Aiemmin joukkosurmaa yliopistolle suunitellut mies etsi Tor-verkossa kumppania suorittamaan "hierontaa" – asekaupan ryöstöön rikostoveriksi ilmoittautunut olikin poliisi

Rikospaikassa käsiteltiin laittomia aseita viime vuonna

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut asekaupan väkivaltaista ryöstöä hautoneen miehen kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen. Mies tuomittiin muun muassa törkeän ryöstön valmistelusta. Syyttäjä vaati ensisijaisesti miehelle rangaistusta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, mutta oikeuden mukaan mieheltä puuttui yksityiskohtainen suunnitelma.

Mies laittoi viime vuoden joulukuussa Tor-verkon palstalle ilmoituksen, jossa haki kumppania suorittamaan "hieronnan".

– Hieronta on slangisana joukkomurhalle, tuomittu kertoi Helsingin käräjäoikeudessa toteavaan sävyyn.

Syyttäjä ei kuitenkaan vaatinut miestä tuomiolle joukkomurhan vaan asekaupan väkivaltaisen ryöstön valmistelusta. Hän oli tutustunut liikkeeseen ja sen omistajaan hakemalla tietoa verkosta ja vierailemalla liikkeessä ainakin kahdesti.

Ryöstössä mies oli suunnitellut käyttävänsä teräaseita. Rikostoveria hän kertoi verkossa etsivänsä sen takia, että yksin ryöstö olisi vaikea toteuttaa, mutta se onnistuisi kahdestaan hänestä varmasti.

– Hän on mieltänyt ja pitänyt väkivallan käyttöä ja tappamista ryöstön yhteydessä välttämättömänä, oikeus kirjoitti.

Keskustelukumppani olikin peitepoliisi

Mies jäi kiinni, koska kumppaniksi asekaupan ryöstöön valikoitui keskusrikospoliisin peitepoliisi, joka otti mieheen yhteyttä ilmoituksen perusteella.

Josef Andrei Hannu, 28, kiisti suunnitelleensa asekaupan ryöstöä tai joukkosurmaa. Hän kertoi oikeudessa, että oli kuluttanut syksyllä aikaa erilaisten päihteiden, kuten lääkkeiden ja huumeiden parissa. Hän myös totesi, ettei saanut vankilasta vapauduttuaan mitään tukea.

– Tässä kysymys on ollut pelkästään pahoista ja huonoista ajatuksista, joita hän on purkanut tuolla internetissä. Hänellä on ollut jossain määrin itsetuhoisia ajatuksia ja hän on halunnut keskustella niistä jonkun kanssa, miehen asianajaja Antti Kortelainen sanoi oikeudessa.

Kiinni hotellista

Peitepoliisin ja miehen keskusteluissa 28-vuotias mies puhuu muun muassa itsemurhasta ja kertoo, että haluaisi tappaa samalla useita ihmisiä. Hän oli myös katsellut väkivaltavideoita ja hakenut paljon tietoa kouluampujista ja joukkosurmista.

Poliisi myötäili keskusteluja ja esittäytyi 23-vuotiaaksi masentuneeksi, mutta työssäkäyväksi kouvolalaiseksi. Hän ryyditti viestejään hymiöillä, pyrki vaikuttamaan nuorelta ja kertoi pyydettäessä muun muassa väkivaltavideoiden katselustaan.

Vaikka mies oli keskustelukumppaniaan kohtaan epäluuloinen ja epäili tätä poliisiksi, sai peitepoliisi lopulta miehen tulemaan Omenahotellille Helsinkiin, missä mies otettiin kiinni.

Ihannoi joukkomurhaa

Mies kertoi viesteissään peitepoliisin kanssa haaveilleensa vuosia joukkomurhan tekemisestä. Hän myös ihannoi joukkomurhia ja niiden tekijöitä. Käräjäoikeus katsoi miehen halunneen kostaa kokemansa vääryydet, muun muassa kostamalla entiselle työpaikalleen.

Mies syytti oikeudessa toimistaan yksinäisyyttään, lääkityksen haittavaikutuksia ja ”kasvottoman internetin estoja poistavaa vaikutusta”.

Oikeus taas katsoi, että miehen käytöksen taustalla oli tämän huumausaineiden, alkoholin ja lääkkeiden väärinkäyttö.

– Kun [mies] on käyttänyt päihteitä, hän on alkanut fantasisoida ja suunnitella joukkosurmia. Valmistelu ei ollut vielä edennyt yrityksen eikä toteutuksen asteelle, mutta viestinnän perusteella näin olisi todennäköisesti hyvin pian tapahtunut.

Mies sai törkeän ryöstön valmistelun lisäksi huumausaineen käyttörikoksesta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Suunnitteli joukkosurmaa yliopistolle

Hannu on aiemmin tuomittu joukkosurman valmistelusta Helsingin yliopistolle vuosina 2013–2014. Tarkoituksena oli oikeuden mukaan tappaa 50 ihmistä.

Hannulle langetettiin yliopistoiskun suunnittelusta kolmen vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomio. Tuomio pysyi hovioikeudessa, eikä korkein oikeus antanut miehelle valituslupaa.

Oikeuden mukaan hän suunnitteli iskua naisen kanssa, joka jätettiin syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta. Tuolloin suunnitelma ehti pitkälle, sillä kaksikolla oli hallussaan muun muassa varsijousi, käsirautoja, patruunoita, kaksi varusteliiviä, kaksi kaasunaamaria sekä erilaisia myrkkykaasun valmistukseen sopivia välineitä.

Aiemmasta tuomiosta käy ilmi, että mies on käyttänyt hieronta-sanaa myös yliopistoiskun aikana tarkoittamaan sanaa joukkomurha. Tuolloin oikeus totesi, että hieronta-sanaa on käytetty tässä yhteydessä englanninkielisten sanojen "Massage" ja "Massacre" samankaltaisuuden vuoksi. 

22.3. klo 16.00: Juttua päivitetty kauttaaltaan. 

Lue myös:

    Uusimmat