Mainos

Uhri menetti neljä asuntoa Suomen rikoshistorian suurimmassa kiskontaepäilyssä

Keskusrikospoliisi on tutkinut Suomen rikoshistorian suurinta kiskontaepäilyä ja siihen liittyvää rahanpesuvyyhtiä. Esitutkinnan mukaan itämaisen uskon-yhteisön aktiivilta vietiin noin 1,2 miljoonan euron omaisuus.

Rahanpesusta epäiltynä on muun muassa kuntavaikuttaja, Osuuspankin entinen konttorinjohtaja. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2008-2010.

Esitutkinnan mukaan uhrilta ja hänen lähipiiriltään vietiin lähes koko omaisuus: käteistä rahaa ja lisäksi neljä huonestoa. Kaksi Helsingin keskustasta ja kaksi Tallinnan keskustasta. Syyttäjä on päättänyt syyttää viittä henkilöä törkeästä kiskonnasta tai vaihtoehtoisesti törkeästä petoksesta. 45 minuuttia ohjelman tietojen mukaan heidän joukossaan on ammattirikollisia sekä helsinkiläinen autokauppias, joka kuuluu poliisin seuraamiin yksityisiin rahoittajiin.

- Poikkeuksellista tässä on se, että kun uhriin on saatu se kontakti ja se yhteys sekä luottamus, häntä on sitten aika pitkän ajan kuluessa vedätetty, sanoo Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Risto Lohi

- En käyttäisi sanaa alamaailman pankkiiri, vaan harmaan talouden rahoittajia, joilla on todettu kytköksiä alamaailman toimijoihin, Lohi sanoo.

Miljoonakiskonnan lisäksi krp on tutkinut juttuun kytkeytyviä rahanpesuepäilyjä. Poliisi epäilee törkeästä rahanpesusta ainakin viittä henkilöä - esimerkiksi länsisuomalaisen Köyliön kunnan Osuuspankin entistä toimitusjohtajaa Jorma Pohjusta.

- Hänen epäillään tietyillä lainajärjestelyillä mahdollistaneen tämän omaisuuserän kierrätyksen eteenpäin. Ja sanotaanko, myös suojaamisen, Lohi vahvistaa.

Pohjus kertoi 45 minuuttia -ohjelmalle puhelimessa olevansa asiakkaan kanssa kasvokkain, eikä kykene keskustelemaan aiheesta.

Pohjus toimii nykyään vakuutusyhtiö Pohjolan asiamiehenä. Hän on myös Köyliön kunnanvaltuuston jäsen keskustan edustajana. Lisäksi Pohjus on Kuntien eläkevakuutuksen ylimmän päätöksentekoelimen Kevan valtuuskunnan varajäsen.

Keskustelu aiheesta ja alamaailman verkostoista jatkuu aamulla Huomenta Suomessa. Vieraina ovat kokeneet poliisit, nykyiset kansanedustajat Kari Tolvanen ja Tom Packalen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.