Mainos

Selvitys järkytti ohjelmapäällikön: Syyriassa lapset syövät eläinten ruokaa ja heitä värvätään sotilaiksi

Pelastakaa Lapset ry:n humanitaarisen avun ohjelmapäällikkö Antti Toivanen on syvästi järkyttynyt siitä, millaisissa oloissa Syyrian saarretuilla alueilla elää neljännesmiljoona lasta.

– Lapset saarretuilla alueilla kärsivät nälästä. He joutuvat syömään eläinten rehua ja puiden lehtiä –  kun mitään muuta ei ole enää tarjolla. He kuolevat nälkään. Heillä ei ole lääkkeitä ja heitä kuolee siihenkin, kuvailee Toivanen.

– He pelkäävät koko ajan, että heidät ammutaan. Heitä pommitetaan eivätkä he voi käydä koulua. Tilanne on aivan katastrofaalinen.

Pelastakaa Lapset ry:n paikalliset avustustyöntekijät selvittivät vanhempien, lasten ja auttajien haastatteluiden avulla lasten elinolosuhteita Syyriassa.

Toivasen mukaan jo 12-vuotiaat voivat joutua palkkasotilaiksi, jotta perhe saisi rahaa ruokaan.

– Inflaatio on siellä 1000 prosenttia, joten perheiden rahat eivät riitä ruokaan. Vain harvalla on töitä, joten lasten tuoma palkka on tarpeen, sanoo Toivanen.

Apua on mahdoton toimittaa

Toivasen mukaan humanitaariset avustusjärjestöt eivät pysty toimittamaan apua Syyrian saarretuille alueille, koska konfliktin osapuolet eivät sitä halua.

Esimerkiksi viime vuonna vain yksi prosentti saarroksissa olevista sai kansainvälistä ruoka-apua ja vain kolme prosenttia sai terveysapua.

– Ratkaisun Syyrian tilanteeseen on oltava poliittinen eli mitään muuta ratkaisua ei ole olemassa pitkällä aika välillä kuin se, että Syyriaan saadaan lopulta rauha. Siihen mennessä humanitaarisille toimijoille on annettava se oikeus, mikä meille kuuluu kansainvälisen lain, että auttaa näitä ihmisiä hädässä olevia lapsia, toteaa Toivanen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.