Mainos

Itä-Ghoutan pommitukset jatkuvat tulitauosta huolimatta – "Vain mustetta paperilla"

Ilmaiskut ja tykistötuli ovat jatkuneet tulitauosta huolimatta kapinallisten hallitsemalla Itä-Ghoutan alueella Syyriassa maan pääkaupungin Damaskoksen itäpuolella.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi lauantaina päätöslauselman 30 päivän tulitauosta Syyriaan. Tulitauko ei ole kuitenkaan hillinnyt Syyrian hallituksen joukkojen hyökkäyksiä kapinallisten hallitsemalle alueelle.

Ainakin seitsemän on kuollut tulitauon voimaantumisen jälkeen, kertoi YK:n Syyrian kriisin humanitaarisen avun koordinaattori Panos Moumtzis eilen.

Ainakin 520 on kuollut jo 2 500 loukkaantunut sen jälkeen, kun hallitus aloitti Itä-Ghoutan pommitukset reilut kaksi viikkoa sitten. Hallituksen joukot ovat saartaneet Itä-Ghoutaa vuodesta 2012 alkaen. Piirityksessä elää arviolta noin 400 000 ihmistä.

Tulitauko on jäänyt paikallisten mukaan kuolleeksi kirjaimeksi.

– Mikään ei ole muuttunut. Ilmaiskut jatkuvat. Synnytyssairaala sai juuri osuman, eikä ole enää toiminnassa, kommentoi lääkäri itäghoutalaisesta sairaalasta eilen CNN:lle.

– Tulitauko on vain mustetta paperilla, kommentoitiin toisesta itäghoutalaisesta sairaalasta.

2:00

Hallitus: taistelemme terroristeja vastaan

Syyrian hallitus sanoo kohdistavansa iskut Itä-Ghoutassa oleviin terroristeihin. Hallituksen omistama uutistoimisto SANA raportoi, että kapinalliset olisivat tulittaneet Damaskosta kranaatinheittimillä Itä-Ghoutasta käsin ja aiheuttaneet kaupungissa kymmeniä kuolonuhreja.

Turvallisuusneuvosto päätti tulitauosta, jotta saarretulle alueelle saataisiin kuljetettua lääkintätarpeita, ja haavoittuneet voitaisiin evakuoida.

Äänestyksen jälkeen Syyrian YK-suurlähettiläs Bashar Ja’Afari sanoi, että hallitus aikoo jatkaa sotilasoperaatioita terroristiryhmiä vastaan

– Käytämme suvereenin valtion oikeutta itsepuolustukseen ja tulemme taistelemaan terroristeja vastaan jokaisessa paikassa, jossa heitä on Syyrian maaperällä, Ja’Afari sanoi.

Yhdysvallat on syyttänyt Syyrian hallitusta tukevaa Venäjää tulitaukopäätöksen jarruttamisesta turvallisuusneuvostossa. Venäjä on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen. Venäjä on syyttänyt Itä-Ghoutan kapinallisia neuvotteluiden suistamisesta raiteiltaan ja siviilien evakuointien estämisestä.

Tärkeimmät kapinallisryhmät, jotka pitävät Itä-Ghoutaa hallussaan, ovat islamistiset Jaish Al Islam ja Faylaq Al Rahman, jotka ovat aiemmin osallistuneet Syyrian tulitaukoneuvotteluihin. Itä-Ghoutassa pitää hallussaan pieniä alueita myös Hayat Tahrir Al Sham, entiseltä nimeltään Al Nusran rintama, joka on aiemmin ollut sidoksissa Al Qaidaan.

Lähde: CNN

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.