Mainos

Syyttäjä: Antonin äidille ehdollista vankeutta

Syyttäjä vaatii Anton poikansa Venäjälle kaapanneelle Rimma Saloselle ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä vapaudenriistosta, lapsikaappauksesta ja kavalluksesta. Rimma Salonen kiisti kaikki syytteet perusteettomina. Tampereen käräjäoikeudessa aamupäivällä käynnistynyttä oikeudenkäyntiä oli saapunut seuraamaan runsaasti venäläisten tiedotusvälineiden edustajia.

Kihlakunnansyyttäjä Mika Mäkisen mukaan Rimma Salonen riisti oikeudettomasti Anton pojaltaan liikkumisvapauden ja eristi tämän tutusta elinympäristöstään, synnyinmaastaan, isästään ja lähisukulaisistaan maaliskuussa 2008 kuljettaessaan tuolloin neljän vuotiaan lapsensa Venäjälle ilman toisen huoltajan suostumusta.

Kaappaushetkellä Anton oli määrätty vanhempiensa yhteishuoltoon, pojan pääasiallinen asuinpaikka oli äidin luona. Asuminen oli kuitenkin jaettu venhempien kesken siten, että Anton oli äitinsä luona neljä vuorokautta viikossa ja isänsä luona kolme.

Syyttäjä pitää Rimma Salosen tekoa törkeänä, koska se on toteutettu suunnitelmallisesti ja jatkunut yhtäjaksoisesti runsaan vuoden. Suunnitelmallisuudesta kertovat syyttäjän mukaan isältä salassa suoritetut matkavalmistelut. Rimma Salonen irtisanoi muun muassa Tampereella sijainneen osaomistusasunnon, myi asunnon irtaimiston ja vuokrasi ystävänsä avustuksella uuden asunnon Venäjältä.

Syyttäjä pitää tekoja törkeinä

Syyttäjän mukaan vapaudenriistoa ja lapsikaappausta voidaan pitää törkeänä myös siksi, että lapsi on viety oikeudettomasti maahan, joka ei ole sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin eikä lasta tämän vuoksi voitu enää palauttaa Suomeen viranomaisten virka-aputoimenpitein. Lisäksi syyttäjän mukaan on selvää, että äiti vei Antonin Venäjälle sen vuoksi, että saisi pojalleen Venäjän kansalaisuuden ilman toisen huoltajan suostumusta.

Syyttäjän mukaan Rimma Salonen on teollaan paitsi riistänyt lapseltaan vapauden myös loukannut isälle kuuluvia lapsen huoltoa koskevia oikeuksia. Yhteishuoltajuustilanteessa lapsen asuinpaikasta on syyttäjän mukaan päätettävä yhdessä. Kyseessä on huoltajuussopimuksen ydinkohta. Rimma Salonen vei kuitenkin Antonin Venäjälle kertomatta aikeistaan mitään isälle Paavo Saloselle. Salonen sai tietää asiasta vasta muuton jälkeen puhelimessa. Lapsen uutta asuinpaikkaa Rimma Salonen ei suostunut kyseisessä puhelinkeskustelussa kuitenkaan paljastamaan. Uusi asuinpaikka selvisi vasta poliisien avustuksella kolmen kuukauden kuluttua katoamisesta.

Puolustus kiistää kaikki syytteet

Rimma Salosen puolustusasianajajan Heikki Lampelan mukaan kaikki syyttäjän esittämät kolme syytekohtaa ovat perusteettomia.

Puolustuksen mukaan kyseessä ei ollut lapsikaappaus vaan ainoastaan isän tapaamisoikeuteen kohdistuva loukkaus. Lampelan mukaan Anton asui pääasiallisesti äidillään, koska Tampereen käräjäoikeudessa vuonna 2006 laaditun huoltoa ja tapaamista koskevan sopimuksen mukaan lapsi asui joka viikko neljä vuorokautta äitinsä ja kolme isänsä kanssa. Näin ollen äidillä ei puolustuksen mukaan ollut minkäänlaista velvollisuutta ilmoittaa Venäjälle suuntautuneesta lomamatkasta etukäteen Antonin isälle Paavo Saloselle.

Toisaalta puolustuksen mukaan kyseessä ei alunperinkään ollut muutto vaan lomamatka. Rimma Salonen matkusti Rimma Salosen asianajajan Heikki Lampelan mukaan lapsensa Antonin kanssa hermolomalle Venäjälle

Diplomaattikyydillä kotimaahan

Tällä viikolla kuusi vuotta täyttävä Anton Salonen palautettiin Suomeen diplomaatin kuljettaman auton tavaratilassa viime huhtikuussa. Konsuli Simo Pietiläisen tarjoamasta kuljetusavusta nousi valtava kohu Venäjällä. Venäjä julisti Pietiläisen ei toivotuksi henkilöksi ja hänen oli jätettävä työpaikkansa pääkonsulaatissa Pietarissa. Asiaan puuttuivat myös Venäjän pääministeri Vladimir Putin sekä ulkoministeri Sergei Lavrov.

Rimma Salosen asianajaja: Äidin ei ollut tarkoitus jäädä Venäjälle (toim Tuula Malin)

Katso Antonin isän Paavo Salosen haastattelu (toim. Tuula Malin)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.