Syyttömänä vangitulle lyhytkasvuiselle miehelle tuntuva korvaus – riutui nestehukassa sellissään, koska ei yltänyt juoma-automaattiin

Suomen valtio sai maksettavakseen tuntuvat korvaukset lyhytkasvuiselle miehelle, joka oli joutunut syyttömänä vankilaan seksuaalirikosepäilyjen vuoksi. Hänen vammaisuuttaan ei vankeudessa kuitenkaan huomioitu, mikä aiheutti hänelle merkittävää kärsimystä.

Mies oli noin kuukauden ajan tutkintavankina Tampereen poliisivankilassa ja Kylmäkosken vankilassa kesällä 2013. Käräjäoikeus tuomitsi miehen, mutta hovioikeus totesi hänet lopulta syyttömäksi. Käräjäoikeus määräsi Valtionkonttorin maksamaan miehelle tämän vaatimat 400 euron päiväkorvaukset vangitsemisen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Valtionkonttori oli aiemmin myöntynyt maksamaan miehelle normaalia suuremman 250 euron päiväkorvauksen. Hän haki Valtiokonttorilta oikeusteitse 400 euron päiväkorvauksia vangitsemisajaltaan kärsimyksiinsä vedoten. Käräjäoikeus määräsi valtion suostumaan miehen pyyntöön.

Laihtui vankeudessa paljon

Oikeudessa mies kuvasi olosuhteitaan Tampereen poliisivankilassa ja Kylmäkosken vankilassa epäinhimillisiksi. Mies oli sairastamansa sairauden vuoksi lyhyt, mikä aiheutti hänelle poikkeuksellisia ongelmia vankilassa.

Vammaisuutensa vuoksi mies ei pystynyt juomaan sellinsä vesipisteestä, koska ei yltänyt painamaan vesipisteen vastakkaisella seinällä ollutta nappia ja juomaan samalla. Tämän seurauksena hän oli kärsinyt nestehukasta, mikä aiheutti jatkuvaa päänsärkyä. Hän oli vankeusaikanaan menettänyt noin kymmenen prosenttia painostaan.

Aterioiden yhteydessäkään hän ei ollut saanut riittävästi juotavaa, ja kun hän oli pyytänyt saada vettä, häntä oli kertomansa mukaan käsketty juomaan vessanpöntöstä. Hän oli kokenut poliisin toiminnan kidutukseksi ja yritykseksi nujertaa hänet henkisesti.

Vankeihin on kohdistunut oikeudenloukkauksia aiemminkin.

Viranomaisilta käsittämätön moka – tutkintavanki unohtui vankilaan 2:38

Kertoo poliisien haukkuneen

Mies myös kertoi kohdanneensa muutakin asiatonta kohtelua vankila-aikanaan. Hän esimerkiksi kertoi poliisin haukkuneen häntä kääpiöksi. Käydessään kotietsinnän vuoksi kotonaan hänet oli kertomansa mukaan esitelty poliisiaseman pihassa muille poliiseille kääpiö-sarjaraiskaajana.

Poliisi oli tutkinnan aikana tiedottanut miehen tuntomerkeistä ja epäillystä rikoksesta sekä pyytänyt yleisövihjeitä hänen autostaan. Tämän julkisuuden vuoksi hänet oli ollut helppo tunnistaa, ja esimerkiksi Kylmäkosken vankilaan siirryttyään hän oli joutunut hakeutumaan eristykseen saatuaan tappouhkauksia.

Lisäksi hän kertoi tilanteesta ulkoilun yhteydessä, jossa muut vangit olivat alkaneet kiertää kehää hänen ympärillään, mulkoilla häntä vihaisesti ja syljeksiä häntä kohden. Hän kertoi kuulleensa, miten muut vangit olivat puhuneet hänen tappamisestaan tai kiduttamisestaan.

Lääkäri katsoi miehen olleen erittäin suuressa itsemurhariskissä olojensa vuoksi. Itsemurhat ovat yleinen kuolinsyy vankiloissa.

