Mainos

Syyttäjä: Tarkoitus oli surmata 50 ihmistä aseilla ja myrkkykaasulla

Syyttäjän mukaan kahden 24-vuotiaan tarkoituksena oli surmata viisikymmentä ihmistä aseilla tai myrkkykaasulla Helsingin yliopistolla.

Kaksikkoa syytetään törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Sen maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta.

Kaksikolta takavarikoitiin varsijousi, käsirautoja, panoksia, varusteliivit, kaasunaamari, ruutia, kuulia ja myrkkykaasun valmistukseen tarkoitettuja aineksia. Miehellä oli mm. panokset, jousi ja kaasunaamarit, naisella puolestaan laboratoriovälineitä ja myrkkykaasun aineksia.

Isku oli tarkoitus tehdä 20. tammikuuta 2014, mutta kaksikko oli päättänyt siirtää iskua toteuttaakseen sen paremmin. Se siirrettiin huhti-toukokuuhun.

Suunnitelma paljastui, kun kaksikko oli värvännyt mukaan kolmatta henkilöä, joka kertoi asiasta neljännelle ja tämä poliisille.

Aseita väkivalloin

Syyttäjän mukaan heidän suunnitelmansa oli väkivalloin anastaa aseliikkeestä aseita ja tehdä isku sen jälkeen. Myrkkykaasu olisi ollut arsiinikaasua.

Arsiini on arseenin ja vedyn muodostama yksinkertainen ja erittäin myrkyllinen kaasu. Se on myös hyvin tulenarka. Toisen maailmansodan aikana arsiinia pidettiin hyvänä myrkkykaasuna, mutta sitä ei koskaan käytetty.

Arsiini imeytyy punasoluihin ja estää hemoglobiinia sitomasta happea itseensä. Uhrit kuolevat hapenpuutteeseen.

Arsiinia käytetään elektroniikkateollisuudessa puolijohteiden valmistuksessa.

Lähde: Wikipedia

Suunnitelman mukaan uhrimäärän piti olla mahdollisimman suuri. Ovia oli tarkoitus lukita ja myös sytyttää tulipaloja pelastustoimien haittaamiseksi. Syyttäjän mukaan kaksikko, 24-vuotias sähköasentaja ja 24-vuotias työkyvyttömyyseläkeläinen olivat tutustuneet yliopistoon netissä ja paikan päällä.

Tapasivat verkossa

Kaksikko oli tutustunut anonyymissä tor-verkossa joukkomurhakeskustelussa. Syyttäjän mukaan kaksikko oli keskittynyt keskustelemaan vain iskun suunnittelusta.

Molemmat syytetyt kiistivät syytteen. Mies kertoi, että hän teki keskusteli toisen syytetyn kanssa purkaakseen muun muassa koulukiusaamisesta aiheutunutta ahdistustaan. 

Nainen puolestaan kertoi, että hän luopui jo helmikuussa iskun suunnittelusta. Hänen mukaansa koko suunnitelma oli epärealistinen, eikä olisi oikeasti voinut toteutua. Myrkkykaasun ainesosia oli hankittu, mutta sen valmistaminen ei olisi puolustuksen mukaan kotioloissa onnistunut.

Oikeudenkäynti jatkuu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.