Mainos

Autistinen nuori mies sai epilepsiakohtauksen festivaaleilla Rovaniemellä – äidiltä sydäntä särkevä viesti: ”Toivoisin ihmisten auttavan sen sijaan, että he huutavat ja pilkkaavat”

0:25

Autistisen ja epilepsiaa sairastavan pojan äiti, Terhi Vanha, koki kylmääviä hetkiä viikko sitten, kun hänen poikansa sai epilepsiakohtauksen Simerockissa Rovaniemellä. Äidin mukaan monet ulkopuoliset suhtautuivat asiaan pilkkaamalla poikaa.

Rovaniemeläinen Jussi Ilmola, 22, ehti olla Simerock -festivaalilla vain puolitoista tuntia, kun epilepsiakohtaus iski.

– Se, miten ihmiset suhtautuivat tähän, järkytti minua ja mukana ollutta Jussin pikkusiskoa Iidaa. Ihmisten suhtautuminen asiaan oli todella kylmää. He huutelivat ja ilkkuivat. Vaikka Jussilla oli kohtaus päällä, niin kyllä hän rekisteröi ihmisten huuteluja. Autistinen ihminen on sellainen, että hän miettii asioita pitkään, äiti kertoo surullisena MTV Uutisille.

Ihmiset huutelivat ja syyttivät humalaiseksi

Ensihoitajat tulivat paikan päälle nopeasti. Kun kohtaus rauhoittui, Jussi talutettiin festivaalialueelta ambulanssiin, jolla hänet vietiin perheen autoon. Kohtauslääkkeen saatuaan nuorukaisen ei tarvinnut lähteä enää sairaalaan, mutta lääke väsyttää häntä ja saa hänet veltoksi.

– Jussi oli jo melko lailla jalaton siinä kohtaa. Siinä matkan varrellakin monet ihmiset huutelivat meille kovalla äänellä, että katsokaa, miten humalassa tuo on. Ja vaikka hän olisi ollut humalassa, niin mikä syy se olisi ollut olla auttamatta? Vanha kysyy.

Jussin pikkusisko Iida, 20, auttoi tilanteessa ja puolusti veljeään napakasti, kuten aiemminkin.

– Olin tyrmistynyt ihmisten avoimesta moukkamaisuudesta tilanteessa, jossa he eivät edes tienneet, mikä Jussilla on hätänä. Toivoisin ihmisiltä tällaisissa kohtaamisissa tilannetajua ja empatiaa, Iida sanoo.

– Mietin, että mikä ihmisiä vaivaa. Siitä jäi ikävä möykky sisälleni, Vanha jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Emme me tästä lannistu"

Vanha on käynyt useana vuonna Simerockissa poikansa kanssa, eikä hänen kritiikkinsä kohdistu festivaaliin tai sen järjestelyihin.

– En kerro tästä julkisuuteen saadakseni ilmaisia t-paitoja tai korvauksia. Jussi on nauttinut näistä festivaaleista aina ja hän on ollut niistä todella iloinen. Nyt vain sattui huonompi tuuri, että epilepsiakohtaus tuli, äiti harmittelee. 

Vanha haluaa käydä jatkossakin poikansa kanssa festivaaleilla.

– Simerockissa on otettu hyvin erityisryhmät huomioon. Ei se ole festareiden järjestäjän vika, jos osa ihmisistä käyttäytyy ikävästi, Vanha sanoo.

– Emme me tästä lannistu. Toivoisimme, että ihmiset ajattelisivat enemmän, kun näkevät jonkun vastaavanlaisen tilanteen. Hetken voisi miettiä, mikä heidän roolinsa on siinä tilanteessa ja voiko olla avuksi jotenkin.

Toiveissa on oma musiikkitapahtuma erityisryhmille

Tapaus sai Vanhan pohtimaan sitä, voisiko erityisryhmillä olla oma festivaalinsa.

– Siellä voisi ainakin saada kohtauksen rauhassa, hän naurahtaa.

Vanha toimii vammaisten aseman aktiivisena puolustajana kotipaikkakunnallaan.

– Olen nostanut esille monia tärkeitä asioita, jotka liittyvät vammaisten ihmisten oikeuksiin ja yhdenvertaiseen asemaan yhteiskunnassa.

Vanha kirjoitti tapahtuneesta Facebookiin ja se herätti vilkkaan keskustelun.

– Muutama kertoi minulle tilanteista, joissa ihmiset olivat vain kävelleet sairauskohtauksen saaneen ohi, eivätkä olleet auttaneet.

Vääriä käsityksiä

Jussi ei ollut ottanut alkoholia epilepsiansa vuoksi, mutta Vanha ihmettelee saamaansa kritiikkiä siitä, oliko hän antanut vammaisen poikansa juoda.

– Vammaiset ihmiset tekevät ihan samanlaisia asioita, kuin me muutkin. He voivat myös juoda ihan humalaan saakka, Vanha huomauttaa.

– Vaikka elämme vuotta 2019, on valitettavan monilla edelleen se käsitys, että vammaiset elävät jotenkin toisenlaista elämää, kuin me vammattomat, hän kiteyttää.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja