Mainos

Syyttäjä: Uskovainen menetti miljoonan huijauksessa

20:38

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa luettiin maanantaina nippu syytteitä talousrikosvyyhdissä, jossa hämeenlinnalainen pariskunta menetti omaisuuttaan noin miljoonan euron edestä.

Tapahtumat alkoivat keväällä 2008, kun kaksi nyt syytettyä miestä uskottelivat olevansa aidosti kiinnostuneita Bahai-uskonnosta.

- Uhrin uskonnollisuutta ja hyväuskoisuutta hyväksikäyttäen he saivat uhrin ryhtymään yhteistyöhön, syyttäjä Pekka Kemppinen lausui. Uhri sitoutettiin velkavastuisiin ja hänen kanssaan tehtiin alihintaisia tai vastikkeettomia kauppoja.

Mikä on bahai-uskonto?

Bahai on 1800-luvulla Persiassa syntynyt uskonto, joka korostaa hmiskunnan hengellistä yhtenäisyyttä. Uskonnolla on noin kuusi miljoonaa kannattajaa ympäri maailman.

Eniten bahaita asuu Intiassa, missä heitä on noin miljoona. Iranissa heitä on 300000-350000. Suomessa bahaita on arviolta runsaat 500.

Bahai.fi –sivusto kertoo, että bahaina oleminen merkitsee sitä, että yrittää palvella ihmiskuntaa sekä työskentelee rauhan hyväksi. ”Bahai-usko opettaa, että maailmanrauha ei ole vain mahdollinen vaan väistämätön. Ihmiskunta on nyt aikuisuutensa kynnyksellä ja jokaisen tehtävänä on tunnistaa se henkinen ohjaus, jolla ihmiskunnan yhdentyminen voidaan saavuttaa.”

Bahain-elämänarvoja ovat miehen ja naisen tasavertaisuus, ennakkoluulottomuus ja itsenäisen ajattelun tukeminen, tieteen ja uskonnon harmonia, luonnon kunnioittaminen sekä yhteisten ratkaisujen löytäminen rakentavan neuvottelun avulla.

Uskonnolla ei ole pappeja. Bahait opettavat, että kaikki uskonnot edustavat samaa jumaluutta, jonka ilmentymiä ovat olleet muun muassa Abraham, Zarathustra, Buddha, Jeesus ja Muhammad. Uskovien velvollisuuksia ovat muun muassa päivittäiset rukoukset, paastoamiset, bahai-kalenteri ja puoluepolitiikan välttäminen.

Lähteet: Bahai.fi ja Wikipedia

Uhri ja toinen pääsyytetyistä olivat tavanneet sattumalta laivalla palatessaan Saksasta toukokuun alussa 2008. Jatkotapaamisissa pääsyytetyt olivat ilmaisseet kiinnostuksensa bahai-uskontoon. Uhrilla oli hankkeita, joissa syytetyt lupasivat auttaa. Uhri halusi perustaa kotitilalle lomakeskuksen ja Helsingin Pasilaan liiketilaan uskonnollisen kirjakahvilan.

- On rakennettu luottamus valheelliselle pohjalle ja sitä on käytetty hyväksi, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan myös kahden pääsyytetyn romanitaustalla on merkitystä, koska uhri halusi nimenomaan auttaa vähemmistöjä. -He olivat ensimmäisiä kauppoja tehdessään todenneet, etteikö romanin sanaan voi luottaa ja vedonneet uskontoon, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan syytetyt käyttivät uskonnollisuutta hyväksi. Puolustuksen mukaan kyse oli vain bisneksestä, jossa voi tehdä hyviä tai huonoja kauppoja.

Suomen bahai-yhteisöllä ei ollut tekemistä tapauksen kanssa.

Miljoonatappiot

Juttua puidaan Hämeenlinnassa uhrin asuinpaikan takia. Ensimmäiset neuvottelut oli käyty miehen kotona.

Syyttäjän mukaan uhri ja hänen vaimonsa menettivät omaisuutta yli miljoonan euron edestä. Kaikkiaan viittä miestä syytetään törkeästä kiskonnasta. Juttuun nivoutuu myös rahanpesusyytteitä.

Syytetyt kiistivät syytteet kaikilta osin.

Puolustuksen mukaan päärikosten osalta ei voinut olla kyse törkeästä kiskonnasta, koska sen tunnusmerkistö edellyttää uhrin olevan taloudellisessa ahdingossa. Puolustuksen mukaan hän ei ollut ahdingossa, kun tapahtumat alkoivat – myöhemmin hän saattoi sellaiseen tilaan joutua.

- Hän lähti mukaan bisnekseen, toisen pääsyytetyn asianajaja Henry Saleva sanoi. – Hän on luonut omaisuutensa kiinteistökaupoilla.

Uhrin asianajaja kiisti tämän ja sanoi omaisuuden tulleen perintönä.

Syyttäjän mukaan juttuun liittyy seitsemän eri liiketointa.

Museokadun asunnon puolikas

Syytteiden mukaan toukokuussa 2008, pari viikkoa ensitapaamisen jälkeen tapahtui vaihtokauppa, jossa uhri sai Helsingin Pasilassa velkaisen liikehuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet ja syytetyt puolet Museokatu 29:ssä Helsingissä sijaitsevasta parinkymmenen neliön yksiöstä.

Ensimmäisissä poliisikuulusteluissa uhri katsoi, ettei olisi kärsinyt taloudellista vahinkoa lainkaan, vaan pitänyt sitä hänelle itselleen edullisena. Ikään kuin tarkoituksena oli ollut kasvattaa luottamusta, hän arveli.

Myöhemmin uhri muutti käsitystään ja katsoi kärsineensä vaihdossa 65000 euron vahingon.

Autokaupat

Paria päivää myöhemmin uhri teki kahden syytetyn kanssa Saksan tuontiautoja koskean yhteistyösopimuksen. Uhri oli ottanut pankista 100000 euron lainan ja luovuttanut sen kahdelle syytetylle uskoen, että he täyttävät oman osuutensa.

Syyttäjän mukaan tarkoituksena ei ollutkaan täyttää omaa osaa, vaikka Saksasta pian tuotiinkin kaksi matkailuautoa tulli-, vero-, ulosotto ja katsastusviranomaisia erehdyttäen. Uhri menetti kaikki rahansa saamatta mitään.

Uhrin ottaman lainan vakuutena oli iso asunto Helsingin Ratakadulla.

Tallinnan asunnot

Uhripariskunta myi edelleen toukokuussa 2008 kaksi Tallinnan ydinkeskustassa, osoitteessa Endla Tänav 17 -sijaitsevaa asuntoa. Kaupan piti olla vaihtokauppa, jossa uhri olisi saanut arvokkaammaksi väitetyn liikekiinteistön Helsingin Puistolasta.

Kauppakirja oli allekirjoitettu luottaen siihen, että nyt syytteitä saaneet miehet pitävät lupauksensa. Uhrit eivät syyttäjän mukaan saaneet mitään.

Laina työkoneisiin

Kesäkuussa 2008 uhri teki suullisen sopimuksen työkoneiden tuonnista ulkomailta. Kesäkuun puolivälissä uhri nosti Köyliön osuupankista 120000 euron lainan, jonka hän luovutti syytetyille. Työkoneita ei tuotu.

Tämänkin lainan vakuutena oli miljoonan arvoinen asunto Ratakadulla, joka syyttäjän mukaan oli syytettyjen päätavoite.

Museokadun asunnon toinen puolikas

Elokuussa 2008 purettiin Museokadun asunnon yhteisomistus. Syytetty saisi toisen puolikkaan ja uhri palaneen huoltoaseman Sastamalasta.

Tässä vaiheessa syytetyistä jo eroon pyrkineelle uhrille oli uskoteltu, että huoltoasema menisi kaupaksi hyvään hintaan noin 70000 eurolla, kunhan uhri vain ostaisi sen ensin. Tällaista ostajaa ei syyttäjän mukaan ollut.

Huoltoaseman entinen omistaja oli myynyt sen vain vähän aikaisemmin toiselle pääsyytetylle 7000 eurolla.

Ratakadun asunto

Syyttäjän mukaan syytettyjen tarkoituksena oli saada uhri ahdinkoon alihintaisilla kaupoilla ja tämän ottamilla lainoilla. Sen jälkeen he olivat ryhtyneet suunnittelemaan miten uhrin omistama miljoona-asunto Helsingin Ratakadulla saataisiin realisoitua alihintaan.

Kyseinen asunto sijaitsee aivan suojelupoliisin päämajaa vastapäätä.

Toinen syytetyistä oli heti tuoreeltaan toukokuussa teettänyt kiinteistövälittäjän arvion, jossa arvo oli ollut 1,05 miljoonaa euroa. Kun työkoneisiin otettu laina erääntyi syyskuussa 2008 maksettavaksi, toinen syytetyistä esitti ehdotuksenaan 850 000 euron kauppakirjan, jossa valtaosa rahasta tulisi maksettavaksi uhrille reilun vuoden päästä.

Syytetty oli esittänyt tietävänsä asunnolle Ruotsissa asuvan venäläisostajan, joka tekisi kauppaa, mutta vasta kun asunto on syytetyn nimissä. Uhrille oli esitetty myös vaihtokauppaa, jossa esillä oli sama Puistolan liikehuoneisto kuin aiemmin.

Kaupanteko ei onnistunut ja kaksi pääsyytettyä jäi taustalle. Tuli kolmas ostaja, jolla oli luottohäiriömerkintöjä, joten piti käyttää bulvaania. Nyt kauppahintaa piti kompensoida Hyvinkäällä sijaitsevalla teollisuuskiinteistöllä.

Helmikuussa 2009 uhrin taloudellinen tila oli heikentynyt ja kaupat oli pakko tehdä. Syytteiden mukaan ostaja oli saman ryhmittymän viides mies ja kauppahinta 745000 euroa.

Uhri sai tililleen kuitenkin summasta vain 500000 euroa.

Tästä kauppahinnasta viides mies oli uskotellut vielä luovuttamaan itselleen shekkeinä 193000 euroa, jolla piti ostaa rakennuskoneita. Niitä ei koskaan ostettu.

Viides mies maksoi asunnosta uhrille noin 500000 euroa, mutta myi asunnon eteenpäin pari kuukautta myöhemmin 1,05 miljoonalla eurolla.

Soukkion mökki

Syytteiden mukaan keväällä 2009 kopla vei uhrilta vielä mökin rantatontteineen Soukkiossa Savossa. Uhri ei saisi Hyvinkään Harkkikadulla sijaitsevaa teollisuuskiinteistöä ilman lisäkauppoja. 165000 euron arvoinen rantatontti oli osa teollisuuskiinteistön vaihtokauppaa.

Uhri ei saanut teollisuuskiinteistöä.

Vahingot

Syyttäjän mukaan uhri menetti näissä kaupoissa (Museokadun asunnon puolikas 65000 e + autokauppalaina 100000 e + Tallinnan asunnot 175000 e + työkonelaina 120000 e + Museokadun toinen puolikas 58000 e + Ratakadun asunto 505000 e + Soukkion mökki 165000 e) yhteensä 1188000 euroa. Syyttäjän mukaan teko oli erityisen suunnitelmallinen.

Syyttäjä esitti kiskontasyytteiden vaihtoehdoksi törkeän petoksen.

Kaikki syytetyt siis kiistivät syytteen.

Juttua ja sen sivuhaaroja puidaan oikeudessa viikkoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.