Syyte: Kaksoismurhaaja yritti tappaa toisen vangin lyijykynällä Turussa – isku lävisti silmän

Elinkautisvankia syytetään toisen vangin tapon yrityksestä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Syytteen mukaan henkirikosta yritettiin lyijykynällä.

Välikohtaus tapahtui Turun vankilassa 6. päivä elokuuta vuonna 2020.

Syytteen mukaan elinkautisvanki oli iskenyt 17-senttisen lyijykynän toisen vangin silmään. Isku oli syyttäjän mukaan tullut uhrille yllätyksenä ja ollut niin voimakas, että kynäkin katkesi.

Uhri sai iskusta pahan silmävamman.

Syyttäjän näkemys on, että uhri jäi henkiin sattumanvaraisista syistä, sillä kynä ei tunkeutunut silmää syvemmälle kohti aivoja.

Poliisi: Uhrilla kytkyjä rikollisjengiin

Uhri pääsi pakoon tilanteesta, joskin hän kaatui matkalla ja joutui vielä uudestaan syytetyn miehen väkivallan uhriksi.

Vankilan vartijat lopulta taltuttivat miehen ja laittoivat tämän rautoihin.

Oikeudenkäynti alkoi tänään.

Syyttäjä on nimennyt kirjallisiin todisteisiin muun muassa kirjeen, jonka lyijykynämies oli lähettänyt uhrille väkivallanteon jälkeen. Siitä käy syyttäjän mukaan ilmi, että miehen tarkoituksena oli tappaa uhri. 

Tapon yrityksestä syytetty Tino Paunasalo on ollut tapahtumien aikaan suorittamassa elinkautista vankeusrangaistusta tammikuussa 2019 tapahtuneesta Valkeakosken kaksoismurhasta.

Poliisi kertoi väkivallanteon jälkeen, että uhrilla on liitäntä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. MTV Uutiset kertoi tuolloin, elokuussa 2020, että uhri on tai on ollut liivijengiläinen tai läheisessä kytköksissä liivijengiin.

Riehui sellissä kahdesti

Tapon yrityksen lisäksi miestä syytetään samassa oikeudenkäynnissä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, sillä mies oli lähestynyt vankilan vartijaa uhkaavasti väkivallanteon jälkeen ja harannut vastaan raudoitettaessa. Mies oli syytteen mukaan yrittänyt purra vartijoita ja sylkenyt näitä kohti.

Lisäksi oikeus käsittelee samalla kertaa miehen muita vankilatoilailuja.

Miestä syytetään muun muassa vankilan saunassa tapahtuneesta toisen vangin pahoinpitelystä sekä myös kahdesta vahingonteosta. Syytteiden mukaan mies oli kahteen kertaan hajottanut sellinsä saniteettikalusteita ja aiheuttanut vesivahingon.

Myös nämä rikokset ovat syytteiden mukaan tapahtuneet vuoden 2020 aikana.

Syyttäjä vaatii vangille vähintään 5 vuoden mittaista ehdotonta vankeusrangaistusta.

Myöntää tapahtumat, kiistää tapon yrityksen

Elinkautisvanki on kiistänyt syytteen tapon yrityksestä ja toissijaisen syytteen törkeästä pahoinpitelystä. Hän kuitenkin myöntää, että tapahtumat voidaan tulkita perusmuotoiseksi pahoinpitelyksi.

Mies on myöntänyt lyöneensä uhria kädellään, jossa oli kynä. Miehen mukaan varsinainen lyöminen ei kuitenkaan tapahtunut kynällä, eikä hänen tarkoituksenaan ollut yrittää tappaa uhria. Miehen mukaan kynä oli "valitettavasti raapaissut" uhria.

Niin ikään mies kiistää virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen ja katsoo, että kyse on vain virkamiehen vastustamisesta. 

Sellien tuhoamiset ja saunassa tapahtuneen pahoinpitelyn mies on tunnustanut.

Oikeudenkäynnistä uutisoi aiemmin Turun Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja