Syyttäjä: Ylilääkäri katsoi luvatta ex-vaimonsa potilastietoja useiden vuosien ajan – perusteli lapsen puhelinliittymällä

Ylilääkärinä työskennellyt kiistää syytteet ja katsoo myös, että osa teoista on jo vanhentuneita.

Syyttäjä vaatii pohjanmaalaisen keskussairaalan ylilääkärinä toimineelle miehelle rangaistusta potilastietojärjestelmän luvattomasta käytöstä.

Pohjanmaan käräjäoikeudessa tiistaina käsitellyn syytteen mukaan ylilääkärinä työskennellyt mies olisi katsonut sairaalan potilastietojärjestelmästä entisen vaimonsa potilas- ja henkilötietoja luvatta ja ilman, että tietojen katselu liittyi miehen työtehtäviin.

Syytteen perusteella mies katsoi tietoja useita kertoja vuosina 2017–2019 ja myös kertoi entistä vaimoaan koskevia tietoja uudelle puolisolleen.

Syyttäjä haluaa käräjäoikeuden tuomitsevan miehen virkavelvollisuutensa ja virkasalaisuutensa rikkomisesta sekä tietosuojarikoksesta sakkoihin.

Mies ei enää työskentele samassa tehtävässä kuin tapahtumien aikaan.

Syytetty: Katsomiseen oli peruste

Kirjallisessa vastauksessaan ylilääkärinä toiminut kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Hänen mukaansa tietojen katsomiseen on ollut työhön liittyvä peruste. Puolison tietosuoja ei ole myöskään miehen mukaan vaarantunut.

Mies perustelee tätä sillä, että hän olisi kerran tarkistanut muun muassa naisen henkilötunnuksen järjestelmästä, jossa ei ollut potilastietoja.

Entisen puolison henkilötunnus olisi ollut hänellä tallessa muutoinkin, ja hän kertoi tarvinneensa sitä heidän lapsensa puhelinliittymän vaihtoon.

Entinen puoliso puolestaan epäili oikeudelle jättämässään kirjelmässä, että mies yritti saada potilastiedoista aineistoa heidän kiistojaan koskeviin prosesseihin. Hänen mukaansa mies ei ollut osallistunut hänen hoitoonsa keskussairaalassa.

Oikeudelle toimitetuista asiakirjoista käy ilmi, että miehen ja naisen välillä oli riitoja. Entinen puoliso kuvailee kirjelmässään, että miehen toiminta aiheutti hänelle kärsimystä, ja hän vaatii mieheltään vahingonkorvauksia.

Mies itse pitää osaa teoista jo vanhentuneina.

Pohjanmaan käräjäoikeus antaa ratkaisunsa rikosjuttuun myöhemmin.


Lue myös:

    Uusimmat