Mainos

Syyttäjä vaatii Sastamalan kolarikuskille rangaistusta taposta – puolustus kiistää: "Hän on tavoitellut vain omaa kuolemaansa"

1:50

Sastamalan mopoautokolarista syytetty 35-vuotias mies oli mielentilatutkimuksen mukaan tekohetkellä syyntakeinen.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi kesän alussa Sastamalassa helmikuussa kuolonkolarin aiheuttaneen miehen mielentilatutkimukseen. Mies kertoi halunneensa tehdä itsemurhan ja törmänneensä tarkoituksella mopoautoon, jota hän luuli oman kertomansa mukaan rekaksi.

Mopoauton kyydissä olleet kaksi 17-vuotiasta nuorta kuolivat välittömästi. Tänään oikeus kokoontui käsittelemään mielentilatutkimuksen lopputulosta. Tuomio annetaan vasta ensi torstaina.

Syyttäjä vaatii miehelle 13 vuoden vankeusrangaistusta kahdesta taposta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjä ei usko, että mies halusi oikeasti tappaa itsensä.

– Hänellä on ollut aikaisemminkin epäonnistuneita itsemurhayrityksiä. Näin monesta yrityksestä hän ei olisi välttämättä selvinnyt, jos hän ei olisi halunnut selvitä. Hän on valinnut mopoauton, jotta on annettu itselle mahdollisuus selvitä hengissä, kihlakunnansyyttäjä Mika Mäkinen kertoi loppulausunnossaan.

"Huonoa oloa ei saa purkaa näin"

Syyttäjän mukaan miehelle tehty mielentilatutkimus tukee sitä, että mies toimii päihtyneenä ajattelemattomasti, vaikka hän ymmärtääkin mitä on tekemässä.

– Se, että vastaajalla on ollut vaikeuksia, ei ole lieventämisperuste. Huonoa oloaan ei voi tällä tavalla purkaa ja saada siitä alennusta, Mäkinen sanoi.

Omaiset yhtyivät syyttäjän vaatimuksiin.

– Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin katsoa hänen syyllistyneen tahalliseen henkirikokseen, asianajajat sanoivat.

Puolustus kiistää tapot, mutta myöntää törkeät kuolemantuottamukset. Puolustuksen mukaan kohtuullinen ja sopiva rangaistus olisi viisi vuotta vankeutta.

– Mielentilatutkimuksessa hänet todettiin syyntakeiseksi, mutta sieltä ilmenevät kuitenkin muut seikat hänen elämän olosuhteiden osalta. Olosuhteet olivat kyseisenä päivänä ja sitä edeltävien tapahtumien johdosta varsin poikkeukselliset, syytetyn asianajaja Kristian Hyvönen sanoi loppulausunnossaan.

Puolustuksen mukaan miehen tausta ja päihteiden käyttö huomioon ottaen hänen kykynsä havainnoida liikenteessä oli huono.

– Väitän, että hän on voinut erehtyä auton valojen kirkkauden, keliolosuhteiden ja oman tilansa johdosta luulemaan, että vastaantulija on ollut rekka. Sen vuoksi hän on mennyt vastaantulevien kaistalle. Hän on tavoitellut vain omaa kuolemaansa.

5:38

1:16

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.