Helsingin yliopistolle joukkosurmaa suunnitellut mies halusi syyttäjän mukaan aseita, joilla "on helppo lähteä teurastamaan porukkaa" – etsi Tor-verkossa kaveria suorittamaan "hieronnan"

Helsingin yliopistolle joukkosurmaa vuosina 2013–2014 suunnitellut mies valmisteli syyttäjän mukaan helsinkiläisen aseliikkeen väkivaltaista ryöstöä viime joulukuussa. 28-vuotias mies oli etsinyt kumppania Tor-verkossa ja jäi kiinni, kun ilmoitukseen vastasi peitepoliisi.

Ilmoituksessa mies esimerkiksi etsi kaveria suorittamaan hieronnan. Miehen aiemmasta tuomiosta käy ilmi, että hän on käyttänyt hieronta-sanaa tarkoittamaan sanaa joukkomurha. Tuolloin oikeus totesi, että hieronta-sanaa on käytetty tässä yhteydessä englanninkielisten sanojen ”Massage” ja ”Massacre” samankaltaisuuden vuoksi.

–  Sieltä (asekaupasta) on helppo hankkia asearsenaali, jolla on helppo lähteä teurastamaan porukkaa, mies muun muassa kirjoitti ilmoituksessa syyttäjän mukaan.

Ilmoituksessa mahdollisiksi kohteiksi mainittiin esimerkiksi eduskunta tai synagoga.

Syyttäjä Yrjö Reenilä vaatii miehelle ehdotonta vankeutta muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta tänään Helsingin käräjillä alkaneessa oikeuden istunnossa.

– (Mies) on etsinyt tekijäkumppania tekoon suunnitelmansa toteuttamiseksi ja laatinut ilmoituksen internetin Tor-verkossa Sipulitori-sivustolle tekijäkumppanin löytämiseksi ja suunnitelman toteuttamiseksi.

Haki syyttäjän mukaan tietoa asesivustoilta ja joukkomurhista

Mies alkoi sopia rikoksen tekemisestä ilmoitukseen vastanneen peitepoliisin kanssa viestisovelluksen ja sähköpostin välityksellä. Hän kertoi syyttäjän mukaan poliisille aseliikkeestä, sen sijainnista ja henkilökunnasta.

–  (Mies) on suunnitellut, että teossa käytettäisiin muutamaa teräasetta tai vastaavaa asetta, joilla henkilökunta voitaisiin tappaa tai joilla heitä voitaisiin vakavasti vahingoittaa. (Mies) on suunnitellut myös sorkkaraudan ottamista mukaan tekoon.

Tarkoituksena oli syyttäjän mukaan viedä aseliikkeestä ampuma-aseita 21. päivä joulukuuta. Mies otettiin kiinni edellisenä päivänä Helsingissä hotellin edestä, johon hän oli sopinut tapaamisen peitepoliisin kanssa.

Syyttäjän mukaan hän oli myös hakenut tietokoneellaan paljon tietoa esimerkiksi aseista, kouluiskuista ja joukkosurmista, mukaan lukien Turun kauppatorin terrori-iskusta, Jokelan ja Kauhajoen koulusurmista sekä vuoden 2011 Norjan Utøyan saarella tehdystä joukkomurhasta.

Miestä syytetään myös huumausaineen käyttörikoksesta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

"Kyse oli pelkästään pahoista ajatuksista"

Työttömäksi syksyllä jäänyt mies vaatii syytteiden hylkäämistä toteen näyttämättöminä.

– Pitää kiinnittää huomiota siihen, että tässä on kysymys on ollut pelkästään pahoista ja huonoista ajatuksista, joita hän on purkanut tuolla internetissä. Hänellä on ollut jossain määrin itsetuhoisia ajatuksia ja hän on halunnut keskustella niistä jonkun henkilön kanssa, ihan kenen tahansa henkilön kanssa, hänen asianajajansa Antti Kortelainen totesi oikeudessa.

Kirjoittelu ja paha olo oli puolustuksen mukaan lähtöisin siitä, että hänen työsuhdettaan ei jatkettu siinä paikassa, missä hän oli.

– Vastaajalla ei ole suunnitelmaa ollenkaan eikä ainakaan yksityiskohtaista suunnitelmaa. Aseliikkeen henkilöiden tappamisesta ei ole ollut puhetta. Hänellä ollut morapuukko on esine, jota voidaan pitää tavanomaisena esineenä. Sitä ei ole hankittu eikä hallussapidetty syytteessä kuvattua tointa varten. Se on ollut aikaisemminkin jo olemassa.

Puolustuksen mukaan ilmoitukset Tor-verkkoon oli laadittu pillereistä päihtyneenä, ja syyte valmistelurikoksesta tulee hylätä.

–  Häntä on peitepoliisin toimesta provosoitu, yllytetty ja saatu aikaan tapaaminen. Hän on ollut päihtynyt ja provosoituna kirjoittanut sellaista, jota hän ei ole edes ajatellut.

Puolustuksen mukaan mies myös tiesi puhuvansa peitepoliisin kanssa, eikä suunnitelmasta voinut sopia peitepoliisin kanssa lain tarkoittamalla tavalla. Toisaalta, jos oikeus katsoo, että mies ei tiennyt peitepoliisin olevan poliisi, puolustus aikoo vaatia keskustelua poliisin kanssa hyödyntämiskieltoon.

Hyödyntämiskielto tarkoittaisi, että materiaalia ei voisi käyttää oikeudessa.

Aiemmassa suunnitelmassa kumppanina syyntakeeton nainen

Mies tuomittiin vuonna 2014 Helsingin käräjäoikeudessa suunnitelmasta, jonka mukaan Helsingin yliopistolla olisi tapettu viisikymmentä ihmistä. Hänelle langetettiin tuolloin kolmen vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomio. Tuomio pysyi hovioikeudessa, eikä korkein oikeus antanut miehelle valituslupaa.

Oikeuden mukaan hän suunnitteli iskua naisen kanssa, joka jätettiin syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta. Tuolloin suunnitelma ehti pitkälle, sillä kaksikolla oli hallussaan muun muassa varsijousi, käsirautoja, patruunoita, kaksi varusteliiviä, kaksi kaasunaamaria sekä erilaisia myrkkykaasun valmistukseen sopivia välineitä.

Lue myös:

    Uusimmat