Itsemurhat ovat Suomen vankiloissa yleisin kuolinsyy 2:54

Lääkärit todistivat miehen puolesta

Helsingin käräjäoikeus kuuli todistajana muun muassa miehen kahta tuttavaa, joista toinen oli toiminut puolustusvoimien tutkintaosastolla johtotehtävissä. Hän kertoi, että mies oli tutkintavankeuden jälkeen vanhentunut 15 vuotta, hän oli riutunut ja hänen poskensa olivat menneet lommoille. Mies ei ollut kuullut, että ketään olisi kohdeltu vankeudessa niin huonosti.

Oikeudessa kuultiin lisäksi yhtä lääkäritodistajaa ja oli kirjallisena todisteena kaksi lääkärinlausuntoa sekä yksi oikeuslääkärin todistus. Niistä ilmenee, että suuri painonmenetys vankeuden aikana liittyi ensisijaisesti veden hukkaan.*

– [Todistanut lääkäri] on todennut vielä, että nesteen saamisen rajoittamista voi käyttää kidutuskeinona murtamaan henkistä kapasiteettia, koska se vaikuttaa loogiseen päättelyyn ja kognitiivisiin toimintoihin, oikeuden asiakirjoissa kerrotaan.

Eräs lääkäreistä katsoi miehen olleen pidätysaikanaan erittäin suuressa itsemurhariskissä.

Heidän mukaansa miehen sairaus vaati myös säännöllistä liikuntaa, jotta hänen terveydentilansa ei pahenisi. Vankeudessa tätä kuntoutusta ei kuitenkaan mahdollistettu, mikä oli omiaan heikentämään miehen tilaa entisestään.

Kokonsa vuoksi miehelle ei ollut myöskään sopivan kokoisia vaatteita, ja nivelongelmistaan huolimatta hän joutui muun muassa käyttämään neljä kokoa liian suuria kenkiä, jotka eivät sopineet hänen poikkeavaan jalanmuotoonsa.

Ex-gangsteri Marko Lönnqvist kertoi MTV Uutisille, että tavallisissa olosuhteissa vangille pahinta on tylsyys.

Marko Lönnqvist: Vankilassa pahinta on tylsyys 1:27

Oikeus myöntyi korvausvaatimuksiin

Käräjäoikeus totesi, että vaikka vangittu ei käynyt lääkärissä heti vapautumisensa jälkeen, hänen kertomustaan tai hänen tuttaviensa kertomusta hänen voinnistaan ei ollut syytä epäillä.

– Käräjäoikeus katsoo, että vankilaolosuhteista ja vangittuna pitämisestä on aiheutunut merkittävää terveydellistä haittaa, mikä on lisännyt aiheutunutta kärsimystä tavanomaiseen vangittuun henkilöön verrattuna ja puoltaa siten tavanomaista korkeampaa korvausta.

Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että poliisin tiedottaminen vaikutti miehen vankilaoloihin.

Muutoin käräjäoikeus ei ottanut korvausasiassa kantaa miehen väitteisiin kohtelustaan poliisivankilassa. 

Miehelle määrättiin korvattavaksi yhtensä 22 333 euroa vapauden menetyksen ja vangitsemisen aiheuttamasta kärsimyksestä ja kuluista. Sen sijaan miehen ansionmenetyskustannuksia ei korvattu. Mies oli menettänyt työpaikkansa käräjäoikeuden tuomion vuoksi. 

Lönnqvist kertoi myös joulun vietosta vankilassa.


Juttua täydennetty 16.3. kello 15.20: Miehen asianajaja kertoo MTV Uutisille, että he itse luopuivat kanteesta esimerkiksi työpaikan menetystä koskevan korvauksen osalta, koska kyseistä korvausta ei käsitellyn lainkohdan perusteella ole mahdollista saada.

Juttua korjattu 12.4. kello 15.30: Jutussa mainittiin aiemmin, että oikeudessa kuultiin kolmea lääkäritodistajaa. Tuomiosta kuitenkin ilmenee, että oikeudessa luettiin kolmen lääkärin lausunnot, joista yksi oli oikeuslääkärin todistus nestehukasta. Todistajana oikeudessa kuultiin yhtä lääkäriä.

Lue myös:

    Uusimmat