Tähtitieteilijät havaitsivat ensimmäistä kertaa oudon ilmiön ”kosminen tuplakannibalismi”

Tähtitieteilijät ovat onnistuneet havaitsemaan ensimmäistä kertaa harvinaisen ilmiön, jossa tähden nielaisemaksi joutunut neutronitähti tai musta-aukko tuhoaakin syöjänsä.

Science News -tiedesivusto luonnehtii ilmiötä osuvasti ”kosmiseksi tuplakannibalismiksi”. Käytännössä tähden nielaisemaksi joutunut musta-aukko ahmaiseekin tähden ytimen. Seurauksena on väkivaltainen tähden räjähtäminen, jonka jälkeen jäljelle jää ainoastaan musta-aukko.

Kalifornian teknillisen yliopiston tähtitieteilijät havaitsivat tällaisen korkeaenergisen tapauksen 500 miljoonan valovuoden etäisyydellä radioteleskooppien avulla. Tutkijat onnistuivat mm. havaitsemaan keskipisteestä joka suuntaan 3,2 miljoonan kilometrin tuntivauhdilla sinkoava materiaa.  

Eri havaintolaitteiden tietoja yhdistelemällä tutkijat uskovat selvittäneensä, mitä syvällä avaruudessa oli tapahtunut: Neutronitähti tai musta-aukko oli ajautunut ”elävän” tähden sisään. Tämän jälkeen se oli kiepunut satoja vuosia syöjänsä sisuksissa. Lopulta se oli ahmaissut tähden ytimen ja seurauksena oli massiivinen räjädys.

Tutkijatiimin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tällaisesta aiemmin teoreettisesta tapahtumasta on saatu suorat havainnot.

Juttua korjattu 5.9.2021: Materia  liikkuu 3,2 miljoonan kilometrin nopeudella, ei 3,2 kilometrin nopeudella.

Lue myös:

    Uusimmat