Japanin rankkasateissa kuollut ainakin 57 ihmistä – pelastustöissä jo 80 000 viranomaista

Japanin rankkasateissa on kuollut ainakin 57 ihmistä, viranomaiset kertoivat keskiviikkona. Lisäksi ainakin 4 ihmisen epäillään kuolleen ja toistakymmentä ihmistä on kateissa.

Sateet ovat siirtyneet maan keskiosaan ja liikkuvat hiljalleen kohti pohjoista. Japanin ilmatieteen laitos varoitti vielä keskiviikkoaamuna runsaista sateista ja mahdollisista tuhoista maan keskiosissa. Varoitukset ovat aiempaa lievempiä, ja vaarallisimmat rankkasateet ovat laantuneet.

Lauantaina alkaneet rankkasateet maan lounaisosassa ovat aiheuttaneet laajoja tulvia ja maanvyöryjä.

Runsaiden sateiden odotetaan jatkuvan koko maassa ainakin perjantaihin asti. Japanissa on meneillään vuotuinen sadekausi, joka aiheuttaa usein tappavia tulvia ja maanvyöryjä.

Pelastustöissä jo 80 000 ihmistä

Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoi tiistaina, että pelastustyöntekijöiden määrä on tuplattu aiemmasta. Pelastustöihin on määrätty nyt yhteensä 80 000 poliisia, pelastustyöntekijää, rannikkovartioston työntekijää sekä sotilasta.

Tulvat ovat tuhonneet siltoja ja teitä, mikä vaikeuttaa pelastustöitä entisestään. Uhriluvun pelätään nousevan, kun pelastustöitä ja kadonneiden etsintöjä jatketaan äärioloissa.

– Meidän täytyy nopeuttaa etsintöjämme, sillä aika on loppumassa kesken, sanoi paikallinen onnettomuusviranomainen Yutaro Hamasaki AFP:lle.

Lisäksi tuhannet kodit sekä kymmenet sairaalat ja vanhainkodit Kyushun saarella ovat ilman sähköjä, kertoo NHK.

Japanin hallitus harkitsee julistavansa Kyushun rankkasateet poikkeukselliseksi katastrofiksi, kertoo NHK. Näin rankkasateiden uhrit voisivat saada erityistä tukea tuhojen jälkeiseen jälleenrakennukseen.

Muokattu: Juttuun päivitetty tiedot kuolleista 8.7.2020 klo 17.10.

Lue myös:

    Uusimmat