Syyriassa on syntynyt sota-aikana neljä miljoonaa lasta – elämä ja sota ovat heille yhtä: "Toivon, että maailma näkee meidät ja auttaa meitä"

Yli puolet Syyrian lapsista on humanitaarisen avun tarpeessa ja kolmasosa poissa koulusta, selviää Pelastakaa Lapset -järjestön kyselystä. Järjestön tutkimukseen osallistui yli 360 lasta Syyrian luoteis- ja koillisosissa Idlibin, Aleppon, al-Raqqan ja Hasakan maakunnissa.

Lähes kolmannes lapsista kertoo tuntevansa olonsa turvattomaksi aina tai usein. Lisäksi monet ovat levottomia ja yksinäisiä.

– Ennen sotaa elämä oli kaunista ja olin onnellinen perheeni kanssa. En ole enää kovin onnellinen. Elämäni ja sota ovat nyt yhtä. Aina, kun kuulen lentokoneen taivaalla, alan pelätä, kertoo kyselyyn vastannut 14-vuotias Sara, joka haavoittui ilmaiskussa Deir Ezzorissa.

Pelastakaa Lapset on muuttanut vastaajien nimet suojellakseen heidän yksityisyyttään.

Turvattomuuden ohella pelko ja suru ovat arkisia tunteita syyrialaislapsille. Lapset kertoivatkin järjestölle haluavansa rauhaa ja palata takaisin kouluun.

"En halua mitään muuta kuin koulutusta"

Puolet kyselyyn vastanneista lapsista kertoi olevansa huolissaan, että he jäävät ilman koulutusta. Väkivalta, perheiden hajoaminen, kotien ja muun infrastruktuurin tuhoutuminen ja peruspalveluiden puute mainittiin erittäin vakaviksi haasteiksi.

Vaikeuksista huolimatta valtaosa lapsista on toiveikkaita. He suhtautuvat myönteisesti omaan rooliinsa uuden Syyrian luomisessa, jos rauha ja vakaus palaavat.

Lapset kuitenkin penäävät toimia niin aikuisilta, maansa johtajilta kuin koko kansainväliseltä yhteisöltäkin.

– Haluan sodan loppuvan, jotta voimme palata kotiin ja jälleenrakentaa maamme. En halua mitään muuta kuin koulutusta. Toivon, että maailma näkee meidät ja auttaa meitä, sanoo vanhempansa kranaatti-iskussa menettänyt 13-vuotias Lina, joka pakeni saartoa Itä-Ghoutasta ja elää nyt Idlibissä.

Selvitys julkaistiin Syyrian sodan kahdeksannen vuosipäivän alla. Konfliktin yhdeksäs vuosi alkaa maaliskuun 15. päivänä.

Sodan alettua maassa on Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan syntynyt noin neljä miljoonaa lasta, joiden koko elämä on ollut sotaa.

Tällä viikolla Brysselissä järjestetään Syyria-konferenssi, jossa käsitellään avun tarvetta, rauhanprosessia ja Syyrian tulevaisuutta. 

Lue myös:

    Uusimmat