Mainos

Syyrian tulitauko voimaan – YK-lähettiläs: Tämä päivä kriittinen tulitauon tulevaisuudelle

Tästä päivästä tulee kriittinen päivä Syyrian tulitauon tulevaisuudelle. Näin uskoo YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura. Hän varoittaa, että tulitauon pitävyyttä yritetään varmasti koetella monin tavoin. 

Syyriassa on astunut voimaan tulitauko hallituksen ja kapinallisjoukkojen välillä keskiyöllä. Ääriryhmät Isis ja al-Qaidaan kytköksissä oleva al-Nusran rintama eivät ole mukana tulitauossa. 

Al-Nusran päällikkö Mohammad al-Jolani kehotti eilen Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastustajia hylkäämään tulitauon ja sen sijaan voimistamaan hyökkäyksiään hallituksen johtoa kohtaan.  

Tulitauon edellä hallitusta tukeva Venäjä jatkoi ilmaiskujaan Syyrian kapinallisia vastaan. Tarkkailijoiden mukaan iskut olivat tavallista kiivaampia.  

7:55

Uudet neuvottelut maaliskuun alussa? 

Tulitauon on tarkoitus muun muassa antaa mahdollisuus toimittaa humanitaarista apua sisällissodan rintamien vuoksi eristyksiin joutuneille alueille. Jos tulitauko pitää, YK havittelee myös keskeytyneiden Syyrian rauhanneuvottelujen käynnistämistä uudelleen. 

Staffan De Misturan mukaan neuvottelut hallituksen ja kapinallisten välillä aloitetaan 7. ensi kuuta, jos tulitaukoa ei ole rikottu ja sovitut humanitaariset avustuskuljetukset ovat päässeet perille.  

Kyseessä on ensimmäinen merkittävä tulitauko liki viisi vuotta kestäneessä sisällissodassa. Siinä on kuollut yli 270 000 ihmistä.   

Venäjä moukaroi kapinallisia ennen Syyrian tulitaukoa

Tauon edellä Venäjä jatkoi ilmaiskujaan Syyrian kapinallisia vastaan. Tarkkailijoiden mukaan iskut olivat tavallista kiivaampia.  

Moskova torjuu syytökset, että se pyrkisi iskuillaan heikentämään presidentti al-Assadin vastaista oppositiota Syyriassa. Virallinen venäläisversio on, että iskut kohdistuvat vain terroristeihin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.