Mainos

Syyria lapsen silmin: Koko elämä pelkoa, kuolemaa ja selviytymistä

Syyrian konflikti on kestänyt yli viisi vuotta. YK:n alaisen lastenjärjestö Unicefin raportin mukaan sinä aikana on syntynyt kolmannes Syyrian lapsista. He eivät tunne muuta todellisuutta kuin sodasta.

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan humanitaarisen avun tarpeessa on 13,5 miljoonaa ihmistä, joista kuusi miljoonaa on lapsia. Heistä yli kaksi miljoonaa asuu Syyrian ulkopuolella.

Syyriassa joka neljäs koulu on tuhottu. Konfliktin syttymisen jälkeen kouluihin on tehty yli 4 000 hyökkäystä.

Ainakin 2,7 miljoonaa lasta on joutunut lopettamaan koulunkäynnin.  

– Tällä hetkellä on tavallisempaa nähdä lapsia vedettävän raunioista tai hoidettavan sairaalan lattialla kuin istuvan pulpetin ääressä, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestön Luoteis-Syyrian maajohtaja Nick Finney järjestön verkkosivuilla.

– Lapsilla on oikeus leikkiä, oppia ja olla lapsia. Bunkkeripommien takia meillä ei ole mitään paikkaa, jossa voisimme pitää lapset suojassa, Finney jatkaa.

Bunkkeripommit eli maanjäristyspommit räjähtävät viiveellä ja jättävät jälkeensä kaiken tieltään tuhoten vain kraaterin.

– Monissa Syyrian osissa lapset ottavat suuren riskin jatkaakseen koulunkäyntiään. He opiskelevat kellareissa suojautuakseen ilmaiskuilta, väistelevät tarkka-ampujien luoteja päästäkseen oppitunneille ja ylittävät vaarallisia tarkistuspisteitä suorittaakseen kokeitaan, sanoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Tällä hetkellä sotatoimien pahin alue on Aleppon kaupunki, jossa varsinkin Venäjä on jatkanut pommituksia ja ilmaiskuja.

YK:n mukaan kaupungissa on tällä hetkellä loukussa jopa 100 000 lasta, joita monia uhkaa välitön pula ruoasta, juomavedestä ja lääkkeistä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan elokuun aikana Aleppossa on menehtynyt kolmisenkymmentä lasta.

2:23

Kaikkiaan Syyrian sodassa arvellaan kuolleen jo yli 290 000 ihmistä joista lähes 15 000 lapsia. Yli 200 000 lasta elää piiritetyissä kaupungeissa erittäin vaikeissa oloissa.

Kun yli 80 prosenttia syyrialaisista elää köyhyysrajan alapuolella, samalla se tarkoittaa noin seitsemää miljoonaa lasta.

YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan ainakin 2,8 miljoonalla joko Syyriassa tai pakolaisena sen naapurimaissa asuvalla lapsella ei ole mahdollisuutta käydä koulua. 

1:54

0:43

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.