Taapero kynsi vesirokkoaan ja tartutti itseensä lihansyöjäbakteerin: ”En usko, että hän olisi tässä, jos olisimme viivytelleet lääkäriin menoa”

10:19

Tavallisesti vaaraton vesirokko oli viedä brittipojan hengen, kun hänen verenkiertoonsa pääsi vaarallinen "lihansyöjäbakteeri", A-streptokokkibakteeri. Vanhempien nopea toiminta pelasti pienen pojan velämän.

Kenen velvollisuus on sairaan lapsen hoitaminen: äidin, isän vai työnantajan? Katso yllä olevalta videolta EK:n johtajan ja Perhekeskustoiminnan päällikön haastattelu.

Brittivanhemmat kauhistuivat, kun heidän reilun vuoden ikäisen Charlie-poikansa vesirokko tulehtui ja hänen kaulansa alue muuttui mustaksi. Lääkärit kehottivat sairaalaan kiirehtineitä Alan ja Becky Cavea valmistautumaan pahimpaan, kertovat muun muassa brittimediat Mirror ja ja The Sun.

Pienellä Charlie-pojalla diagnosoitiin nekrotisoiva faskiitti, joka on A-streptokokkibakteerin aiheuttama hengenvaarallinen pehmytkudoksissa etenevä tulehdus. ”Lihansyöjäbakteeri” käytännössä syö ihmisen elävältä, jos hän ei saa hoitoa riittävän nopeasti.

"He eivät uskoneet pojan selviävän"

Bakteeri oli päässyt Charlien verenkiertoon, kun tämä oli raapinut kaulassaan kutiavaa vesirokkoa.

– Lääkärit vetivät meidät syrjään ja kertoivat, että Charlie joutuisi hätäleikkaukseen. He eivät uskoneet pojan selviävän leikkauksesta. Meidän piti luovuttaa Charlien elämä heidän käsiinsä. Olimme kuin transsissa, kertoo Adam The Sunille.

– Aloimme jo surra poikamme menetystä. Pelkäsimme, ettemme enää koskaan saisi pitää häntä sylissämme ja nähdä hänen kasvavan, Becky jatkaa.

Onnistuneen leikkauksen jälkeen sisäelimet romahtivat


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Perheen onneksi leikkaus sujui odotettua paremmin. Charlie sai jälkihoidoksi antibiootteja, mutta lääkekuurin aikana pienen pojan munuaiset lakkasivat toimimasta, kuten myös toinen keuhko.

Poika vaivutettiin koomaan ja häneen pumpattiin niin paljon eri nesteitä, että Charlien koko miltei kaksinkertaistui.

– Oli synkkää nähdä Charlie vain makaamassa sairaalasängyllä. Tunsimme olomme niin avuttomiksi, Alan kertoo.

Lopulta lääkärit saivat pojan kuntoon.

– En usko, että hän olisi tässä, jos olisimme viivytelleet lääkäriin menoa, Alan sanoo.

Nyt Charlie voi hyvin, mutta lihansyöjäbakteeri jätti suuren arven pojan kaulaan. Lisäksi lääkärit ovat varoitelleet pojan vanhempia mahdollisista kuulovaurioista, jotka saattavat olla lihansyöjäbakteerin aiheuttaman verenmyrkytyksen seurausta.

Vesirokko on tavallisesti harmiton sairaus

Vaikka vesirokko on tavallisesti lapsilla harmiton sairaus, haluavat Charlien vanhemmat muistuttaa, että vakavien epäilysten herätessä on syytä pitää kiirettä.

Vakavan A-streptokokki-infektion tyypilliset oireet ovat kuume, tulehtunut haava, huono yleiskunto, oksentelu, nivelkipu, kipu ja ripuli.

Suomessa lapsia ryhdyttiin rokottamaan vesirokkoa vastaan syyskuussa 2017. Vesirokkorokotetta tarjotaan kaikille 1.1.2006 tai sen jälkeen syntyneille lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja