Alkukuusta tutkijoiden havaitsemasta tähtienvälisestä kappaleesta on saatu lisää tietoa.
Heinäkuun ensimmäisenä päivänä havaitulle, tähtienvälisestä avaruudesta saapuneelle kappaleelle annettiin nimeksi 3I/Atlas. Kappale on luokiteltu komeetaksi.
Kappale näyttää liikkuvan yli 60 kilometrin sekuntinopeutta, minkä perusteella se ei olisi sidottu Auringon kiertoradalle. Kappaleen halkaisijaksi on arvioitu noin 10–20 kilometriä.
Kyse on kolmannesta koskaan vahvistetusta tähtienvälisestä kappaleesta Aurinkokunnassa. Tuoreiden havaintojen perusteella kyseinen komeetta sisältää runsaasti vesijäätä.
Innostukselle useita syitä
Tutkijat ovat olleet erittäin innoissaan 3I/Atlas-kappaleen löytymisestä, sillä se on peräisin galaksimme alueelta, jonka kappaleita ei ole koskaan kyetty havainnoimaan näin läheltä.
Avaruussivusto Space.com kertoo, että lisäksi kyseessä on samalla mitä luultavimmin vanhin koskaan havaittu komeetta.
3I/Atlas saattaa olla peräti kolme miljardia vanhempi kuin 4,5 miljarin ikäinen Aurinkokuntamme.
Lue myös: Aurinkokunnassa havaittu liikkuva tähtienvälinen kappale – kolmas koskaan vahvistettu
3I/Atlas-komeetan korkean iän salaisuus piilee siinä, että se on saapunut aivan eri Linnunradan alueelta, kuin aiemmat tähtienväliset kappaleet. Komeetan radan perusteella se on peräisin galaksimme paksun tähtikiekon alueelta, jossa sijaitsee Linnunradan vanhimmat tähdet.
Tilanne on käymässä entistä jännittävämmäksi, kun 3I/Atlas lähestyy Aurinkoa. Tällöin se alkaa lämmetä ja sen sisältämä jää alkaa muuttua kaasuksi. Tällöin komeetalle muodostuu kaasujen muodostama kirkas häntä. Havaintojen mukaan 3I/Atlas näyttääkin jo aktivoitumisen merkkejä