Täitä ei tarvitse hävetä – näin poistat ongelman päiväjärjestyksestä

Nykyisten pikkulasten vanhemmat eivät ole itse lapsuudessaan kärsineet täistä, mutta heidän lapsillaan tartunnat taas ovat hyvin yleisiä. Miten pitää toimia, jos tartunta osuu omaan perheeseen? 

Tehdäänpä ensin tämä selväksi: jos jollakin on täitä, ne on saatu aina tartuntana toiselta ihmiseltä. Täit eivät siis sikiä tyhjästä tai liity millään tavalla esimerkiksi hygieniatottumuksiin.

– Täitä voi saada missä tahansa, missä ihmiset ovat niin läheisessä kontaktissa keskenään, että täit pääsevät siirtymään hiuksista toisiin. Tartuntoja tapahtuu ikään katsomatta, mutta yleisimpiä ne ovat päiväkoti- ja kouluikäisillä lapsilla, jotka nujuavat päät vastakkain isoissa ryhmissä, Tampereen kaupungin epidemiologi ja tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen kertoo.

Tiesitkö?

Täit voivat levitä esimerkiksi petivaatteista, harjoista, ponnareista tai yleisistä vaatenaulakoista. Päähineet kannattaa sujauttaa takin hihan sisään.

Täit ovat nykyään todella yleisiä, paljon yleisempiä kuin vielä parikymmentä vuotta sitten. 1960–80-luvuilla täitilanne oli hetken hyvä – harva noihin aikoihin tarhassa tai koulussa käynyt muistaa yhtäkään täiepisodia –, mutta nyt on taas palattu tavallaan sitä edeltävään aikaan. Räsänen sanoo, että tähän ei ole yhtä yksittäistä syytä.

– Ihmiset matkustelevat nykyään paljon enemmän, joten on mahdollista, että täitä on tullut Suomeen maailmalta. Osaltaan täiden yleistyminen voi johtua myös siitä, että täit ovat kehittäneet resistenssiä eli vastustuskykyä niitä vastaan käytetyille lääkkeille.

Viime vuonna Helsingin Sanomien jutussa arveltiin, että ilmiön taustalta löytyy myös tietämättömyyttä sekä täisampoon huolimatonta käyttöä. Lasten hiusmuotikaan ei enää myötäile samaa lyhyttä ja letitettyä linjaa kuin ennen.

Täitä voi hävittää jopa suoristusraudalla

Täitartuntojen määrä kasvaa syksyllä ja talvella, jolloin koulut ja päiväkodit kokoavat ihmisiä yhteen. Useimmiten tartuntaa aletaan epäillä kutinan perusteella, mutta kaikki eivät kärsi siitäkään.

– Jos epäilee tartuntaa, kannattaa tarkastella hiuspohjaa hyvässä valossa suurennuslasilla. Lisäksi hiuksia kannattaa käydä läpi tiheällä kammalla valkoisen paperin päällä ja katsoa, ilmestyykö paperille pieniä ötököitä tai jyväsen näköisiä kappaleita.

Jos täitä löytyy, ei ole syytä paniikkiin. Täit eivät ole vaarallisia, eikä niiden takia tarvitse lähteä lääkäriin.

Hiusten pesu ei riitä

Jos perheessä on täitartunta, muista pestä päähineet ja vuodevaatteet 60-asteisessa vedessä pyykinpesuaineella. Täit kuolevat myös sulkemalla ne muovipussiin kahdeksi–kolmeksi vuorokaudeksi tai pakastamalla ne yön yli.

– Hiukset pestään täisampoolla ensin yhden kerran ja viikon päästä uudestaan valmisteen ohjeen mukaisesti. Yksi käsittely yleensä tappaa ötökkävaiheessa olevat täit, mutta uusintakäsittely on tarpeen siksi, että munat saattavat selvitä.

– Täitä voidaan hävittää myös käsittelemällä hiuksia kuumalla suoristusraudalla. Rautaa on kuitenkin vaikea kohdistaa hiuspohjaan asti.

Jos huolellinen itsehoito ei auta, lisäapua voi saada lääkäriltä. Kannattaa kuitenkin huomata, että toisinaan hiuksista löytyy vielä kuukausia onnistuneenkin hoidon jälkeen tyhjiä, valkoisia munankuoria.

Täitartunnan ehkäisyyn ei ole poppaskonsteja.

– Tartuntaan vaaditaan läheinen kontakti, mutta en alkaisi rajoittaa lasten leikkejä sen takia, että saataisiin ehkäistyä täiden leviämistä, Räsänen toteaa.

Lähteenä haastattelun lisäksi: Terveyskirjasto

Onko miesflunssaa olemassa?

Onko"miesflunssaa"olemassa? –"Tiettyjä eroja on olemassa" 9:29

Lue myös:

    Uusimmat