Taitoluisteluliitto avaa yllättävän sovun taustoja, Mirjami Penttisen tapaus tuo viilauksia kurinpitosääntöihin – ”Nämä olivat meille tärkeitä asioita”

Suomen Taitoluisteluliitto, HSK ja kohun keskellä pyörinyt valmentaja Mirjami Penttinen ovat päässeet sopuun. Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raition mukaan Penttisen ja HSK:n lupautuminen toimintansa kehittämiseen oli tärkeä syy sovun taustalla.

Penttinen sai Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnalta tammikuussa 12 kuukauden kilpailukiellon epäeettisten valmennusmetodiensa vuoksi. Penttinen valitti päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan, mutta sovinnon myötä Penttinen tyytyy nykyiseen rangaistukseensa.

– Käytännössä katsoen on sovittu yhteisesti siitä, että hän vetää pois urheilun oikeusturvalautakuntaan tekemänsä valituksen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan ratkaisusta ja näin ollen tyytyy tehtyyn ratkaisuun, Raitio avaa päätöstä MTV Urheilulle.

Sovun myötä Penttinen on lupautunut pyytämään toimintaansa anteeksi ja kehittämään valmennusmetodejaan, jotka ovat tuottaneet runsaasti pahaa oloa hänen valmennettavilleen.

Raitio korostaa, että Penttisen epäeettisestä kohtelusta kertoneet luistelijat saavat nyt mielenrauhan.

– Nämä toimintatavat ovat aiheuttaneet henkistä kipua sekä ahdistusta. Kun urheilun oikeusturvalautakunnan käsittely päättyy, näiden nuorten rohkeiden henkilöiden, jotka uskalsivat kertoa epäkohdista, ei tarvitse enää toimia todistajana. Tämä prosessi on ollut heille pitkä. Luulen, että moni heistä on hyvin tyytyväinen, että tämän vaiheen voi nyt jättää taakseen.

Penttinen jatkaa valmentamista, Taitoluisteluliitto viilaa sääntökirjaansa

Penttinen selviää epäeettisestä toiminnastaan vähällä. Vaikka kurinpitolautakunta asetti Penttiselle 12 kuukauden kilpailukiellon, saa Penttinen jatkaa päätoimista valmennustyötään, koska taitoluisteluseura HSK palautti maaliskuussa Penttisen työvelvoitteen seitsemän viikon hyllytyksen jälkeen.

Taitoluisteluliitto tiedotti vielä maaliskuussa harkitsevansa jatkotoimenpiteitä HSK:n ratkaisun suhteen. Miksi Taitoluisteluliitto päätyi kuitenkin lopulta sopuratkaisuun?

– Urheilun oikeusturvalautakuntahan olisi voinut päättää, että joko rangaistus jää tai ei jää voimaan. Mietimme, että tässä tapauksessa saimme monta hyvää asiaa liikenteeseen. Mirjami Penttinen sitoutuu työnohjauksessa mukana olemiseen ja henkiseen kasvuun valmentajana. Lisäksi hän pyytää toimintaansa anteeksi ja tyytyy kurinpitolautakunnan ratkaisuun. Nämä olivat meille tärkeitä asioita, Raitio selventää.

– Lisäksi seura otti huomattavan loikan siinä, minkälaisia toimenpiteitä he aikovat tehdä turvallisen valmennusilmapiirin rakentamisessa seuraan. Katsoimme, että tässä on erittäin hyvät perusteet sovinnon tekemiselle. Näin laji kehittyy yhteistyössä paremmin eteenpäin.

Taitoluisteluliitto rankaisi Penttistä tammikuussa kovimmalla mahdollisella rangaistuksella, joka estää kuitenkin Penttisen valmentamisen vain kilpailutasolla. Päivittäinen valmentaminen on yhä sallittua, koska Taitoluisteluliiton kurinpitosäännöissä ei ole toimintakieltoa.

– Kurinpitolautakunta on käyttänyt ratkaisussaan säännöissä voimassa ollutta pykälää, ankarinta mahdollista rangaistuslajia hänen toimistaan eli kilpailukieltoa.

Taitoluisteluliitto aikoo tehdä tapauksen vuoksi muutoksia sääntökirjaansa.

– Teemme jatkuvasti erilaisia tarkennuksia ja parannuksia niin kurinpito- kuin toimintasääntöihinkin. Meiltä on tulossa kurinpitosääntöihin täydennyksiä näiltä osin, Raitio sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat