Vanhus hakattiin hautausmaareissulla niin, ettei hän selviä enää arjesta ilman apua – tekijäksi paljastui hoitolaitoksesta karannut mies

Turun hovioikeus käsitteli vastikään loppuun tapauksen, jossa parikymppinen mies tuomittiin yli 80-vuotiaan naisen törkeästä pahoinpitelystä. Miehen katsottiin olleen teon aikaan syyntakeeton, eikä häntä tuomittu rangaistukseen.

Raju väkivallanteko tapahtui vuoden 2019 syyskuussa Nokialla.

Uhriksi joutunut nainen oli ollut käymässä hautausmaalla, kuten hänellä oli joka viikko tapana. Hän oli jo palaamassa kotiin, kun tuntematon hahmo lähestyi häntä Viikinharjun ulkoilupolulla.

Mies kävi kiinni ja löi ensin kasvoihin. Kun nainen kaatui maahan, mies jatkoi lyömistä ja alkoi myös potkia. Iskuja tuli päähän ja ylävartaloon ja niitä oli lukuisia.

Raa’asta väkivallasta seurasi rajut vammat.

Nainen kärsi kaiken muun ohella leukaluun, nenäluun ja kallonpohjan murtumista, aivoruhjeista ja -verenvuodosta sekä useista murtuneista luista. Myös tikkausta vaativia haavoja sekä mustelmia tuli runsaasti.

Nainen menetti terveytensä käytännössä kokonaan.

Ennen pahoinpitelyä hän oli elänyt itsenäistä elämää, hoitanut itse omat asiansa, liikkunut kylillä ja asunut omistamassaan kodissa. Väkivallan jälkeen hän joutui siirtymään asuntolaan, jossa on ympärivuorokautinen hoito. Naisen liikkumiskyky kuten näkö ja puhekykykin romahtivat. Päivällä piinasi jatkuva päänsärky, yöllä painajaiset.

Mies yllätti avustajansakin

Ennen käräjäoikeudenkäyntiä mies kiisti tehneensä mitään väkivaltaa naiselle ja väitti tämän saaneen vammansa kaatumalla tai siten, että joku muu oli törmännyt häneen pyörällä tai muulla tavoin.

Oikeudessa mies taas kertoi itse törmänneensä naiseen pyörällä. Paljastus tuli yllätyksenä miehen avustajallekin, sillä mies ei ollut puhunut mitään tällaista edes poliisikuulusteluissa.

Oikeus ei pitänyt mahdollisena, että nainen olisi saanut pahat vammansa pelkästään kaatumalla.

Miehen katsottiin syyllistyneen pahoinpitelyyn.

Ratkaisun tukena oli muun muassa valvontakameravideoita, jotka sijoittivat miehen tapahtumapaikan läheisyyteen tapahtuma-aikaan.

OIi myös todistajia, jotka olivat panneet merkille "harmaanaamaisen" ja tummaan huppariin sonnustautuneen hahmon juuri samalla paikalla, josta myöhemmin nostettiin paareille verinen vanhus.

Lisäksi saatiin selvitystä KRP:n rikosteknisen laboratorion lausunnosta, jonka mukaan miehen vaatteista oli löydetty sekä miehen että uhriksi joutuneen vanhuksen verta.

Teko katsottiin törkeäksi. Perusteina toimivat muun muassa uhrin vakavat vammat ja se, että teko oli kohdistettu yksin liikkeellä olleeseen ikäihmiseen, joka oli mennyt väkivallan alettua puolustuskyvyttömäksi.

Karkuteillä laitoksesta

Mies oli jo esitutkinnan aikana määrätty mielentilatutkimukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos oli lausunnossaan todennut miehen syyntakeettomaksi. Niin päätyi tekemään myös käräjäoikeus, koska sillä ei ollut mitään syytä arvioida toisinkaan.

Oikeus myös totesi riidattomaksi sen, että mies oli tapahtuma-aikaan ollut karkuteillä eräästä hoitolaitoksesta.

Koska mies katsottiin syyntakeettomaksi, häntä ei tuomittu rangaistukseen. Vahingonkorvauksia hänet silti velvoitettiin maksamaan.

Käräjäoikeus määräsi miehen kontolle yli 30 000 euron laskun muun muassa naiselle aiheutuneesta kärsimyksestä sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta.

Mies oli jo aiemmin passitettu tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon, ja siellä hän myös jatkoi.

Tapaus sai vielä jatkoa Turun hovioikeudessa, kun mies valitti saamastaan tuomiosta.

"10-vuotiaan tasolla"

Hovioikeudessa mies vaati, että syyte syyntakeettomana tehdystä törkeästä pahoinpitelystä hylätään tai syyksi luettu rikosnimike lievennetään törkeäksi vammantuottamukseksi. Lisäksi hän vaati, että kaikki vahingonkorvaukset mitätöidään.

Hän perusteli vaatimuksiaan sillä, ettei hän ollut pahoinpidellyt vanhusta tahallaan.

Uutena todistajan hovioikeudessa kuultiin muun muassa miehen lähiomaista, joka kertoi, ettei mies osannut valehdella ja että tämä oli älyllisiltä kyvyiltään 10-vuotiaan tasolla.

Lopputulos oli silti pitkälti sama kuin käräjillä.

Erona aiempaan tuomioon oli vain, että mies velvoitettiin maksamaan vanhukselle vielä kaikkien muiden korvausten lisäksi 14 000 euroa väkivallan aiheuttamasta pysyvästä haitasta.

Käräjillä vaatimus pysyvän haitan korvaamisesta oli hylätty ennenaikaisena. Hovioikeudessa pystyttiin kuitenkin jo toteamaan, että naiselle oli aiheutunut väkivallasta vaikea aivovamma ja loppuelämän mittaiset vaivat.

Alaikäisten lasten väkivaltaiset teot herättävät huolta poliisissa ja vanhemmissa 2:20
Katso myös: Alaikäisten lasten väkivaltaiset teot herättävät huolta poliisissa ja vanhemmissa. Video ei liity artikkeliin.

Lue myös:

    Uusimmat