Kulmuni haluaa Suomeen oman avaruushallinnon ja sisunautteja: "Suomesta laukaistut miehetetyt avaruuslennot tullaan vielä näkemään"

0:50
Katso myös: Avaruusteleskooppi Hubble lähti matkaan 30 vuotta sitten. Näitä löytöjä olemme saaneet ihastella sen ansiosta.

Asemastaan taisteleva keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on julkaissut oman investointiohjelmansa Suomelle. Yhtenä ehdotuksena Kulmuni vetää esiin avaruuteen korkealentoisen panostamisen.

Kulmuni haluaa Suomen satsaavan uudella tasolla investointeja avaruuteen.

– Sisunautit ja Suomesta laukaistut miehitetyt avaruuslennot tullaan vielä näkemään, Kulmuni visioi.

Kulmuni hehkuttaa jo olevassaolevaa suomalaisosaamista avaruuden ja ilmakehän tutkimuksessa. Avaruuden hyödyntäminen tulee hänen mukaansa lisääntymään yhä merkittävästi, ja Suomen tulisi tässä olla mukana.

– Suomen tulee luoda kunnianhimoinen, strateginen avaruusteknologian ja paikannustiedon hyödyntämiseen tähtäävä investointiohjelma. Suomen tulee perustaa oma avaruushallinto ja avaruuspolitiikka, jotka auttavat luomaan selvät pelisäännöt avaruudessa toimimiseen, Kulmuni kirjoittaa.

Ensimmäinen suomalainen kaupallinen satelliitti laukaistiin tammikuussa 2018, kun Espoon Otaniemessä rakennettu ICEYE-X1-satelliitti matkasi avaruuteen Intiasta laukaistun raketin kyydissä.

Lisää kaivoksia ja akkuteollisuutta?

Muita Kulmunin ehdottamia investointihankkeita ovat muun muassa 5G-verkot, koko maan kattava laajakaista ja akkuteollisuuden kehittäminen aina uusista akkuraaka-ainekaivoksista lähtien.

– Keski-Pohjanmaan litium-kaivos tulee saada nopeasti käyntiin. Terrafamen kobolttituotanto Kainuun Sotkamossa on myös käynnistysvaiheessa. Satakunnan Harjavallassa on käynnistymässä akkukemikaalien tuotanto. Sodankylän valmistelussa oleva suuri Sakatti-kaivos tuottaisi nikkeliä ja kuparia, joiden merkitys sähköistymisessä on huomattava, Kulmuni kirjoittaa.

Keskustan puheenjohtajakisa ratkeaa syyskuun alussa, kun puolue järjestää puoluekokouksensa Oulussa. Istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin haastavat tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sekä yrittäjä Ilkka Tiainen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja