Tähtikuskilta tylyä tekstiä F1-sarjan toiminnasta – "Silloin aloin ajatella, että ei, meidän ei missään nimessä saisi tehdä tätä"

Daniel Ricciardo sanoo ymmärtäneensä jo ennen maaliskuun puolivälin Australian GP-viikonloppua, miten väärin F1-kauden avauskisan ajaminen olisi.

Reilu vuosi sitten Red Bullilta Renault'lle siirtyneen Ricciardon mukaan "F1 leikki tulella", kun kauden avausosakilpailua yritettiin viedä väkisin läpi, vaikka jo maaliskuun puolivälissä oli nähtävissä, että maailman koronavirustilanne on menossa vain pahempaan suuntaan.

Lopulta asiat kääntyivät Australian GP:n järjestämistä vastaan, kun McLaren-tallin varikkotyöntekijällä todettiin tartunta. Kisan perumisesta tiedotettiin paikallista aikaa perjantaiaamuna, vain vähän ennen ensimmäisiä harjoituksia, kun yleisö oli jo sankoin joukoin jonottamassa rata-alueelle.

– En ollut ajatellut koko koronatilannetta juurikaan, mutta syvällä sisimmässäni minulla oli huolia. Leikimme ehdottomasti tulella. Minulla itselläni oli vauhtisokeutta, sillä Melbournen kisa on omalla kohdallani niin kiireinen ja kaoottinen, Ricciardo sanoo The Age -lehden haastattelussa.

– Aloin käydä läpi jokaista kohtaamista, sitä, kenen kanssa olin jutellut, missä olin ollut. Oli helppo tulla vainoharhaiseksi. Kun kisaviikonloppu lähestyi, näimme mitä muut urheilusarjat, vaikkapa NBA, tekivät. Silloin aloin ajatella, että ei, meidän ei missään nimessä saisi tehdä tätä.

Ricciardo poistui Melbournesta heti perjantaiaamuna. Hän palasi kotikaupunkiinsa Perthiin keskusteltuaan ennen sitä muun muassa ex-tallikaverinsa Max Verstappenin kanssa.

– Se perjantaiaamu... Kaikkien puhelimet soivat tauotta. Juttelin Maxin kanssa vain kuullakseni, mitä hän aikoo tehdä. Kun kisa peruttiin, minun oli tarkoitus poistua paikalta mahdollisimman nopeasti ennen kuin edessä olisi paskamyrsky. Halusin kuulla muiden kuljettajien mietteitä ennen kuin nousin lentokoneeseen.

Tilanne Melbournen varikolla oli perjantaiaamuna jokseenkin kaoottinen.

– Ulkopuolisten on helppo sanoa, että asia olisi voitu hoitaa paremmin. Vaikka olin itse kaiken keskellä, olisi lapsellista sanoa, että tiesin koko ajan, mitä oli meneillään. Vain harva meistä tiesi.

– Oli valitettavaa, ettei kisaa ajettu, mutta päätös oli sataprosenttisesti oikea. Sunnuntaina, kisapäivänä, oli outoa olla kotona. Kun tuli se hetki, että lähtövalojen olisi pitänyt sammua, muistan ajatelleeni, että "hitto, minun pitäisi olla nyt F1-autossa". Se oli syvältä.

Melbournen lisäksi F1-kalenterista on peruttu tai siirretty myöhemmäksi myös seitsemän seuraavaa osakilpailua. Tällä hetkellä ensimmäinen kalenterissa yhä oleva kilpailu on 14. kesäkuuta ajettava Kanadan GP,  mutta senkin toteutuminen on kaikkea muuta kuin varmaa.


Lue myös:

    Uusimmat