Tähän avaruuden mysteeriin Esko Valtaoja haluaa kuulla vastauksen: "Toivon, että se vielä selviää elinaikanani"

Maailmanselittäjät: Ensimmäisestä avaruuslennosta 60 vuotta 8:43
Tähän avaruuden mysteeriin Esko Valtaoja haluaisi kuulla vastauksen.

Päivälleen 60 vuotta sitten Juri Gagarinista tuli kerralla maailmanluokan supertähti ensimmäisen avaruuslentonsa myötä. 

Uutisaamussa avaruustieteen professorilta Esko Valtaojalta kysyttiin, mihin avaruusaiheiseen arvoitukseen hän kaikkein mieluiten kuulisi juuri nyt vastauksen. 

– Kuka tämän tilasi? Miksi maailmankaikkeus vaivautuu olemaan olemassa? Jos pienempi mysteeri riittää, niin se, että onko Marsissa elämää. Toivon, että se vielä selviää elinaikanani, Valtaoja paljastaa. 

Avaruuskilpailu kiehui kuumana 1960-luvulla, mutta kuussa ihminen ei ole kävellyt liki 50 vuoteen. Tällä hetkellä avaruudessa tapahtuu kuitenkin ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Sekä Kiina että Yhdysvallat suunnittelevat myös ihmisen kuljettamista kuuhun.

Kuten 1960-luvulla, niin myös 2010-luvulla kyse on suurvaltapolitiikasta. 

– Tämä on yksi harvoista asioista, jotka yhdistävät Joe Bidenia ja Donald Trumpia. Biden on jo ilmoittanut lisäävänsä rahoitusta Artemikselle eli kuuporojektille ja avaruushallinnolle ylipäätään. Bidenin työhuoneeseen on tilattu kuukivi. Se ei varmasti ole ihan sattumaa, vaan sillä on symbolista merkitystä, MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Sipinen kertoo.

Suomen avaruusohjelma saa kannatusta 

Kun keskustan silloinen puheenjohtaja Katri Kulmuni ehdotti viime kesänä Suomelle omaa avaruushallintoa, sai idea monilta huvittuneen vastaanoton.

Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski harmittelee ajatuksen saamaa vastaanottoa.

– Kulmuni teki virkistävän fiksun avauksen. Siihen suhtauduttiin jotenkin huvittuneesti. Suomalaiset ovat avaruuden saralla hyviä ampumaan ideoita alas, Aittokoski toteaa.

Valtaoja on samoilla linjoilla. 

– Olen myös hyvin pettynyt tästä. Kerrankin joku sanoo jotain järkevää, eikä kukaan edes kuuntele tai (vain) hekottelee. Me olemme olleet ihan maailman viimeisiä niin sanotusti sivistysmaita, jotka ovat lähteneet mukaan koko avaruusteknologian tutkimukseen, Valtaoja veistelee pettyneenä. 

– Suomessa ollaan liiankin tyytyväisiä siihen, että kun metsä kasvaa, niin se riittää, Valtaoja jatkaa. 

Maailmanselittäjät: Avaruuskilpailu kiihtyy uusien pelurien myötä – kuka on vahvimmillaan kilpajuoksussa? 9:46
Ensimmäisestä avaruuslennosta on kulunut 60 vuotta – mitä avaruudessa nyt tapahtuu?


Lue myös:

    Uusimmat