, mitä rahoilla tehdään. Hän ei koe tätä kuitenkaan järkeväksi tai mahdolliseksi.

– En minä ole oikea ihminen päättämään siitä, mikä on oikea tapa käyttää rahoja. Eikä rahojen suhteen oikein uskallakaan olla välikätenä, ettei tule mitään laittomuuksia tai rahankeräysrikoksia. Yritän enemmän yhdistää auttajia ja apua tarvitsevia.

"Muiden mielipiteet eivät lannista"

Muutama ihminen on ottanut Uittoon yhteyttä myös siksi, että he ovat halunneet tarjota mökkilomaa vähävaraisille. Uiton saamat negatiiviset kommentit ovat kuitenkin hillinneet heidän suoraa auttamishalua.

– Onhan minua syytetty ties mistä linssiluteilusta, taka-ajatuksista ja oman mökkiosakkeen mainostamisesta. Eräs useita mökkejä omistava henkilö otti yhteyttä ja kertoi, että hän voisi hyvin ottaa vuosittaiseksi perinteeksi sen, että tarjoaa lomaviikkoja myös niiltä suosituimmilta viikoilta vähävaraisille perheille, mutta kertoi pelkäävänsä, että kaunis ele käännetään omien mökkien mainokseksi. Ja onhan palautteissa vedetty esiin heti mamu-korttikin, että taas varmaan hyysätään ulkomaalaisia ja he varmasti rikkovat paikat kun eivät tiedä, miten Suomessa pitää olla, Uitto naurahtaa. 

Negatiivinen palaute harmittaa, mutta ei estä Uittoa auttamasta.

– Ei minua muiden ihmisten mielipiteet lannista. Kyllähän ne viestit kertovat ennen kaikkea suomalaisten perusluonteesta, siitä, että kaikessa ajatellaan olevan jotain kieroa taustalla. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.