Syyttäjä vaatii Finavian entisille vaikuttajille yli vuotta ehdollista

Syyttäjä vaatii Finavian entiselle varatoimitusjohtajalle ja entiselle rahoituspäällikölle vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeutta. Heitä syytetään Vantaan käräjäoikeudessa luottamusaseman väärinkäytöstä.

Lentokenttiä hallinnoivassa Finaviassa tehtiin vuosina 2009–2011 johdannaissopimuksia, jotka olivat syyttäjän mukaan vastoin yhtiön sisäisiä ohjeita ja yhtiön etua. Sopimusten purkamisesta on aiheutunut Finavialle 34 miljoonan euron tappiot.

Syytteen mukaan yhtiön entinen varatoimitusjohtaja Ari Haapanen allekirjoitti valtakirjan, jolla rahoituspäällikkö valtuutettiin allekirjoittamaan Finavian puolesta johdannaissopimuksia. Yhtiön ohjeistuksen mukaan sopimuksia on saanut tehdä vain lainasalkun suojaamistarkoituksessa.

– Vuosien 2009–2011 aikana (rahoituspäällikkö) on ollut sopimassa Finavian puolesta johdannaissopimuksista, joilla ei ole todellisuudessa ollut lainojen suojaamistarkoitusta. Sopimuksia ei ole sidottu tiettyihin lainoihin. Lisäksi sopimuksiin on sisältynyt Finavian kannalta merkittäviä riskejä, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan rahoituspäällikkö on ollut neuvottelemassa yhteensä 14 yhtiön ohjeistuksen vastaista sopimusta. 

Viime viikolla liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä kuultiin Finavia-sotkuun liittyen:

Berner: Olemme toimineet johdonmukaisesti 2:16

Lue myös:

    Uusimmat