Suomalaisluistelija Juulian, 20, odotettu työmatka luksusristeilijällä kääntyi päälaelleen Karibianmerellä – tällaisessa ympäristössä hän on ollut eristettynä jo puolitoista kuukautta

Koronavirus eristi 20-vuotiaan Juulian luksusristeilijälle Karibianmerelle – takana on jo puolitoista kuukautta laivakaranteenia 3:47
MTV Uutiset Live: Juulia Syrjänen kertoi mietteitään risteilyaluksella vietetystä karanteenielämästä. (Videon kuvat: Juulia Syrjänen)

Maailmalla rajusti levinnyt uudenlainen koronavirus on luonut tiukkoja rajoituksia ympäri maailmaa. Rajoitukset ovat iskeneet myös laivaliikenteeseen ja useat alukset miehistöineen odottavat lupaa rantautua satamiin. Yksi näistä on Symphony of the Seas -risteilyalus Miamin edustalla Yhdysvalloissa.

Taitoluistelija Juulia Syrjäsen, 20, työmatka Karibian auringon alla kääntyi päälaelleen, kun koronavirus levisi maailmalla pandemiaksi.

Luksusristeilijällä luistelunäytöksissä esiintynyt Juulia lukittiin tiukkaan karanteeniin koronarajoitusten vuoksi ja yhden miehistön jäsenen sairastuttua tähän hengenvaaralliseen tautiin.

– Silloin mentiin kunnon lukitukseen ja hauskanpito jäi siihen. Nyt on noin puolitoista kuukautta siitä, kun työt varsinaisesti loppuivat. Aika menee suurimmaksi osaksi tässä omassa hytissä.

Matkustajat poistettiin, miehistö jäi sisälle

Kun covid 19-tauti julistettiin pandemiaksi maaliskuun puolessa välissä, niin kaikki matkustajat poistettiin Symphony of the Seas -risteilijältä.

Myös noin 2 000 hengen miehistö oli tarkoituksena poistaa, mutta tämä ehti toteutua vain pienelle osalle. Suurin osa miehistöstä on edelleen aluksella. Juulia on heistä ainut suomalainen.

– Mulla oli lentoliput hankittuna ja mun oli tarkoitus myös lähteä. Tämä tapahtui kuitenkin niihin aikoihin, kun Suomessa laitettiin rajoja kiinni. Jostain syystä tänne firmalle oli annettu tieto, että en olisi Suomen kansalaisenakaan saanut palata kotiin. Tämä sotki vähän asioita.

– Lentolippujeni peruuttamisen jälkeen olin yhteydessä konsulaattiin, ja minut laitettiin takaisin lähtevien listalle. Lentoja ei kuitenkaan saatu enää varattua, joten jouduin jäämään tänne.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vietti liki 30 päivää lukittuna hytissä

Kun yksi miehistön jäsen vahvistettiin sairastuneeksi koronavirukseen maaliskuun lopussa, koko miehistö joutui tiukkaan karanteeniin.

Jokainen sai oman matkustajahytin, sillä matkustajat oli tähän mennessä jo poistettu laivalta.

Alkoi pitkä odotus siitä, milloin kaikki palaisi taas normaaliksi.

– Sitä piti jatkua 15 päivää, mutta sinä aikana joku muukin oli alkanut oireilla. Siinä kävi lopulta niin, että aina, kun jollain oli influenssaoireita, niin karanteenia pidennettiin.

– Olimme täysin lukittuina hytteihimme 26 päivän ajan, jolloin hytistä ei saanut poistua kertaakaan. Ruoka ja vesipullo tuotiin ovelle ja sillä hyvä. Kuume mitattiin etämittarilla kaksi kertaa päivässä, ja sama jatkuu tälläkin hetkellä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aika käy välillä pitkäksi, mutta puitteet ovat Juulian mielestä kohdillaan. Nainen ottaa karanteenielämän vastaan rennolla asenteella.

– Mulla kävi hyvä tuuri, sillä sain perhehytin. Täällä on yhteensä kuusi sänkypaikkaa ja kohtuullisen hyvän kokoinen oleskelualue. On oma suihku ja vessa. Hyttini parveke on merelle päin, jossa pystyy lueskella kirjaa ja ottaa aurinkoa. Myös netti toimii huoneessa mallikkaasti, niin pystyy pitämään yhteyttä kotiin.

Rajoituksia on poistettu

Juulia kertoo, että alus on jo saanut niin sanotusti vihreän statuksen eli laivalla ei ole todettu kahteen viikkoon influenssan kaltaisia oireita kenelläkään. Maihin ei ole kuitenkaan asiaa tiukoista rajoituksista johtuen.

Arki laivalla on vapaampaa ja miehistön jäsenet saavat poistua hyteistään. Hengityssuojainta tulee käyttää aina hytin ulkopuolella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka valtavalla luksusristeilijällä on hiljaista sen normaaliin toimintaan verrattuna, niin nähtävää siellä riittää. Tosin aktiviteetit, kuten kuntosalit ja kylpylät ovat suljettuina rajoitusten vuoksi.

– Laivaa kiertää juoksurata, jossa saa käydä. Juokseminen tosin on kielletty, mutta kävellä saa. Siten aerosolit eivät leviä ilmassa. Myös turvavälejä muihin pidetään.

Kotiinpaluun tarkka ajankohta ei ole tiedossa

Loput miehistöstä tullaan kotiuttamaan lähiaikoina, mutta tarkkaa lähtöpäivää ei ole vielä vahvistettu. Tiedossa on, että Juulia palaa Eurooppaan laivateitse.

– Tämän hetkinen suunnitelma on, että 15. toukokuuta lähtisin Miamista laivalla Atlantin yli Englantiin Southamptoniin, ja sieltä on vielä lento Suomeen. Laivan pitäisi olla toukokuun lopussa Englannissa.

20-vuotias on ollut lähtövalmiina jo yli kuukauden päivät.

– Mun on pitänyt lähteä jo monta kertaa lentämällä, mutta aina on tullut rajoituksia. On myös koitettu järjestää tilauslentoja, mutta nekään eivät ole onnistuneet.

– Maaliskuun lopusta lähtien olen vastannut kotipuoleen, että ensi viikolla pitäisi päästä lähtemään. Olen ollut sillä tyylillä lähdössä jo reilun kuukauden.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Unohtumaton reissu

Juulia on tyytyväinen, että kotiinpaluuta varten on olemassa konkreettinen suunnitelma ja Suomeen pääsy näkyy jo horisontissa.

Kansainvälinen pandemia on tehnyt matkasta epätodellisen ja täysin unohtumattoman.

– Lähdin tänne, jotta saan kokea jotain uutta. En tosin ajatellut, että tästä tulisi tällaista. Onneksi kuitenkin yleinen fiilis on pysynyt ihan hyvänä.

Myöskään miehistön keskuudessa todettu virustapaus ei ole luonut sen suurempia kauhukuvia.

– Koronan kannalta täällä ei pelota, koska olemme olleet hyvin eristyksissä. Täällä on oltu extra varovaisia ja meillä on kuitenkin kaikki, mitä tarvitsemme.

– En olisi silti uskonut, että mitään tällaista kävisi.

Juulia kertoi mietteitään risteilyaluksella vietetystä karanteenielämästä MTV Uutiset Liven haastattelussa. Katso haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat