Syyttäjä: Miehen hallusta löytyi sirpalepommin rakentamiseen sopivia tarvikkeita Kouvolassa – mukana puolitoista kiloa räjähteitä

Miestä syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta Kouvolassa.

Syyttäjän mukaan miehen hallusta löytyi tarvikkeita, joista olisi ollut mahdollista valmistaa sirpalepommin kaltainen räjähde.

Miestä syytetään myös useista muista rikoksista. Käsittely alkoi maanantaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan mies oli pitänyt hallussaan metallista termosmukia, jonka kannen läpi oli viety sähkönalli ja jonka pohjalla oli ilmakiväärin luoteja. Lisäksi miehen hallussa oli ollut viisi kappaletta 130 grammaa painavia dynamiitteja, räjähtävää tulilankaa jossa oli räjähdettä 1,6 kiloa, sähkölankaa, ajastin ja viisi sähkönallia.

–  (Syytetyn) hallusta löydetyistä välineistä on ollut mahdollista rakentaa sirpalepommin tapainen räjähde, jolla on ollut mahdollista aiheuttaa toisen kuolema tai hengenvaara, syytteessä sanotaan.

Lisäksi mies oli syytteen mukaan pitänyt hallussaan ladattua katkaistua haulikkoa sekä siihen sopivia patruunoita.

"Oli siirtämässä esineitä piilopaikasta toiseen"

Syyttäjän haastehakemuksesta ei ilmene, kuka tai mikä olisi ollut epäillyn rikoksen kohde. Syyttäjän mukaan vaara rikoksen toteutumisesta oli ollut käsillä. Rikoksen valmistelu päättyi, kun poliisi otti miehen kiinni toisen rikosepäilyn takia syyskuussa, syytteessä sanotaan.

Miestä syytetään myös muun muassa useista ampuma-aserikoksista, huumausaineen käyttörikoksista sekä rattijuopumuksista. Syyttäjä vaatii hänelle vähintään vuoden vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan koventamisperusteena on otettava huomioon miehen aikaisempi rikollisuus. Mies oli päässyt ehdonalaiseen vapauteen toukokuussa 2019.

Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle mies myöntää suurimman osan syytteistä. Valmistelurikoksen hän kiistää.

–  Väitetyt pommin aihio ja dynamiitit ovat olleet kiistatta (syytetyn) hallussa, mutta eivät lainkohdassa mainitun rikoksen tekemistä varten. Hän on ollut siirtämässä pidempään hallussa olleita esineitä piilopaikasta toiseen, vastauksessa sanotaan.

Mies myöntää syyttäjän toissijaisen syytteen räjähderikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat