Mainos

Finavian ex-pomojen johdannaissyytteet kaatuivat käräjillä

Vantaan käräjäoikeus antoi perjantaina täystyrmäyksen Finavian ex-pomojen syytteille johdannaissopimuksista.

Lentokenttiä hallinnoivassa Finaviassa tehtiin vuosina 2009–2011 johdannaissopimuksia, joita syyttäjä piti yhtiön edun ja sääntöjen vastaisina. Jutussa asianomistajana oli Finavia, jolle aiheutui sopimusten purkamisesta 34 miljoonan euron tappiot.

Syyttäjä vaati yhtiön entiselle varatoimitusjohtajalle Ari Haapaselle ja entiselle rahoituspäällikölle rangaistuksia luottamusaseman väärinkäytöstä. Rahoituspäällikkö oli syytettynä, koska hän oli neuvotellut johdannaissopimukset. Haapasen nimi löytyi kahdesta sopimuspaperista. Lisäksi syyttäjä katsoi, että tämä olisi laiminlyönyt rahoituspäällikön valvonnan.

Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että ex-rahoituspäällikön olisi pitänyt mieltää sopimukset todennäköisesti haitallisiksi ja yhtiön sääntöjen vastaisiksi. Sopimuksilla oli tuomion mukaan tavoiteltu korkosuojausta ja rahoituskulujen alentamista, mikä sinällään myötäili yhtiön ohjeistusta.

Oikeus katsoi, ettei varatoimitusjohtaja Haapanen toiminut yhtään alaistaan tahallisemmin sopimusten suhteen.

– Kirjallinen todistelu ei tue ollenkaan sitä, että Haapasella olisi ollut organisatorisen asemansa tai työnjaollisten määräysten perusteella velvollisuus valvoa rahoituspäällikön toimintaa, oikeus totesi.

Riskien toteutumista ei pidetty todennäköisenä

Sopimukset olivat oikeuden mielestä tietyissä olosuhteissa riskipitoisia. Asiantuntijalausunnoissa kuitenkin arvioitiin, että riskien toteutuminen oli sopimusten solmimishetkellä melko epätodennäköistä. 

Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että sopimukset olivat Finavialle laskennallisesti tuottoisia niiden purkamiseen saakka.

Johdannaissopimukset solmittiin aikana, jolloin korkojen uskottiin nousevan, ja sopimusten tarkoitus oli tasoittaa tuleva korkopiikki. Finavia päätyi purkamaan sopimukset, koska viestintäjohtaja Mikko Saariahon mukaan ne olisivat muuttuneet nykyisten matalien korkojen aikana yhtiölle hyvin tappiollisiksi.

Syyttäjä Katja Kyrö ei vielä perjantaina iltapäivällä tiennyt, veisikö hän jutun hovioikeuteen.

– Tutustun tuomioon rauhassa, ja asianomistajatahon kanssa mietitään, mennäänkö eteenpäin.

Finaviakaan ei vielä ennakoinut, miten se aikoo asiassa edetä.

Sopimuksiin palataan vielä monesti

Johdannaissopimusten jälkipyykkiä on pesty eduskunnan tarkastusvaliokuntaa ja ministeriaitiota myöten. Tarkastusvaliokunnan mietintöä odotetaan yhä. Kahden ex-pomon haara on ainoa, jossa on epäilty rikosta. 

Leijonanosa johdannaistappioista aiheutui vuoden 2011 sopimuksista. Finavian hallitus päätti viime vuoden loppupuolella vaatia niistä vahingonkorvauksia yhtiön entiseltä toimitusjohtajalta Samuli Haapasalolta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.