Mystinen ”Planeetta 9” kateissa: Uusi tutkimus yrittää osoittaa sen sijainnin – jos se on edes olemassa

Tutkijat yrittävät etsiä kuumeisesti tuntematonta planeettaa, jonka on spekuloitu kiertävän kaukana aurinkokuntamme laitamilla.

”Planeetta 9” on osoittautunut sangen haastavaksi kohteeksi: Sen olemassaolosta on viitteitä, sillä Aurinkokunnan ulko-osissa sijaitsevan Kuiperin vyöhykkeen jäisissä kappaleissa on havaittu tietynlaista ryhmittymistä. Tämä viittaisi tuntemattoman taivaankappaleen painovoiman vaikutukseen.

Aiemmin tehtyjen laskelmien mukaan Planeetta 9 olisi noin viisi kertaa maapalloa suurempi ja sijaitsisi 10 kertaa kauempana auringosta kuin Neptunus. Kyseessä olisi siis erittäin etäinen kohde.

Silti koko planeetan olemassaolo on kiistanalainen. Laskelmat eivät vakuuta, kun kaikki käytännön havainnot puuttuvat.

Tutkijat ovat nyt pyrkineet määrittämään tarkemmin Planeetta 9:n mahdollista sijaintia. Aiheesta kirjoittaa tiedesivusto Science Alert. Tuoreimpien laskelmien mukaan Planeetta 9 sijaitsisikin lähempänä Aurinkoa kuin aiemmin on luultu. Tämäkin tosin kuulostaa kummalliselta, koska planeetan olisi täten pitänyt jo löytyä.

Nasalta harvinainen löydös: Maan kokoinen planeetta, jolla voisi elää 1:04
Nasalta harvinainen löydös: Maan kokoinen planeetta, jolla voisi elää.

Tutkimusryhmän mukaan tutkimuksissa ei ole kuitenkaan aiemmin huomioitu riittävästi sitä, että Planeetta 9 saattaisi sijaita hieman lähempänä. Heidän mukaansa uudet laskelmat auttavat rajaamaan potentiaalisen planeetan sijaintia. Tutkijoilla pitäisi siis olla kattavampi tieto siitä, mistä planeettaa tulisi tähyillä. Tutkijoiden mukaan planeetta kyettäisiin havaitsemaan uusien observatorioiden avulla lähitulevaisuudessa.

Samaan aikaan kiista Planeetta 9:n ympärillä jatkuu edelleen ja monien tähtitieteilijöiden mukaan se ei ole todellinen.

Lue myös:

    Uusimmat